Översikt

Järn och eld - smid din egen yxa

En unik upplevelse där du under en helg får skapa din egen friluftsyxa och lära dig yxkunskap. Under ledning av experter från Gränsfors bruk får du lära dig att smida och skapa din egen friluftsyxa. Och som avrundning på kursen får du också lära dig spänta ved, hugga kvistar mm för att kunna använda den effektivt och säkert.

Yxan var tidigare var mans egendom och yxkunskap var något man lärde sig från barnsben. Användningsomådena är fortfarande många men vilken yxa men ska ha med sig ute i naturen och hur man bäst anväder den är det inte lika många som vet idag. På denna kurs får du ett unikt tillfälle att pröva på att smida din egen yxa samt ykunskap att använda den praktiskt. Med hjälp av förlagor och anvisningar får du steg för steg inblick i varmsmidets handgrepp och metoder och får lära dig yxsmidets fascinerande process. Inom kursen kommer du att få kunskap om ässjan, smedjan, dess verktyg och materialet som används.

Yxan är en av människans äldsta verktyg. Eld är en grundsten i historian av vem vi är och fortsätter att vara avgörande för vår överlevnad. Hänger dessa två ihop? I denna workshop undersöker vi hur man kan använda sin yxa för att göra upp eld. Allt från säkerhet till tekniker till val av yxa kommer ingå samt olika sätt att bygga, tända och sköta om en eld. Fördjupning och fler tekniker är möjligt i mån av tid.

Den praktiska Outdoor delen av kursen sker på Sagaliden med naturen, sjön och skogen in på knuten. En ekologiskt inspirerad vacker och modern miljö mitt i naturen och Hälsinglands inland.

Det blir tre intensiva dagar där du får yxkunskap i alla dess delar!Boka din resa

2024-09-06 2024-09-08 13 900 kr Gnarp 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Samling i Gränsfors smedja

  Du tar dig på egen hand till  Gränsfors. Vi samlas på morgonen och inleder med fika och introduktion, tätt följt av en visning av Gränsfors Bruks smedja & yxproduktion. Om du kommer långväga från kan du övernatta kvällen innan, se mer under Reseinformation.
  Lunch samt middag äter vi på Restaurang/Café  Augustas
  Övernattning i Gränsfors
  På denna kurs får du ett unikt tillfälle att pröva på att smida din egen yxa. Du får lära dig yxsmidets fascinerande process. Med hjälp av förlagor och anvisningar får du steg för steg inblick i varmsmidets handgrepp och metoder. Inom kursen kommer du att få kunskap om ässjan, smedjan, dess verktyg och materialet som används.

  Yxan som smids under denna kurs är en mindre variant, likvärdig med Gränsfors Bruks Outdoor yxa. Målsättningen med kursen är att varje deltagare ska kunna ta med sig sin egentillverkade yxa hem. Yxan kommer vara komplett med eggskydd och stämplad med dina initialer.

   

 • Dag 2 Färdigställande och belöning

  Frukost på café Augustas.
  Under dagen kommer du att fortsätta att smida. Yxsmide är på många sätt ett av det mest utmanande smidet i smedjan. Idag kommer du att fortsätta att smida fram yxhuvudet samt  efterbearbetning som härdning, anlöpning och slipning. När yxhuvudet är klart kommer du till skaftning där du monterar skaftet och kan även förse det med dina egna intitialer. 

  När vi så är klara för dagen kommer vi att förflytta oss till Sagaliden - en liten plats, som de själva kallar sig. Här bor vi bekvämt och naturnära nere vid sjön. Badtunna och bastu väntar oss efter en lång dag i smedjan. Uppiggade och samtidigt avslappnade samlas vi sedan för en liten drink och kan fira våra nyskapade friluftsverktyg. Över en god middag i form av en uppdukad höstbuffé från ME food and catering, kan vi sedan utbyta erfarenheter från de gånga två dagarna.

  Övernattning i moderna boenden på Sagaliden

 • Dag 3 Yxkunskap

  Frukost på Sagaliden.
  Vi samlas sedan för att lära mer om hur våra nya verktyg ska användas på ett säkert och effektivt sätt. Vi kommer att testa att spänta upp ved (klyva upp till små stycken), kvista och hugga. Under förmiddagen får vi också en inblick i andra sorters yxor och hur de ska användas. Vi avrundar med att använda vår nyspåntade ved och göra upp en lägereld där vi kan samlas och äta vår lunch i det fria. 
  Mätta och belåta kan vi sedan vända hemåt med vår nya friluftskompanjon i sällskap. En kompanjon som med säkerhet kommer att följa med på många turer framöver!

 • Om smide

  Sinnebilden av en smed är kanske en stor och kraftig man som med stor styrka betvingar det glödande järnet och att smide därmed skulle vara något för endast ett fåtal. Under våra dagar i smedjan kommer du att få uppleva så inte är fallet. Med den hjälp du får under kursen kan du också betvinga stålet och skapa din yxa! 
  Få saker kan nog fascinera oss som lever i informationssamhällets digitala värld, som att själv skapa något med händerna och bland dessa är känslan att med eld och hammare får forma stål, något alldeles extra.

Resans höjdpunkter

 • Besök i en levande bruksmiljö
 • Arbetet vid ässjan
 • Lära dig använda din egen yxa, tillverkad av dig själv
 • Avkoppling på Sagaliden

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Gnarp
Avresor 6/9
Pris Från 13 900 kr
I priset ingår
 • Smideskurs ca. 13 timmars undervisning med smideslärare vid egen ässja
 • Del i dubbelrum 2 nätter, inkl sängkläder och handduk. 1 natt i Gränsfors by samt 1 natt på Sagaliden utanför Bergsjö.
 • Måltider på Restaurang Augustas, varav 1 frukost, 2 lunch och 1 middag, samt dagligt fika och kaffe/te.
 • Rundtur och visning av Gränsfors Bruks smedja och yxtillverkning samt av Yxmuseet
 • Allt material; kol, stål, trä, läder, samt kurslitteratur Nya Järnsmidesboken av Karl-Gunnar Norén, Lars Enander
 • 1 finare middag på Sagaliden från ME food catering, 1 frukost samt 1 lunch och kaffe/fika på Sagaliden.
 • Föreläsning i yxkunkap av Gränsfors Bruks grundare
 • Praktik i yxkunskap under en halv dag av lärare i Outdoor
 • Vedeldad bastu och badtunna, med tillgång till bad i Storsjön, kanoter och SUPS.
 • 20% rabatt i Gränsfors Bruks fabriksbutik under kurstillfället
 • Din egentillverkade yxa
 • Ullstrumpor från Wool power samt yxboken
 • Transport mellan Gränsfors och Sagaliden (vid behov).
Extra dagar

Extra natt i Gränsfors 

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Anslutningsort

HITTA TILL GRÄNSFORS
Gränsfors Bruk ligger 350 km norr om Stockholm, i norra Hälsingland, mellan Hudiksvall och Sundsvall ca 10 km väster om E4.

MED BIL
Söderifrån/Norrifrån: Från E4, vid Statoil i Gnarp är det skyltat Gränsfors 10 km. Gränsfors ligger mellan Gnarp och Bergsjö vid väg 758.

MED TÅG & BUSS
Söderifrån: Tåg till Hudiksvall och därifrån med buss till Bergsjö. I Bergsjö går det sedan buss till Gränsfors. Buss mellan Bergsjö och Gränsfors tar ca 15 min. Från hållplatsen i Gränsfors är det ca 5 – 10 min gångväg till Gränsfors Bruk.

Vägbeskrivning till Sagaliden
Tåg till Hudiksvall, buss 34 till Högen Norra, sedan 5 min gångväg. Med bil, sväng av från E4 utanför Hudiksvall mot Bergsjö. Det tar ca. 15 min till Gränsfors från Sagaliden med bil, buss ca 25 min med byte i Bergsjö. Samåkning kan ordnas vid behov.

Norrifrån: Tåg från Sundsvall till Gnarp tågstation. I Gnarp går det sedan buss till Gränsfors. Buss mellan Gnarp och Gränsfors tar ca 15 min. Från hållplatsen i Gränsfors är det ca 5 – 10 min gångväg till Gränsfors Bruk.

För tidtabell och bussnummer se: SJ eller X-trafik
Vid behov av hämtning/lämning i Hudiksvall kontakta oss, det kan vid specialfall ordnas mot ett tillägg.

Tillägg

I byn Gränsfors, finns även Gränsfors Blomkruksfabrik, känd för sina lerkrukor från Gränsforsån. Uppe vid timmerplatsen, ca 350 m uppströms finns en vedeldad bastu där kursare kan svalka sig med ett dopp i ån.

Invid bruket finns här även en fabriksbutik, som liksom yxmuseet håller öppet mån-fre samt under högsäsong även lördagar. Som kursdeltagare innehar du 20% rabatt i butiken under kurstillfället. Rabatten gäller endast ordinarie sortiment och på tillgängliga produkter i butiken. Ej svartsmide, historiska yxor eller böcker.

Resplan

Dag 1. Samling vid 09:30 rundtur och smideskurs, övernattning i Gränsfors 
Dag 2. Smideskurs, övernattning på Sagaliden
Dag 3. Yxkunskap och avslutande lunch

Boende

Del i dubbelrum, linne bäddning och slutstäd ingår båda nätterna

Resans karaktär

Kursen passar såväl den vane användaren av yxor, som rena nybörjare. Du som vill börja från början får bästa tänkbara start här och den vane användaren får möjlighet att skapa sin alldeses egna yxa. 
Arbetet vid ässjan är varmt men inte tyngre än att de allra flesta karar det.

Deltagarantal

Min 8, max 10

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Tag med tåliga kläder av bomull eller tunnare ylle. Du får låna förkläde och handskar men du bör ha på dig sådnat som kan tåla en flygnade gnista eller två.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särsklit föreslå följande utrustning som du kan hitta i vår webbshop.

Slipsten
Handskar
Sovsäck
Första hjälpen set
Eggskydd


Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här »