Översikt

Weekend till Lyngør fyr

Följ med på en weekend till Lyngør fyr på norska sydkusten. Under tre dagar utforskar vi paddelparadiset av öar, kobbar och skär ifrån våra kajaker och spanar efter säl och uttrar. Vi bor vid Lyngør fyr där vi har ön helt för oss själva med fantastisk utsikt över havet och solnedgången. Morgonkaffet intas på klipporna och yoga och kallbad erbjuds de morgonpigga. Härliga kajakturer och utomhusmatlagning står på schemat med fokus på lokala råvaror med havets läckerheter som färsk krabba och räkor som tillagas över öppen eld. Helgen bjuder också på en härlig grillkväll med mat från ett lokalt Pølsemakeri och vi avslutar med att testa på att fridyka och lära oss mera om vad som är ätbart i våra hav runtomkring oss. Vi plockar tång, alger och snäckor som vi tillagar tillsammans över elden. Denna resa passar alla som är intresserade av en weekend utöver det vanliga i härlig norsk skärgårdsmiljö. Inga förkunskaper krävs då denna resa passar såväl nybörjare som mer vana paddlare.

Lyngør är en populär destination på sydkusten under sommaren men på hösten när det lugnat ner sig är det en fantastisk plats att besöka för en weekend. Här har många konstnärer bosatt sig och det är lätt att förstå varför. Det vackra läget längst ut på holmen med solnedgångarnas magiska sken när den går ner i havet har agerat inspiration till många verk genom åren. Vi njuter av denna rofyllda skärgårdsmiljön bortom storstadsbruset och ägnar en weekend åt gemenskap, utflykter och uppfriskande dopp och frisk luften.

Under helgen fokuserar vi på utomhusmatlagning med lokala råvaror från såväl hav som land. Detta för att visa att det varken är krångligt eller svårt att leva hållbart samt visa hur mycket fantastisk mat som finns i vår närhet och som vi kanske inte ens känner till. När vi sen lagar till de lokala råvarorna och det vi själva plockat över öppen eld så blir maten ännu godare och själva upplevelsen än mer magisk. Det finns få saker som kan toppa egenlagad mat vid en brasa, med vacker utsikt och i trevligt sällskap. Kom bara ihåg att inte grilla krabban eller räkorna för länge utan grilla snabbt, salta efteråt och ät direkt då blir det som godast. Förhoppningsvis blir vi alla inspirerade att se oss omkring i vårt eget närområde för att se vad vi kan använda i vår matlagning därhemma.

Fridykning är en aktivitet som kanske låter mer exotisk än vad den är för även om den kanske mest förknippas med snorkling och semester så är det minst lika populärt på våra breddgrader. Det handlar inte alltid heller om att dyka så djupt som möjligt eller ner i mörka grottor utan det är så mycket mer än så. När man fridyker är man under vattnet samtidigt som man håller andan. Genom att använda sig av bra andningstekniker kan man hålla sig under vattnet mycket längre än man tror. Många utövare menar att det går ut på att finna frid och vara en del av elementet. Det är också ett effektiv sätt att utforska våra vatten och för att plocka allt ätbart som finns under ytan. Tillsammans med vår fridykningsinstruktör testar vi på att fridyka och lär oss undertiden om vad som är ätbart i havets djup och varför havet är så viktigt att skydda. Vi samlar på oss alger, tång, kelp, snäckor och annat ätbart som vi kan hitta som vi sen tillagar till lunch allt i ledning av vår instruktör och kock för dagen. Vi kan lova en riktigt rolig upplevelse.

Vi bor enkelt men såväl bekvämt som charmigt i två vita stugor med fyren som närmsta granne. Stugorna har 11 bäddar vardera och de ligger båda ett stenkast ifrån den vackra fyren som tornar upp sig vid vattnet. Stugorna är enkelt men fräscht inredda och bäddarna är fördelade på ett flertal rum i stugorna med toalett och badrum i huset. Själva fyren byggdes redan 1879 och var bemannad ända fram till 2004 då dess funktion blev automatiserad. Under våra resor till Lyngør fyr i höst kommer vi att vara så gott som ensamma på ön och kan och bör således njuta av stillheten, tystnaden och naturen ordentligt när vi är där. 


Resan till Lyngør fyr leds av Aina Østlund som har många års erfarenhet som äventyrare inom kajakpaddling, vandring, cykel och skidor. Tidigare har hon arbetat som såväl cykel- som rafting- och klättringsguide runt om i Norge. Under stora delar av sitt yrkesverksamma liv har hon rest runt i Norge för att uppleva alla delar av den norska naturen och då sovit i tält och under bar himmel. Bakom sig har hon flera expeditioner som att skida över Svalbard, paddla packraft ensam genom Femundsmarka och ensam skida över Hardangervidda.

Boka din resa

2022-09-15 2022-09-18 17 600 kr Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Oslo

  Tillsammans hoppar vi på tåget som ska ta oss till Oslo. Preliminär avresa 8:28 med ankomst 14:09, en restid på knappt 6 timmar. Väll framme i Oslo checkar vi in på vårt centrala hotell för en natt. Eftermiddag och kväll är fri att upptäcka Oslo på egen hand. För de som vill kan följa med vår färdledare på middag på kvällen. 

 • Dag 2 Mot Lyngør fyr

  Efter frukost är det dags att hoppa på en buss och resa söderut längs med kusten, en resa på ca 3 timmar. Väl framme är det dags för en kortare instruktion i kajakpaddling och sen paddlar vi till Lyngør fyr som kommer bli vårt hem för de kommande två nätterna. Paddlingen tar ca 30–40 minuter i lugnt vatten som är perfekt för nybörjare eller de som bara vill njuta av att glida fram på vattnet. Vi bor enkelt men charmigt med fyren som närmsta granne och bagaget transporteras separat till vårt boende. På kvällen väntar färska råvaror som krabba och räkor direkt från havet som vi tillagar tillsammans över öppen eld. Lugnet lägger sig omkring oss där vi sitter runt den sprakande elden medan solen sakta går ner vid horisonten och färgar himlen i rosa, orange och gult. 
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 3 Paddling bland Lyngørs kobbar och skär

  För de som önskar startar vi morgonen med lite yoga innan vi njuter av en kopp kaffe eller te på klipporna. För den modiga kanske ett friskt bad lockar för att starta morgonen. Efter frukost ger vi oss ut på en kajaktur mellan Lyngørs alla kobbar och skär i ett lugnt och njutbart tempo för att ta del av den vackra naturen som omger oss. På hösten finns det goda chanser att se både uttrar och säl här så vi håller ögonen öppna hela tiden. Vi går iland på en av öarna där vi tillagar lunchen på vårt medhavda kök. Kanske stannar vi för ett friskt bad längs med vägen eller lägger till vid Lyngørs centrum för ett glas vin på vägen tillbaka till Lyngør fyr. Ikväll väntas en grillkväll med lokala råvaror från Ragnvalds Pølsemakeri och Ragnvald själv kommer ut till ön och berättar om sin lokalproducerade pølse. Han berättar om hur han väljer sina råvaror efter säsong och tillgänglighet. Vi avnjuter hans fantastiska pølse tillsammans och njuter av en kväll fylld med skratt och härliga samtal kring elden.

 • Dag 4 Fridykning och hemresa

  Vi njuter av vår sista morgon på Lyngør fyr med yoga, bad eller bara en kaffe på klipporna innan vi äter frukost tillsammans. Efter att vi har packat ihop våra saker paddlar vi mot vår nästa aktivitet – fridykning. Vi får testa på att fridyka och leta efter ätbara råvaror i havet såsom alger, tång och snäckor. Det finns massor av ätbart i våra hav som man kan använda i matlagningen. Med oss har vi en kock som specialiserar sig på detta och lär oss mera om hur man använder havets resurser för eget bruk. Vi får låna våtdräkter så vi inte fryser i vattnet och vill man inte dyka kan man i stället snorkla, fiska från land eller från kajakerna. När vi är klara står bastun redo så vi kan varma upp oss innan vi tillagar en härlig lunch på det vi tillsammans plockade. Detta blir ett perfekt avslut på en härlig weekend tillsammans. Det är dags att ta farväl och fortsätta resan hem mot Sverige. Gemensam buss tillbaka till Oslo där tåget väntar för att ta oss över gränsen och vidare hem. 

 • Att tänka på

  Programmets innehåll kan komma att ändras mellan dagarna av olika anledningar, till exempel väder och vind. Men vi anpassar programmet så att vi ska få ut så mycket som möjligt av vår vistelse.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15/9
Pris Från 17 600 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholm – Oslo t/r
 • Busstransfer från Oslo – Gjeving t/r
 • Transport av bagaget till och från Lyngør fyr
 • En natt på hotell i Oslo, del i dubbelrum
 • Två nätter på Lyngør fyr, del i dubbel/trippelrum
 • Två middagar
 • Tre frukostar
 • Två luncher
 • Utrustning för kajakturerna och fridykning
 • Instruktör i kajak och fridykning
 • Norsk guide
 • Svensk färdledare
 • Äventyrslådan med utvald produkt från Naturkompaniet
I priset ingår ej
 • Enkelrumstillägg (på förfrågan)
 • Dryck
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Information om avresor

Vi åker tåg tur och retur Stockholm - Oslo. För påstigning på annan ort kontakta oss!
Preliminära restider:
15 sep 06.48 - 13:09
18 sep 15:36 - 23.08

Resplan

Dag 1.Avresa med tåg mot Oslo, eftermiddag och kväll i Oslo
Dag 2. Tåg och buss till Gjeving, paddling till Lyngør fyr 
Dag 3. Kajaktur mellan Lyngørs alla kobbar och skär. Grillkväll med Ragnvald.
Dag 4. Fridykning, hemresa

Resans innehåll kan komma att ändras och flyttas om väderförhållandena så kräver för att ni ska få den bästa upplevelsen möjligt på resan. 

Boende

Vi bor vid Lyngør fyr, enkelt men såväl bekvämt som charmigt i två vita stugor med fyren som närmsta granne. Här har vi ön helt för oss själva och njuter av utsikten över skärgården och av solnedgångarna. Rummen är fördelade på två hus och vi bor 2-3 personer per rum med gemensam toalett och dusch. 

Klimat

Klimatet i september är relativt milt med en genomsnittstemperatur mellan 12–15 grader. Kvällarna och nätterna kan dock bli kyligare så det gäller att vara rustad för lite kyligare temperaturer. Som alltid i kustlandskapen kan vädret skifta snabbt vilket vi bör ta med i beräkningarna.

Resans karaktär

Ingen tidigare vana av paddling eller fridykning behövs då vi lär oss grunderna på plats.

Deltagarantal

Min 15 Max 21

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särsklit föreslå följande utrustning som du kan hitta i vår webbshop.