Översikt

Vinteräventyr i Lappland

Under en långhelg i Jokkmokk och de djupa skogarna omkring läggs grunden för att du ska kunna göra egna vinterturer – varvat med härliga naturupplevelser. Vi bor enkelt och rustikt nära polcirkeln. Dagarna ägnas åt både teoretiska och praktiska moment. Vi lär oss göra upp eld och laga mat ute, vintertälta och andra färdigheter. Med oss har vi en utrustningsexpert och färdledare. Vi kombinerar lärandet med att upptäcka naturen runt Jokkmokk, ta del av samisk kultur och renskötsel, göra en hundspanntur, snöskovandring och mycket mer. Den här resan gör dig redo för egna vinteräventyr.

Lyckade vinterturer handlar till stor del om kunskap och goda förberedelser. Vår utrustningsexpert berättar vad man bör tänka på när man planerar inför ett vinteräventyr ute i naturen. Vi pratar utrustning och lär oss mera om eld, vatten, skydd och mat, de grundläggande tekniker man bör bemästra för äventyr i naturen. På plats har vi även olika typer av utrustning som man kan behöva för vinterturer. Vi diskuterar fördelar och nackdelar med de olika produkterna. Alla deltagare får möjlighet att ställa frågor och att testa utrustningen i praktiken.

Självklart ska vi även uppleva den lappländska naturen och det bästa sättet att göra det här är bakom ett spann av starka huskies. Vi ger oss ut på en härlig hundspannstur där vi får chans att lära oss mer om hundarna, naturen och livet i norr. Färden går över isbelagda sjöar, frusna myrmarker och igenom snötäckta skogar. Många vilda djur rör sig i de djupa skogarna och eftersom vi färdas relativt tyst har vi chans att få syn på något spännande djur från hundsläden.

Ett vinteräventyr är inte komplett utan en skidtur. Vi spänner vi på oss turskidorna och beger oss bort ifrån samhället och ut i den norrländska naturen. Vår färd går mellan snötyngda träd och över skogsgläntor. Efter en stund når vi vår lägerplats, där vi tillsammans bygger upp en vinterbivack, där vi kommer att övernatta i stabila vintertält. Här får vi också pröva på att laga mat i det fria.

I Jokkmokk är den samiska kulturen levande och vi lär oss mer om samernas historia och nutid. Renskötsel är förstås en viktig del av den samiska livsstilen och vi får en unik chans att följa med renskötare ut på deras dagliga arbete, där vi får hjälpa till att mata renarna och lära oss mera om dessa tåliga djur.

I slutet av vår resa 
kommer du att känna dig trygg att ge dig ut på egna äventyr om vintern i Sveriges djupa skogar och vidsträckta fjäll och ha med minnen av en rad fantastiska upplevelser som du tar med dig från Jokkmokk.


Vårt boende var för 100 år sedan en jägmästarbostad, som nu är omvandlad till ett trivsamt vandrarhem strategiskt placerat på en ås i centrala Jokkmokk. Här bor vi fördelade på två- och trebäddsrum bekvämt i gårdsannexet. Vi har byggnaden för oss själva och här håller vi i våra föreläsningar och genomgångar. Maten som serveras till frukost och middag har mycket ekologiskt och närproducerat på menyn. Den avslutande viltmiddagen är en av matupplevelserna på resan.

 

Reseprogram

 • Dag 1 Äventyret börjar i Jokkmokk

  De som reser söderifrån tar nattåget till Murjek och fortsätter med buss till Jokkmokk. Samling vid Jokkmokks vandrarhem, där vi checkar in för de kommande tre nätterna. Efter en lättare lunch ger vi oss iväg på en snöskovandring genom det snötäckta skogslandet. På eftermiddagen väntar en föreläsning innan vi äter en gemensam middag på vandrarhemmet.  

  Måltider: Enklare lunch och middag.

 • Dag 2 Den samiska kulturen

  Vi följer med samiska renskötare och får hjälpa till att utfodra deras renar i vinterbeteslandet. Sedan samlas vi kring den öppna elden för samtal om hur en renskötares vardag ser ut, och kring den samiska kulturen. Efter lunch samlas vi på vandrarhemmet för att prata utrustning och överlevnad med vår utrustningsexpert. På kvällen äter vi en viltmiddag och får veta mer om de lokala råvarorna och hur maten tillreds på olika traditionella sätt.

  Måltider: Frukost och viltmiddag.

 • Dag 3 Hundspann och vinterövernattning

  Efter frukost packar vi en övernattningsbag och delar upp oss i två grupper. Idag får vi testa våra nyvunna överlevnadskunskaper i praktiken. Och i dag väntar även en av resans riktiga höjdpunkter, en hundspannstur rakt ut i ödemarken. Du åker sittandes på hundsläden som körs av en kunnig guide. Medan ena halvan av gruppen åker hundspann, skidar den andra delen av gruppen ut till den plats där vi kommer att bygga upp vårt vinterläger för natten.

 • Två och två röjer vi undan snö och sätter upp våra tält. Vi samlas sedan runt lägerelden där vi delas in i matlag som förbereder och tillagar lunch. Efter lunch byter vi aktivitet och de som åkt hundspann får nu sätta upp tält och pröva en skidtur innan det är dags att laga middag. Polarnatten omsluter oss nu helt och långt bort ifrån samhällets ljusföroreningar breder sig stjärnhimlen ut ovanför oss. Nu får vi också möjlighet att spana efter norrsken, eller kanske ta en kortare tur, endast upplysta av stjärnorna, innan vi kryper in i våra tält för natten.

  Måltider Frukost, lunch och middag

 • Dag 4 Utomhusmatlagning

  Efter frukost tar vi oss tillbaka till vårt vandrarhem och för de som vill väntar en varm bastu innan vi samlas kring lägerelden för utomhusmatlagning i ledning av vår kock Caisa som också driver vandrarhemmet. Hon lär oss förbereda och steka suovas som vi sen äter när vi slår oss ner på renskinnen runt lägerelden.

 • Efter lunch är det dags att ta farväl och checka ut från vårt boende för att utforska Jokkmokk på egen hand innan det är dags att ta sig till Murjek och tågstationen för vidare resa hem.

  Måltider: Frukost och lunch

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Jokkmokk
Avresor 27/1
Pris Från 14 900 kr
Enkelrumstillägg Erbjuds inte på den här resan
I priset ingår
 • Del i dubbelrum 2 nätter
 • Vinterövernattning i tält 1 natt
 • Tre fukostar
 • Tre middagar
 • Två luncher
 • Hundspannstur
 • Samisk upplevelse med nära kontakt med ren
 • Snöskovandring
 • Föreläsningar och utrustningsgenomgång
 • All vinterutrustning vi behöver under resan
 • Svensk guide
 • Packpåse med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej
 • Tågresan till Murjek och bussanslutningen till Jokkmokk
 • Egna utgifter
 • Lunch dag 2

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Äventyret börjar i Jokkmokk med snöskovandring
Dag 2. Den samiska kulturen med närkontakt med ren
Dag 3. Hundspann och vinterövernattning
Dag 4. Bastu och utomhusmatlagning

Boende

Två nätter på vandrarhem där vi har hela annexet för oss själva. En natt testar vi på att vintertälta om vädret tillåter.

Resans karaktär

Denna resa vänder sig till dig som är nyfiken på att prova på vintertältning och vill lära dig grunderna både teoretiskt och praktiskt för ett lyckat vinteräventyr. Med en utrustningsexpert och lokala guider som visar er vackra Jokkmokk har ni fyra fantastiska dagar framför er.  

Resan kräver ingen tidigare erfarenhet men passar även den vana vandraren som är nyfiken på vinteräventyr.

Deltagarantal

Min 10, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna tält, liggunderlag och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista från oss ingår. I vår webbshop finns:

Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här »