Översikt

Utehelg i vackra Skåne

I Skånes vackra natur spenderar vi tre härliga dagar till fots, på cykel och i kanot. Vi reser hit under sensommaren när vädret fortfarande är varmt. Färden börjar i Höör. Genom trolska bokskogar och över gamla vulkaner vandrar vi och lagar mat över öppen eld. Vi byter till cykel och sedan kanot, innan vandringen fortsätter. Många kunskaper lärs ut längs vägen. Vi övernattar i tält och mongoliska yllehyddor, tar uppfriskande skogsbad och pratar om livet kring lägerelden.

Långt från storstadens puls och arbetsveckans måsten njuter vi av den skånska naturen under en härlig långhelg. På den här turen får du både uppleva vandring i häftig natur samt cykling och paddling i Skånes böljande landskap. Vi går igenom grunderna för en lyckad vandring med planering av turer, fotvård och hur du håller dig varm. Du kommer också att laga härlig mat över öppen eld och lära dig mer om ätliga växter och örter i naturen. Det här är en fantastisk tur för dig som vill bli ett med naturen under några dagar. 


Ingen tidigare erfarenhet krävs

Som deltagare bör du vara i god fysisk form – och vara nyfiken på vandring, cykling och paddling. Tidigare erfarenhet är däremot inte ett krav eftersom vi under den här turen både tränar och utövar aktiviteterna tillsammans. Under turen får du prova på flera olika aktiviteter, övernatta på spännande boenden och lära dig laga mat i det fria med skogen som skafferi.

Boka din resa

2021-08-13 2021-08-15 8 600 kr Höör 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Vandring och övernattning i yllehydda

  Till Höör tar sig samtliga deltagare på egen hand innan vi påbörjar den åtta kilometer långa vandringen på en gammal pilgrimsled mot nattens lägerplats. Vi övernattar på de prisbelönta Nyrups Naturhotell, som bjuder på utenära boende i bekväma, mongoliska yllehyddor. Vi vandrar genom djupa skogar inklusive trolsk bokskog och över en gammal vulkan. Längs vägen pratar vi om hur vi planerar turer, hur vi håller värmen och våra fötter glada även under längre vandringar. Vi lagar en fantastisk middag tillsammans med stormkök över öppen eld, baserad på lokala råvaror och skogens skafferi.

 • Nyrups Naturhotell Övernattning i mongoliska jurtor

  Här sover vi en naturnära, men bekväm, natt i riktiga sängar med element till uppvärmning!

  Vid Nyrups Naturhotell går allt i långsam takt. Här tar matlagningen över eldarna flera timmar, samtalen blir långa och tystnaden tillsammans ännu längre. På dagarna kommer vi utmanas i att laga mat över öppen eld, lära oss hantera oljelampor och prova på uteduschar. På kvällen kanske vi somnar till regnets trummande mot yllehyddans tak och vaknar till fågelsång och morgonljus. 

 • Dag 2 Cykel, kanot och till fots

  Utvilade och efter en stärkande frukost väntar nu en cykeltur på småvägar ner till Stockamöllan där vi byter cykel mot kanadensare. Paddlande längs den vindlande Rönne å är vi hela tiden nära fantastisk natur. Vi får tid att öva paddling tillsammans och får testa våra nya färdigheter i den lugnt rinnande ån och i det fåtal snälla forspartier vi möter under dagen. Vi gör ett strandhugg för lunch där vi både får chansen att plocka ätliga växter till måltiden och öva på våra nyvunna stormköksfärdigheter.

  I Djupadalsmölla lämnar vi våra kanoter och påbörjar vandringen mot nattens läger. På vandringen passerar vi bland annat Natthall med sin vackra utsikt över dalgången, den unika Eneskogen och platsen för ett blodigt slag mellan svenskar och danskar. Vår lägerplats ligger vackert i skogen med utsikt över fälten. Här har vi bekvämligheter som långbord för middagen, värmande lägereld och kanske södra Sveriges finaste utedass. I natt ska vi sova i tält som vi gemensamt hjälps åt att sätta upp i den vackra bokskogen.

 • Dag 3 Nationalpark med matupplevelse

  Efter en mysig natt i våra tält kan den morgonpigga ta ett meditativt skogsbad medan den morgontrötta kan ligga kvar och dra sig. Vi äter frukost runt lägerelden innan vi slår ner vårt läger och fortsätter vandringen ner mot Röstånga och Söderåsens Nationalpark. På vägen passerar vi ännu en vacker gammal vulkan som reser sig högt över landskapet. De som behöver påbörja hemfärden tidigt kan nu avsluta turen i Röstånga där bussar tar er vidare till tågförbindelser eller parkerade bilar i Höör. För oss andra plockar vi upp en läcker vandringslunch från en inflyttad New York-bo med stor kärlek till matlagning. Vi intar lunchen vid sägenomspunna Odensjön där du kanske vågar på dig ett lunchdopp. Genom den mäktiga nationalparken tar vi oss sedan vidare till avslutningen vid Skäralids dramatiska ravin. Härifrån är det lätt att ta sig med buss hemåt.

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Höör
Avresor 13/8
Pris Från 8 600 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan
I priset ingår
 • Tre dagars vandring med guide
 • Aktiviteter som cykel och kanot
 • Två nätter i tält och yllehydda
 • Helpension
 • Äventyrslåda med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej
 • Dryck
 • Dricks
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Samling vid Höör, vandring längs pilgrimsled mot nattens lägerplats. Övernattning i Nyrups Naturhotell.
Dag 2. Cykel + kanot + vandring i Stockamöllan, övernattning i skogen med tält.
Dag 3. Vandring Röstånga mot Söderåsens Nationalpark och vidare till Odensjön, avslutas vid Skäralids dramatiska ravin. 

Boende

En natt på Nyrups Naturhotell i mongoliska jurtor (yllehyddor). En tältnatt i Eneskogen.

Klimat

Skåne hör till Sveriges sydligaste landskap och är i genomsnitt vårt varmaste. Här råder kustklimat med stora lokala variationer. Somrarna är här längre än i övriga delar av landet och augusti månad brukar generellt erbjuda högst 20 grader. Då vi rör oss i olika områden kan vädret skifta något, så detta bör tas i beaktning i form av kläder och utrustning inför denna resa. 

Resans karaktär

Denna resa vänder sig till dig som önskar att få uppleva Skånes vildmark till fots, på cykel och via kanot. Man behöver inta ha någon tidigare erfarenhet då vi under denna tur tränar och utövar dessa aktiviteter tillsammans men en god grundkondition underlättar. Under turen kommer du att få prova på ett antal aktiviteter, övernatta på olika och spännande boenden, samt lära dig laga mat i det fria med hjälp av skogens skafferi.  

Deltagarantal

Min 10 max 14

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särsklit föreslå följande utrustning som du kan hitta i vår webbshop.