Översikt

Sarek - Det stora vandringsäventyret

Nu kan du förvekliga drömmen om Sarek! Längtar du efter storslagna dalgångar, imponerande fjällmassiv och en äventyrlig vandring genom Europas sista vildmark? Här är din möjlighet att följa med på en riktig fjällvandring genom ett av Sveriges vackraste och mest dramatiska fjällområden. Våra guider tar dig genom ett naturområde som inte anpassats för turismen; utan markerade leder, utan vindskydd eller övernattningsstugor. Följ med på en oförglömlig upplevelse med sju dagars vandring genom hjärtat av Sarek.

Tillsammans med våra erfarna guider får du uppleva sju dagars riktig fjällvandring genom det storslagna Sarek. Efter att vi klivit av tåget i Gällivare färdas vi med buss till Ritsem och sedan vidare med båt, över Akkajaure, till Akkastugorna. Vi övernattar i anslutning till stugorna och ser till att alla bekantar sig med utrustningen och de tält och kök som vi tar med på vandringen. Efter frukost startar vandringen och vi rundar under dagen Akkamassivet och slår läger för natten. Nästa dag söker vi oss vidare i sydöstlig riktning och in i Ruothesvagge. När vi passerat Mikkastugan viker vi mot nordost och korsar Gukhesvagges. Färden går sedan vidare genom dalgångar österut och vi passerar mellan fjällentopparna söder om Slugga innan vi når vårt slutmål Saltoluokta fjällstation, där dusch, bastu och en god middag väntar. Sista dagen tar vi båten över sjön till Kebnats för att kliva på bussen mot Gällivare och nattåget som tar oss hem igen.

Vi rekommendrerar tåg från t.ex. Stockholm till Gällivare med nattåg. Efter ankomst till Gällivarefortsätter vi med buss till Ritsem, där vi träffar våra guider. 

För att du skall få ut mesta möjliga av turen är det viktigt att du van vid  dagsetapper på 12 - 18 km med en packning på ca. 20 kg. Du bör ha viss fjällvana och ha bott i tält på fjället tidigare.

Om våra färdledare
Jonas Magnusson är fjälledare sommar/vinter  samt Styrelseledamot i SFLO-Svenska Fjälledarorganisationen. Jonas arbetar även  i Friluftsfrämjandets nationella utbildningsteam fjäll  och driver egen guideverksamhet • Bor i Stockholm och Åre.


Reseprogram

 • Dag 1, 10/8 Till Gällivare

  Egen resa mot Lappland. Förslagsvis med nattåg • Dag 2, 11/8 Gällivare - Akkastugorna

  Vi färdas med buss från Gällivare till Ritsem där vi tar båten över Akkajaure. Vi slår läger i anslutning till Akkastugorna. Här går vi igenom turens upplägg och vilket väder vi kan förvänta oss de närmaste dagarna. Vi går också igenom utrustningen vi har med oss, går igenom vadningsteknik och tränar på att sätta upp tälten på ett riktigt sätt. Efter gemensam middag kryper vi ner i sovsäckarna.

   

 • Dag 3, 12/8 Akkastugorna - Souttasjjåkhå

  Vi lämnar Akkastugorna och följer Padjelantaleden söderut i ca fem km. Sedan viker vi av och tar oss upp på fjället. Med massiva Akka alldeles inpå kämpar vi vidare för att nå vår första lägerplats vid Souttasjjåkhå.

  Vandring 16 km. + 350 m

 • En del av upplevelsen Lär dig vada

  Sarek har inga markerade leder och vi kommer att vada en del. Under turen kommer vi därför att gå igenom och träna på olika metoder för att gör detta på ett tryggt sätt.

 • Dag 4, 13/8 Souttasjjåkhå - Mikkatjåhkka

  Vadstället över Souttasjjåkhå - Mikkatjåhkka. 15 km. + 150 m.
  Vi vadar över direkt på morgonen, när vattnet är som lägst, och fortsätter in i Ruohtesvagge. Vi passerar monoliten Nijak och tar sikte mot vårt tänkta läger för natten, nedanför Mikkatjåhkka.

  Vandring 15 km. + 150 m

 • Dag 5, 14/8 Mikkatjåhkka - Pielastugan

  Vi bryter lägret och fortsätter i sydostlig riktning, ut ur Rouhtevagge, med alla Sarektjåhkkås toppar ovanför oss. Under dagen passerar vi Mikkastugan, det enda vindskyddet och hjälptelefonen i Sarek. Vi passerar sommarbron och fortsätter längs Rahpajåhkå mot Pielastugan där vi slår läger för natten.
  Vandring 11 km. - 100 m 

   

 • Dag 6, 15/8 Pielastugan - Bron Guhkesvagge

  Vi vandrar mot nordost, längs Bierikjavrre, har vi tur kan vi se Sarvastjåhkkås dramatiska siluett. Mot slutet av dagen kommer vi till bron i början av Guhkkesvagge, där vi slår läger.

  Vandring 11 km. + 120 m.

 • Dag 7 Bron Guhkesvagge - Vourves

  Vi fortsätter österut och vädret är klart ser vi fjället Slugga, med sin pyramidform, i horisonten. Vi söker oss upp mellan topparna Gähppo och Vuovres där vi slår vårt sista tältläger för turen.

  Vandring 12 km. + 150 m

 • Dag 8 Reservdag

  Om väder och vind har tillåtit kan vi idag kan vi utorska närområdet, kanske göra en enklare topptur eller bara ta det lugnt kring lägret. I annat fall använder vi denna dag till att komma så nära Saltoluokta att vi kan göra den asvlutandde vandringen under nästa dag.

 • Dag 9 Vuovres - Saltoluokta

  Sista dagen är lång men belöningen i form av bastu, dusch och middag väntar på STFs fjällstation Saltoloukta, som är slutpunkten för vandringen. Vi vandrar ner mot sjön Bietsavrre och följer stranden mot vadet vid slutet av sjön. Mot slutet av dagen närmar vi oss fjällstationen och vandringen är slut för denna gång.

  Vandring 18 km. - 500 m

 • Dag 10 Saltoluokta - Gällivare och vidare hem

  Efter frukost tar vi båten över sjön till Kebnats där vi kliver på bussen som tar oss till Gällivare för vidare hemresa.

   

   

Resans höjdpunkter

 • Vandring genom tre nationalparker; Padjelanta, Sarek och Stora Sjöfallet.
 • Sju dagars vandring från Akka till Saltoluokta
 • Akkamassivet - dramatisk siluett vid vandringens startpunkt
 • Vandra genom Ruothesvagge - två mils vandring längs Sarektjåhkkås massiva fjällvägg
 • Gemensam utrustning och all mat på fjället ingår
 • Erfarna guider som delar med sig av sina kunskaper och tips
 • Boende en natt på STF Saltoluokta Fjällstation
 • Båt mellan Ritsem och Akkastugorna, samt mellan Saltluokta och Kebnats

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Gallivare
Pris Från 19 900 kr
Enkelrumstillägg Ej tillgängligt
I priset ingår
 • Båt Ritsem - Akkastugorna
 • Tältavgift Akkastugorna
 • Boende i tält på fjället
 • Alla måltider på fjället
 • Gemensam köksutrustning
 • Gemensam säkerhetsutrustning
 • Guider
 • Boende på STF Saltoluokta fjällstation
 • Middag på STF Saltoluokta fjällstation
 • Båt Saltoluokta - Kebnats
I priset ingår ej
 • Personlig utrustning (kläder, sovsäck, ryggsäck etc)
 • Dryck till middagen STF Saltoluokta fjällstation
 • Resa till Gällivare/Ritsem
 • Reseförsäkring
 • Avbokningsskydd

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Anslutningsort

Resa till Gällivare bokas på egen hand

Resplan

Dag 1. Egen resa till Gällivare, lämpligen nattåg
Dag 2. Buss Gällivare - Ritsem. Båt mot Akkastugorna, tält
Dag 3. Vandring mot Souttasjjåkhå, tält 
Dag 4. Vandring mot Mikkatjåhkka, tält
Dag 5. Vandring mot Pielastugan, tält
Dag 6. Vandring mot Guhkkesvagge, tält
Dag 7. Vandring mot Vuovres, tält
Dag 8. Reservdag, tält  
Dag 9. Mot Saltoluokta, boende på fjällstationen
Dag 10. Båt mot Kebnats, buss till Gällvare, hemresa
Dag 11. Hemkomst

 

Observera! Vi lägger stor vikt vid planering och säkerhet. Alla våra aktiviteter vilar på en säkerhetsplan som sammanställs inför varje tur. Under turen är det vädret, deltagarnas och gruppens status och slutligen fjälledarens bedömning som avgör om vi kan genomföra turen enligt plan eller behöver göra förändringar.

Boende

Vi bor sju nätter i bekväma och rejäla fjälltält samt en natt på STF Saltoluokta Fjällstation.

Klimat

Klimatet i fjällen under augusit är normalt ganska varmt och mycket väl lämpat för vandring, men som alltid när man vandrar i fjällen bör man förvänta sig att vädret kan förändras med kort varsel och planera för alla väderlekar. Solsken kan ändras till regn med kort varsel. Räkna med temperaturer på + 18 till några plusgrader. 

Resans karaktär

Det här en bra tur för dig som fjällvandrat en del tidigare och nu vill uppleva Sarek tillsammans med våra guider. För att njuta av turen måste du ha god kondition och vara bekväm med att vandra upp till 18 km och kunna bära en ryggsäck som väger ca 20 kg den sträckan. Sarek har inga markerade leder men vi kommer bitvis att följa stigar. Räkna med att vada en hel del. Vi kommer gå igenom och träna på hur man gör detta på ett tryggt sätt.

Sarek är ett stort och vilt område och faktorer som vind och nederbörd gör att vi kan behöva lägga om den planerade färdvägen. I planen finns en reservdag inlagd. Beroende på hur vandringen framskrider, väder och vind kan denna utnyttjas på olika sätt. Vi kan bli liggande i tälten en dag pga dåligt väder men också, om vi har tur och allt går enligt plan, få möjligheten till en topptur till någon av Sareks många toppar

Lån av tält och kök ingår från Naturkompaniet.

Våra ledare är certifierade Fjälledare och har utbildning i Första hjälpen och akut omhändertagande. I vår gemensamma säkerhetsutrustning ingår bland annat första hjälpen-kit, nödsändare PLB, GPS med satellituppkoppling för kommunikation via sms och inhämtande av väderprognoser.

Deltagarantal

Minst 8, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

För att kunna genomföra turen krävs normal utrustning, för sommarfjäll. En utrustningslista kommer att skickas ut till deltagarna i god tid innan turen och vi kommer genomföra en digital förträff där det finns möjlighet att ställa frågor och diskutera utrustning.

I priset ingår del i fjälltält och i gemensamt kök. I vår gemensamma säkerhetsutrustning ingår bla första hjälpen-kit, nödsändare och GPS.

På den här resan får du låna tält och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrusning som du kan hitta i vår webbshop:

Vandringsbyxor Fjällräven Keb trousers
Vattenflaska Primus Klunken bottle
Sovsäck Marmot Sawtooth
Träkåsa
Packbar dunjacka Fjällräven pack down jacket


Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här » 

Inspiration

Så här packar du din ryggsäck