Översikt

Segling och toppturer norr om Lofoten

I Norge finns den världsunika kombinationen av att ta sig per båt till skidåkning och toppbestigning. Från högfjället stupar bergen med hundratals fallhöjdsmeter rakt ner mot fjordarna. I farvattnen norr om Lofoten väntar ett av de bästa områdena för denna exklusiva aktivitet, och med långt färre besökare än de välkända Lyngsalperna. Under fyra dagar seglar vi med fartyget Anna Rogde, världens äldsta skonert i bruk och bergsguiden Carl Lundberg på jakt efter de bästa åken och snöförhållandena.

Harstad ligger på nordsidan Hinnøya, Norges största ö. Staden med sin skyddade hamn är en perfekt utgångspunkt för seglatser till de mäktiga bergen på Rolla, Andørja och andra öar i området, samt på fastlandet norr om Narvik. Här har skonerten Anna Rogde sin hemmahamn, hon är byggd 1868 och är Norges femte största segelskuta. Redan skeppet i sig är värt en resa till Harstad! 

Vår resa leds av den internationellt certifierade bergsguiden Carl Lundberg, med stor erfarenhet av denna typ av skidresor. Calle är känd för sitt stora engagemang inom klimat och miljö. Han kallar sina resor för ekologisk skidåkning, med två huvudsyften. Att minska på utsläppen från både resandet och skidåkningen, och att inspirera deltagarna att göra en omställning även på andra plan. I denna anda tar vi nattåget till Narvik och fortsätter till Harstad med buss, innan vi kastar loss och seglar vidare över fjordarna.

Vi är en liten grupp, med 6 deltagare per guide, totalt 12 deltagare ombord. Detta borgar för en unik, exklusiv upplevelse där vi har stor möjlighet att vara flexibla i våra vägval.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa på kvällen

  Vi samlas på Stockholms centralstation för att kliva ombord på nattåget mot Narvik. Detta är en klassisk rutt mot Lapplands fjällvärld. Malmbanan mellan Kiruna och Narvik räknas som en av Europas naturskönaste tågresor. Plats i delad sovvagnskupé.

 • Dag 2 Ankomst i Narvik och påmönstring

  Vi anländer på förmiddagen till Narvik och byter där till buss för vidare färd mot Harstad. Efter cirka två timmar med buss förbi fjäll och fjordar kommer vi till hamnen där vårt fartyg Anna Rogde väntar vid kaj. Ombord fördelar vi oss till hytter, två personer per hytt. När vi stuvat vår utrusning kastar vi loss och sedan samlas vi i salongen för genomgång av de kommande dagarna, allt medan vi seglar mot den första skiddagens område. Middag serveras ombord.

 • Dag 3 Första dagen på skidor

  Nu börjar äventyret på riktigt. Vi tar oss med mindre båtar mot stranden och sedan börjar vi vår färd med stighudar under skidorna. Vi låter snöförhållanden och riskbedömning styra val av skidtur. I sakta men säkert tempo arbetar vi oss uppåt, och kan samtidigt njuta av vyerna. Från toppen blickar vi ut över fjorden och vårt fartyg långt där nere. Under dagen äter vi lunch på fjället och efter ytterligare ett eller två åk återvänder vi på eftermiddagen till vårt fartyg, för en after-ski på däck. Samtidigt glider vi iväg mot nästa dagsetapp. Detta är segling på riktigt och alla som vill hjälper till med segelsättning och annat arbete på däck. Middag ombord.

   

 • Dag 4 - 6 Fjällen utforskas på skidor

  Vi kommer in i en härlig dagsrytm där väder och vind bestämmer dagsmålen och unika skidupplevelser avlöser varandra, följt av salta vindar och skön samvaro ombord. De högresta fjällen utmed fjordarna och vikarna norr om Narvik upphör aldrig att fascinera – vare sig man ser dem på distans eller åker skidor utför dem. Seglingen mellan våra skidturer är nästan värd resan i sig. Anna Rogde har seglat längs norska kusten i över 150 år!

 • Dag 7 Avmönstring och hemresa

  Efter gårdagens sista åk började färden tillbaka mot Harstad och på förmiddagen går vi i hamn. Det är nu dags att lämna vårt fartyg. Från Harstad tar vi buss tillbaka till Narvik där tåget mot Stockholm avgår på eftermiddagen. Middag kan köpas med i Narvik eller ombord på tåget. Genom tågfönstren ser vi återigen fjällen utmed Malmbanan. Plats i delad sovvagnskupé.

 • Dag 8 Ankomst i Stockholm

  Vi kommer fram till Stockholms centralstation på förmiddagen, trötta men fulla av fantastiska minnen från fjordar och fjäll.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Pris Från 32 800 kr
Enkelrumstillägg Finns ej på denna resa.
I priset ingår
 • Tåg Stockholm-Narvik t/r
 • Transfer Narvik-Harstad t/r
 • Fem nätter ombord vårt seglingsfartyg
 • Helpension ombord fartyget
 • Internationellt certifierad skidguide
 • Internationellt certifierad lokalguide
 • Utvald produkt från Naturkompaniet
I priset ingår ej

Egna utgifter så som dryck och måltider under resa till och från Harstad.

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Tågresa mot Narvik
Dag 2. Ankomst i Narvik och bussresa till Harstad för påmönstring
Dag 3. Första dagen på skidor
Dag 4-6. Fjällen utforskas på skidor
Dag 7. Avmönstring och hemresa 
Dag 8. Ankomst i Stockholm

Boende

Vi har hela segelfartyget för oss själva. Boende fem nätter ombord i del i dubbelhytt.

Resans karaktär

Krävande resa för vana skidåkare. Den här resan passar de som är i mycket god fysisk form och har erfarenhet av toppturer. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag.

Deltagarantal

Min 10, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Utrustning i stora drag

 • Kläder för topptur
 • Ryggsäck 25 - 35 liter
 • Pjäxor och skidor för topptur
 • Stavar, stighudar och skarjärn
 • Spade, sond och transceiver

Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särsklit föreslå följande utrustning som du kan hitta i vår webbshop:

Ryggsäck Jetforce Pro Backpack 25L
Skidor G3 Findr102 
Jacka Tierra Roc Blank Jacket 
Aclima Warmwool Overall 
Hjälm Giro Grid Mips 


Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här »