Översikt

Sportlov i Lappland

Upplev riktig vinter i Jokkmokk och de djupa skogarna omkring! Under fyra dagar får ni prova på en mängd vinteraktiviteter – varvat med härliga naturupplevelser nära polcirkeln. I ett specialanpassat program får alla i familjen prova både hundspann och skidor, samt lära sig göra upp eld, laga mat ute och andra färdigheter. Vi bor enkelt och rustikt och får även möjlighet att pröva att tälta i midvintern! Jokkmokk är känt för sin samiska kultur, som vi tar del av. Med oss har vi en utrustningsexpert och färdledare. Följ med på ett snöigt vinteräventyr för hela familjen.

För att kunna ha roligt och njuta av vinteräventyren krävs både kunskap och bra förberedelser. Vår utrustningsexpert berättar vad man bör tänka på när man planerar ett vinteräventyr för familjen. På plats har vi olika typer av utrustning som man kan behöva för vinterturer. Vi visar fördelar och nackdelar med de olika produkterna, och alla deltagare får testa utrustningen i praktiken.

Självklart ska vi även uppleva den lappländska naturen och det bästa sättet att göra det här är bakom ett spann av starka huskies. Vi ger oss ut på en härlig hundspannstur där vi får chans att lära oss mer om hundarna, naturen och livet i norr. Färden går över isbelagda sjöar, frusna myrmarker och igenom snötäckta skogar. Vilda djur rör sig i de djupa skogarna och eftersom vi färdas relativt tyst har vi chans att få syn på dem från hundsläden. 

Ett vinteräventyr är inte komplett utan en skidtur. De som inte har åkt tidigare tar sina första stavtag på en kortare slinga, där vi lär oss hitta rätt balans och takt i skidåkningen. Tillsammans med de mer vana spänner vi på oss turskidorna och beger oss bort ifrån samhället och ut i den norrländska naturen. Vår färd går mellan snötyngda träd och över gläntor. Tillsammans beger vi oss ut till en lägerplats, där vi bygger upp en vinterbivack. Här får vi också pröva på att laga mat i det fria. För de som vill finns också möjlighet att övernatta i stabila vintertält.

I Jokkmokk är den samiska kulturen levande och vi gör ett besök hos en samisk familj för att få en inblick i renskötsel och de renskötande samernas vardag. Vi får lära oss mera om renen och dess betydelse och bland annat hjälpa till att utfodra dem. På så sätt får vi komma dessa nyfikna och vänliga djur riktigt nära. Vi får också lyssna till spännande historier runt lägerelden medan vi äter en traditionell lunch baserad på säsongens råvaror.


Vårt boende var för hundra år sedan en jägmästarbostad 
som nu är omvandlad till ett trivsamt vandrarhem, strategiskt placerat på en ås i centrala Jokkmokk. Här bor vi fördelade på två- och trebäddsrum i gårdsannexet. Vi har byggnaden för oss själva och här håller vi i våra föreläsningar och genomgångar. Maten som serveras till frukost och middag har mycket ekologiskt och närproducerat på menyn. Den avslutande viltmiddagen är en av matupplevelserna på resan.

 

Reseprogram

 • Dag 1 Äventyret börjar i Jokkmokk

  De som reser söderifrån tar nattåget till Murjek och fortsätter med buss till Jokkmokk. Samling vid Jokkmokks vandrarhem, där vi checkar in för de kommande tre nätterna. Efter en lättare lunch ger vi oss iväg på en snöskovandring genom det snötäckta skogslandet. På eftermiddagen väntar en genomgång av kommande dagar innan vi äter en gemensam middag på vandrarhemmet.  

  Måltider: Enklare lunch och middag.

 • Dag 2 Den samiska kulturen

  Vi följer med samiska renskötare och får hjälpa till att utfodra deras renar i vinterbeteslandet. Sedan samlas vi kring den öppna elden för samtal om hur en renskötares vardag ser ut, och kring den samiska kulturen. Efter lunch samlas vi på vandrarhemmet för att prata utrustning och överlevnad med vår utrustningsexpert. På kvällen äter vi en viltmiddag och får veta mer om de lokala råvarorna och hur maten tillreds på olika traditionella sätt.

  Måltider: Frukost och viltmiddag.

 • Dag 3 Hundspann och vinterövernattning

  Efter frukost packar vi en övernattningsbag och delar upp oss i två grupper. Idag får vi testa våra nyvunna överlevnadskunskaper i praktiken. Och i dag väntar även en av resans riktiga höjdpunkter, en hundspannstur rakt ut i ödemarken. Du åker sittandes på hundsläden som körs av en kunnig guide. Medan ena halvan av gruppen åker hundspann, skidar den andra delen av gruppen ut till den plats där vi kommer att bygga upp vårt vinterläger för natten.

 • Två och två röjer vi undan snö och sätter upp våra tält. Vi samlas sedan runt lägerelden där vi delas in i matlag som förbereder och tillagar lunch. Efter lunch byter vi aktivitet och de som åkt hundspann får nu sätta upp tält och pröva en skidtur innan det är dags att laga middag. Polarnatten omsluter oss nu helt och långt bort ifrån samhällets ljusföroreningar breder sig stjärnhimlen ut ovanför oss. Nu får vi också möjlighet att spana efter norrsken, eller kanske ta en kortare tur, endast upplysta av stjärnorna, innan vi kryper in i våra tält för natten.

  Måltider Frukost, lunch och middag

 • Dag 4 Utomhusmatlagning

  Efter frukost tar vi oss tillbaka till vårt vandrarhem och för de som vill väntar en varm bastu innan vi samlas kring lägerelden för utomhusmatlagning i ledning av vår kock Caisa som också driver vandrarhemmet. Hon lär oss förbereda och steka suovas som vi sen äter när vi slår oss ner på renskinnen runt lägerelden.

 • Efter lunch är det dags att ta farväl och checka ut från vårt boende för att utforska Jokkmokk på egen hand innan det är dags att ta sig till Murjek och tågstationen för vidare resa hem.

  Måltider: Frukost och lunch

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Jokkmokk
Avresor 2 - 5 mars
Pris Från 15 900 kr
Enkelrumstillägg Erbjuds inte på den här resan
Barnpris

13 500 kr (gäller för barn 8 - 12 år)

I priset ingår
 • Del i dubbelrum 2 nätter
 • Vinterövernattning i tält 1 natt
 • Tre fukostar
 • Tre middagar
 • Tre luncher
 • Hundspannstur
 • Samisk upplevelse med nära kontakt med ren
 • Snöskovandring
 • Föreläsningar och utrustningsgenomgång
 • All vinterutrustning vi behöver under resan
 • Svensk guide
 • Packpåse med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej
 • Tågresan till Murjek och bussanslutningen till Jokkmokk
 • Egna utgifter

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Äventyret börjar i Jokkmokk med snöskovandring
Dag 2. Den samiska kulturen med närkontakt med ren
Dag 3. Hundspann och vinterövernattning
Dag 4. Bastu och utomhusmatlagning

Boende

Två nätter på vandrarhem där vi har hela annexet för oss själva. En natt testar vi på att vintertälta om vädret tillåter.

Resans karaktär

Denna resa vänder sig till dig som är nyfiken på att tillsammans med dina barn, prova friluftsliv i riktig vintermiljö och lära er grunderna, både teoretiskt och praktiskt, för ett lyckat vinteräventyr.
Med en utrustningsexpert och lokala guider som visar er vackra Jokkmokk har ni fyra fantastiska dagar framför er. Resan kräver ingen tidigare erfarenhet men passar även den vana vandraren som är nyfiken på vinteräventyr. Alla aktiviteter är anpassade för aktiva barnfamiljer. 

Åldersgräns från 8 år där vi ser att barnen ska kunna vara ute en hel dag i friluftssammanhang, vara vana att röra på sig och minst kunna gå 5 km under en dag. 

Deltagarantal

Min 10, max 14

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna tält, liggunderlag och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrustning som du kan hitta i vår webbshop:

Vinterkängor
Woolpower långkalsonger
Friluftskniv
Vinterjacka Fjällräven Polar
Tjocka Strumpor 

 

Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här »