Översikt

Vinteräventyr i Lappland

Under en långhelg i Jokkmokk och de djupa skogarna omkring läggs grunden för att du ska kunna göra egna vinterturer – varvat med härliga naturupplevelser. Vi bor enkelt och rustikt nära polcirkeln. Dagarna ägnas åt både teoretiska och praktiska moment. Vi lär oss göra upp eld och laga mat ute, vintertälta och andra färdigheter. Med oss har vi en utrustningsexpert och färdledare. Vi kombinerar lärandet med att upptäcka naturen runt Jokkmokk, ta del av samisk kultur och renskötsel, göra en hundspanntur, snöskovandring och mycket mer. Den här resan gör dig redo för egna vinteräventyr.

Lyckade vinterturer handlar till stor del om kunskap och goda förberedelser. Vår utrustningsexpert berättar vad man bör tänka på när man planerar inför ett vinteräventyr ute i naturen. Vi pratar utrustning och lär oss mera om eld, vatten, skydd och mat, de grundläggande tekniker man bör bemästra för äventyr i naturen. På plats har vi även olika typer av utrustning som man kan behöva för vinterturer. Vi diskuterar fördelar och nackdelar med de olika produkterna. Alla deltagare får möjlighet att ställa frågor och att testa utrustningen i praktiken.

Självklart ska vi även uppleva den lappländska naturen och det bästa sättet att göra det här är bakom ett spann av starka huskies. Vi ger oss ut på en härlig hundspannstur där vi får chans att lära oss mer om hundarna, naturen och livet i norr. Färden går över isbelagda sjöar, frusna myrmarker och igenom snötäckta skogar. Många vilda djur rör sig i de djupa skogarna och eftersom vi färdas relativt tyst har vi chans att få syn på något spännande djur från hundsläden.

Ett vinteräventyr är inte komplett utan en skidtur. Vi spänner vi på oss turskidorna och beger oss bort ifrån samhället och ut i den norrländska naturen. Vår färd går mellan snötyngda träd och över skogsgläntor. Efter en stund når vi vår lägerplats, där vi tillsammans bygger upp en vinterbivack, där vi kommer att övernatta i stabila vintertält. Här får vi också pröva på att laga mat i det fria.

I Jokkmokk är den samiska kulturen levande och vi lär oss mer om samernas historia och nutid. Renskötsel är förstås en viktig del av den samiska livsstilen och vi får en unik chans att följa med renskötare ut på deras dagliga arbete, där vi får hjälpa till att mata renarna och lära oss mera om dessa tåliga djur.

I slutet av vår resa 
kommer du att känna dig trygg att ge dig ut på egna äventyr om vintern i Sveriges djupa skogar och vidsträckta fjäll och ha med minnen av en rad fantastiska upplevelser som du tar med dig från Jokkmokk.


Vårt boende var för 100 år sedan en jägmästarbostad, som nu är omvandlad till ett trivsamt vandrarhem strategiskt placerat på en ås i centrala Jokkmokk. Här bor vi fördelade på två- och trebäddsrum bekvämt i gårdsannexet. Vi har byggnaden för oss själva och här håller vi i våra föreläsningar och genomgångar. Maten som serveras till frukost och middag har mycket ekologiskt och närproducerat på menyn. Den avslutande viltmiddagen är en av matupplevelserna på resan.

 

Reseprogram

 • Dag 1 Äventyret börjar i Jokkmokk

  De som reser söderifrån tar nattåget till Murjek och fortsätter med buss till Jokkmokk. Samling vid Jokkmokks vandrarhem, där vi checkar in för de kommande tre nätterna. Efter en lättare lunch ger vi oss iväg på en snöskovandring genom det snötäckta skogslandet. På eftermiddagen väntar en föreläsning innan vi äter en gemensam middag på vandrarhemmet.  

  Måltider: Enklare lunch och middag.

 • Dag 2 Hundspann

  Efter frukost packar vi en övernattningsbag och sätter på oss våra turskidor för att bege oss mot sjön Skabram och vårt kommande vinterläger för att testa våra nyvunna överlevnadskunskaper i praktiken. Idag får vi också bekanta oss med de snälla huskies som kommer att dra vårt hundspann när vi testar på att åka hundsläde. Vi delar upp oss i mindre grupper om 4 personer som är det max antal som kan åka samtidigt i en släde och turas om att få åka på en kortare tur i vinterlandskapet, en riktigt höjdpunkt på resan. Möjlighet att klappa och socialisera med de fina huskies ges och vi får lära oss mera om hur livet ser ut med dessa kärleksfulla djur.

 • Dag 2 del 2 Vinterövernattning

  Medans några i gruppen åker hundspann delar vi andra upp oss och röjer undan snö i vårt vinterläger och sätter upp våra tält. När alla har åkt hundspann och satt upp sina tält samlas vi runt lägerelden där vi delas in i matlag som förbereder och tillagar lunch och middag. Polarnatten omsluter oss nu helt och långt bort ifrån samhällets ljusföroreningar breder sig stjärnhimlen ut ovanför oss. Nu får vi också möjlighet att spana efter norrsken och om tid ges tar vi en kortare kvällstur på våra skidor. Endast upplysta av stjärnorna njuter vi av lugnet och tystnaden innan vi kryper in i våra tält för natten.

  Måltider Frukost, lunch och middag

 • Dag 3 Den samiska kulturen

  Idag besöker vi Anna på hennes gård i Jokkmokk där vi får bekanta oss med hennes renar och får hjälpa till att utfodra dem allt medans vi får lära oss mera om samisk renskötsel. Sedan samlas vi kring den öppna elden för samtal om hur en renskötares vardag ser ut, och kring den samiska kulturen. Efter lunch samlas vi på vandrarhemmet för att prata utrustning och överlevnad med vår utrustningsexpert. På kvällen äter vi en viltmiddag och får veta mer om de lokala råvarorna och hur maten tillreds på olika traditionella sätt.

  Måltider: Frukost, lunch och viltmiddag

 • Dag 4 Utomhusmatlagning

  Efter frukost finns det möjlighet för en varm bastu innan vi samlas kring lägerelden för utomhusmatlagning i ledning av vår kock Caisa som också driver vandrarhemmet. Hon lär oss förbereda och steka suovas som vi sen äter tillsammans på renskinnen runt lägerelden.
  En härlig avslutning på vår resa tillsammans. Efter lunch är det dags att ta farväl och checka ut från vårt boende. Beroende på när man har bokat sin tågresa hem ges tid att utforska Jokkmokk på egen hand innan det är dags att ta sig till Murjek och tågstationen för vidare resa hem.

  Måltider: Frukost och lunch

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Jokkmokk
Avresor Jan 2023
Pris Från 15 900 kr
Enkelrumstillägg Erbjuds inte på den här resan
I priset ingår
 • Del i dubbelrum 2 nätter
 • Vinterövernattning i tält 1 natt
 • Tre fukostar
 • Tre middagar
 • Två luncher
 • Hundspannstur
 • Samisk upplevelse med nära kontakt med ren
 • Snöskovandring
 • Föreläsningar och utrustningsgenomgång
 • All vinterutrustning vi behöver under resan
 • Svensk guide
 • Äventyrslådan med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej
 • Tågresan till Murjek och bussanslutningen till Jokkmokk
 • Egna utgifter

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Äventyret börjar i Jokkmokk med snöskovandring
Dag 2. Hundspann och vinterövernattning
Dag 3. Den samiska kulturen med närkontakt med ren
Dag 4. Bastu och utomhusmatlagning

Boende

Två nätter på vandrarhem där vi har hela annexet för oss själva. En natt testar vi på att vintertälta om vädret tillåter.

Resans karaktär

Denna resa vänder sig till dig som är nyfiken på att prova på vintertältning och vill lära dig grunderna både teoretiskt och praktiskt för ett lyckat vinteräventyr. Med en utrustningsexpert och lokala guider som visar er vackra Jokkmokk har ni fyra fantastiska dagar framför er.  

Resan kräver ingen tidigare erfarenhet men passar även den vana vandraren som är nyfiken på vinteräventyr.

Deltagarantal

Min 10, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna tält, liggunderlag och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrustning som du kan hitta i vår webbshop:

Vinterkängor
Woolpower långkalsonger
Friluftskniv
Vinterjacka Fjällräven Polar
Tjocka Strumpor 

 

Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här »