Översikt

Sportlov i Lappland

Upplev riktig vinter i Jokkmokk och de djupa skogarna omkring! Under fyra dagar får ni prova på en mängd vinteraktiviteter – varvat med härliga naturupplevelser nära polcirkeln. I ett specialanpassat program får alla i familjen prova både hundspann och skidor, samt lära sig göra upp eld, laga mat ute och andra färdigheter. Vi bor enkelt och rustikt och får även möjlighet att pröva att tälta i midvintern! Jokkmokk är känt för sin samiska kultur, som vi tar del av. Med oss har vi en utrustningsexpert och färdledare. Följ med på ett snöigt vinteräventyr för hela familjen.

För att kunna ha roligt och njuta av vinteräventyren krävs både kunskap och bra förberedelser. Vår utrustningsexpert berättar vad man bör tänka på när man planerar ett vinteräventyr för familjen. På plats har vi olika typer av utrustning som man kan behöva för vinterturer. Vi visar fördelar och nackdelar med de olika produkterna, och alla deltagare får testa utrustningen i praktiken.

Självklart ska vi även uppleva den lappländska naturen och det bästa sättet att göra det här är bakom ett spann av starka huskies. Vi ger oss ut på en kortare hundspannstur i vinterlandskapet så alla får prova på hur det är att färdas i en släde bakom dessa starka djur. Efteråt får vi möjlighet att lära känna hundarna bättre och hundspannsförarana berättar mer om livet i norr, en härlig upplevelse för både vuxna som barn.

Ett vinteräventyr är inte komplett utan en skidtur. De som inte har åkt tidigare tar sina första stavtag på en kortare slinga, där vi lär oss hitta rätt balans och takt i skidåkningen. Tillsammans med de mer vana spänner vi på oss turskidorna och beger oss bort ifrån samhället och ut i den norrländska naturen. Vår färd går mellan snötyngda träd och över gläntor. Väl tillbaka börjar vi tillsammans förbereda vår lägerplats, där vi bygger upp en vinterbivack. Här får vi också pröva på att laga mat i det fria. För de som vill finns också möjlighet att övernatta i stabila vintertält men vandrarhemmet finns hela tiden på tryggt avstånd.

I Jokkmokk är den samiska kulturen levande och vi gör ett besök hos en samisk familj för att få en inblick i renskötsel och de renskötande samernas vardag. Vi får lära oss mera om renen och dess betydelse och bland annat hjälpa till att utfodra dem. På så sätt får vi komma dessa nyfikna och vänliga djur riktigt nära. Vi får också lyssna till spännande historier runt lägerelden medan vi äter en traditionell lunch baserad på säsongens råvaror.


Vårt boende var för hundra år sedan en jägmästarbostad 
som nu är omvandlad till ett trivsamt vandrarhem, strategiskt placerat på en ås i centrala Jokkmokk. Här bor vi fördelade på två- och trebäddsrum i gårdsannexet. Vi har byggnaden för oss själva och här håller vi i våra föreläsningar och genomgångar. Maten som serveras till frukost och middag har mycket ekologiskt och närproducerat på menyn. Den avslutande viltmiddagen är en av matupplevelserna på resan.

 

Boka din resa

2022-03-02 2022-03-05 15 900 kr Jokkmokk 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Äventyret börjar i Jokkmokk

  De som reser söderifrån tar nattåget till Murjek och fortsätter med buss till Jokkmokk. Samling vid Jokkmokks vandrarhem, där vi checkar in för de kommande tre nätterna. Efter en lättare lunch ger vi oss iväg på en snöskovandring genom det snötäckta skogslandet. På eftermiddagen väntar en genomgång av kommande dagar innan vi äter en gemensam middag på vandrarhemmet.  

  Måltider: Enklare lunch och middag.

 • Dag 2 Hundspann

  I dag väntar en av resans höjdpunkter, en kortare hundspannstur ut i vinterlandskapet. Fyra och fyra åker vi sittandes på hundsläden som körs av en kunnig guide. Efteråt får vi möjlighet att lära känna hundarna bättre och hundspannsförarana berättar mer om livet i norr. Vi får chans att klappa och umgås med dessa snälla huskies som är mer än bara dragdjur. Guiderna ger oss en inblick i hur livet ser ut för hund och hundförare här i Jokkmokk, en spännande upplevelse för både vuxna och barn.

 • Dag 2 del 2 Skidor och vinterövernattning

  Vi delar upp oss i två grupper medans den ena gruppen får testa på att åka skidor börjar den andra gruppen förbereder vår lägerplats. Tillsammans röjer vi undan snö och sätter upp våra tält i olika omgångar. Vi samlas sedan runt lägerelden där vi delas in i matlag som förbereder och tillagar lunch. Efter lunch byter vi aktivitet och de som åkt skidor får nu sätta upp tält medan de andra ger sig ut på en skidtur innan det är dags att laga middag tillsammans. Polarnatten omsluter oss nu och stjärnhimlen breder ut sig ovanför oss. Vi kryper in i våra tält för natten med vandrarhemmet bara ett stenkast bort som trygghet. 

  Måltider Frukost, lunch och middag

 • Dag 3 Den samiska kulturen

  Idag besöker vi Anna på hennes gård i Jokkmokk där vi får bekanta oss med hennes renar och får hjälpa till att utfodra dem allt medans vi får lära oss mera om samisk renskötsel. Sedan samlas vi kring den öppna elden för samtal om hur en renskötares vardag ser ut, och kring den samiska kulturen. Efter lunch samlas vi på vandrarhemmet för att prata utrustning och överlevnad med vår utrustningsexpert. På kvällen äter vi en viltmiddag och får veta mer om de lokala råvarorna och hur maten tillreds på olika traditionella sätt.

  Måltider: Frukost, lunch och viltmiddag

 • Dag 4 Utomhusmatlagning

  Idag ska vi samlas kring lägerelden för utomhusmatlagning i ledning av vår kock Caisa som också driver vandrarhemmet. Hon lär oss förbereda och steka suovas som vi sen äter när vi slår oss ner på renskinnen runt lägerelden en härlig avslutning på vår vistelse i Jokkmokk.

 • Hemfärd

  Efter lunch är det dags att ta farväl och checka ut från vårt boende för att utforska Jokkmokk på egen hand innan det är dags att ta sig till Murjek och tågstationen för vidare resa hem.

  Måltider: Frukost och lunch

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Jokkmokk
Avresor 2/3
Pris Från 15 900 kr
Enkelrumstillägg Erbjuds inte på den här resan
Barnpris

13 500 kr (gäller för barn 8 - 12 år)

I priset ingår
 • Del i dubbelrum 2 nätter
 • Vinterövernattning i tält 1 natt (finns möjlighet att bo på vandrarhemmet även denna natt)
 • Tre fukostar
 • Tre middagar
 • Tre luncher
 • Hundspannstur
 • Samisk upplevelse med nära kontakt med ren
 • Snöskovandring
 • Föreläsningar och utrustningsgenomgång
 • All vinterutrustning vi behöver under resan
 • Svensk guide
 • Äventyrslåda med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej
 • Tågresan till Murjek och bussanslutningen till Jokkmokk
 • Egna utgifter

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Äventyret börjar i Jokkmokk med snöskovandring
Dag 2. Hundspann, skidtur och vinterövernattning 
Dag 3. Den samiska kulturen med närkontakt med ren
Dag 4. Utomhusmatlagning

Boende

Två nätter på vandrarhem där vi har hela annexet för oss själva. En natt testar vi på att vintertälta om vädret tillåter. Tillgång till vandrarhemmet och våra rum finns under hela vistelsen.

Resans karaktär

Denna resa vänder sig till dig som är nyfiken på att tillsammans med dina barn, prova friluftsliv i riktig vintermiljö och lära er grunderna, både teoretiskt och praktiskt, för ett lyckat vinteräventyr.
Med en utrustningsexpert och lokala guider som visar er vackra Jokkmokk har ni fyra fantastiska dagar framför er. Resan kräver ingen tidigare erfarenhet men passar även den vana vandraren som är nyfiken på vinteräventyr. Alla aktiviteter är anpassade för aktiva barnfamiljer. 

Åldersgräns från 8 år där vi ser att barnen ska kunna vara ute en hel dag i friluftssammanhang, vara vana att röra på sig och minst kunna gå 5 km under en dag. 

Deltagarantal

Min 10, max 14

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna tält, liggunderlag och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrustning som du kan hitta i vår webbshop:

Vinterkängor
Woolpower långkalsonger
Friluftskniv
Vinterjacka Fjällräven Polar
Tjocka Strumpor 

 

Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här »