Översikt

Upptäck Lapplandsleden

Längtar du efter storslagna fjällvyer, brusande forsar och en nytt spännande fjällområde utan trängsel? Hösten 2021 öppnade Lapplandsleden, Sveriges nya vandringsled. Med start i Hemavan, vid Kungsledens slut, slingrar sig leden nitton mil söderut, genom södra Lapplands mäktiga fjällvärld till Borgafjäll där den slutar. Lapplandsleden knyter ihop Kungsledens ändpunkt i Hemavan med norra Jämtlands fjällvärld i söder och öppnar möjligheten för en ny spännande fjällvandring.

Här får du, tillsammans med våra erfarna guider njuta av fem dagars vandring genom ett storslaget fjällandskap. Efter att vi klivit av tåget i Östersund färdas vi med buss till Vilhelmina och vidare till Kittelfjäll. Vi övernattar på Kittelfjälls värdshus där vi också äter middag tillsammans. Efter frukost väntar transport ut till Lapplandsleden och starten på vårt äventyr. Under fem dagars vandring söderut får vi uppleva ett storslaget och varierat fjällandskap, vi passerar stugor och samiska kulturlämningar som vi stannar upp för att titta på, och lunchar vid någon jokk. Säkerligen blir det ett antal dopp i friska fjällbäckar också. På kvällarna sätter vi upp våra tält och lagar middag gemensamt innan vi kryper ner i sovsäckarna. Näst sista vandringsdagen passerar vi vandringens mest dramatiska fjäll, Durrenpiken. Om vädret tillåter och gruppen önskar gör vi kanske ett toppförsök. Belöningen är en hisnande vy ner mot Durrenstugan, där vi slår vårt sista nattläger. Sista dagen anländer vi Klimpfjäll och Norgefararstugan i lagom tid för lunch. Bussen mot Östersund avgår i början av eftermiddagen och vi är framme i lagom tid för att kliva på nattåget hem.

Vi reser med tåg som tar oss från t.ex. Stockholm till Östersund med nattåg. Efter ankomst till Ötersund fortsätter vi med buss upp emot Kittelfjäll, där vi träffar våra guider. Efter genomgång av utrustning och information om de kommande dagarna, börjar vår vandring längs Lapplandsleden. 

För att du som deltagare skall få ut så mycket som möjligt av turen är det viktigt att du orkar med dagsetapper på 10 - 14 km med en packning på 15 - 20 kg. Du bör ha en viss fjällvana och ha bott i tält på fjället tidigare.

Om våra färdledare
Jonas Magnusson är fjälledare sommar/vinter  samt Styrelseledamot i SFLO-Svenska Fjälledarorganisationen. Jonas arbetar även  i Friluftsfrämjandets nationella utbildningsteam fjäll  och driver egen guideverksamhet • Bor i Stockholm och Åre.


Reseprogram

 • Dag 1, 24/7 Till Östersund

  Egen resa mot Jämtland. Förslagsvis med nattåg
  Måltider: Inga måltider • Dag 2, 25/7 Kittelfjäll och övernattning

  På morgonen kliver vi på bussen i Östersund och färdas vidare mot Vilhelmina och slutmålet Kittelfjäll. Väl framme går vi i lugn och ro igenom turen och förbereder vår packning inför morgondagens start. Vi bor på Kittelfjälls Värdshus där vi också äter middag


  Måltider: Middag

 • Dag 3, 26/7 Mot Västra Vardofjället

  På morgonen väntar transport ut till Lapplandsleden som passerar en bit väster om Kittelfjäll. Vi påbörjar vandringen vid Vapstsjöns västra ände och vandrar längs stigar upp på Västra Vardofjället där vi slår läger första natten.

  Vandring 10 km. + 400 m.
  Måltider: Frukost, lunch och middag.

 • En del av upplevelsen Utefika i det fria

  En stärkande kopp kaffe ute i naturen, rykande het från elden, som serveras i en kåsa, får vi njuta av under vandringen. Oavsett vilket väder, tar vi en skön paus och en stunds vila från ryggsäcken värmer en kopp kaffe. Ibland över öppen eld, ibland på våra kök men altid en skön fikastund på den mjuka fjällbädden av doftande örter, lavar och mossa.

 • Dag 4, 27/7 Till Åtnikstugan

  Efter frukost bryter vi lägret och fortsätter vandringen. Först vidare över Vardofjället för att sedan ta oss ned, genom vacker fjällskog till Åtnik stugan. Vi vandrar vidare och slår läger för natten där leden passerar Vojmån.

  Vandring 9 km. - 300 m
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 5, 28/7 Till Tjåkkelestugan

  Idag har vi en lite längre vandring framför oss. Vi tar oss upp på fjället igen och passerar mellan två av Lasterfjällets toppar. Det är lite brantare när vi tar ner på sydsidan och passerar Remdalens spännande samiska kulturmiljö med gamla kåtor och bodar. Efter ett enklare vad vandrar vi bekvämt på Remdalens grusåsar vidare söderut med siktet inställt på Tjåkkelestugan där vi slår läger för natten.

  Vandring 17 km. + 450 m 
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 6, 29/7 Till Durrenpiken

  Vi fortsätter vandringen och har om vädret vill vackra vyer mot Fjällfjället och Durrenpikens dramatiska siluett. Om vädret tillåter och gruppen önskar gör vi kanske ett toppförsök. Mot kvällen kommer vi till Durrenstugan där vi slår upp våra tält för sista gången denna tur, lagar gemensam middag i våra tältlag och kryper ner i sovsäckarna.

  Vandring 12 km. + 200 m.
  Måltider, frukost

 • Dag 7 Till Klimpfjäll och hemresa

  Efter frukost vandrar vid vidare, ner mot slutmålet Klimpfjäll. Vandringen avslutas vid Norgefarargården, en gammal timmerbyggnad från 1800-talet som var en viktig punkt för trafiken över fjällen till och från Norge. Vi äter lunch i Klimpfjällen och kliver på eftermiddagen på bussen som tar oss till Vilhelmina och vidare till Östersund dit vi anländer i god tid för att kliva på nattåget hem.

  Vandring 8 km. - 200 m.
  Frukost och lunch

   

Resans höjdpunkter

 • Fem dagars vandring på Lapplandsleden mellan Kittelfjäll och Klimpfjäll
 • Fyra nätter i tält
 • Gemensam utrustning och all mat på fjället ingår
 • Erfarna guider som delar med sig av sina kunskaper och tips
 • Boende en natt i Kittelfjäll
 • Besök Åtnikstugan - en viktig plats för övernattande norgefarare sedan 30-talet.
 • Upplev Remdalen - urgammal samisk kulturmiljö och traditionellt sommarviste.
 • Bestig Durrenpiken - områdets mest dramatiska siluett. Chans till topptur om vädret tillåter

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Östersund
Avresor 2024
Pris Från 15300 kr
Enkelrumstillägg Ej tillgängligt
I priset ingår
 • Buss från och tillbaka till, Östersund eller Umeå
 • Boende på vandrarhem i Kittelfjäll
 • Middag och frukost i Kittelfjäll
 • Lunch i Klimpfjäll
 • Boende i tält på fjället
 • Alla måltider på fjället
 • Gemensam köksutrustning
 • Gemensam säkerhetsutrustning
 • Guider
I priset ingår ej

Måltider på resa till Kittelfjäll och från Klimpfjäll, egna utgifter.

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Anslutningsort

Resa till Östersund eller Umeå bokas på egen hand.

Resplan

Dag 1. Resa till Östersund eller Umeå, lämpligen nattåg
Dag 2. Buss Östersund - Kittelfjäll, övernattning på Värdshuset
Dag 3. Vandring mot Vardofjället, tält 
Dag 4. Vandring mot Åtnikstugan, tält 
Dag 5. Till Tjåkklelestugen
Dag 6. Mot Durrenpiken
Dag 7. Till Klimpfjäll, buss till Östersund eller Umeå, nattåg hemåt
Dag 8. Hemkomst

 

Observera! Vi lägger stor vikt vid planering och säkerhet. Alla våra aktiviteter vilar på en säkerhetsplan som sammanställs inför varje tur. Under turen är det vädret, deltagarnas och gruppens status och slutligen fjälledarens bedömning som avgör om vi kan genomföra turen enligt plan eller behöver göra förändringar.

Boende

Vi bor fyra nätter i bekväma och rejäla fjälltält som en natt på Kittelfäll värdshus i dubbelrum.

Klimat

Klimatet i fjällen under juli är svalt och mycket väl lämpat för vandring men som alltid när man vandrar i fjällen bör man förvänta sig att vädret kan förändras med kort varsel och planera för alla väderlekar. Solsken kan ändras till regn med kort varsel. Räkna med temperaturer på + 18 till några plusgrader. 

Resans karaktär

Du bör ha fjällvandrat en del tidigare så du har en viss fjällvana och ha bott i tält på fjället tidigare. För att du som deltagare skall få ut så mycket som möjligt av turen är det viktigt att du orkar med dagsetapper på 10 - 14 km med en packning på 15 - 20 kg.

Lån av tält och kök ingår från Naturkompaniet.

Våra ledare är certifierade Fjälledare och har utbildning i Första hjälpen och akut omhändertagande. I vår gemensamma säkerhetsutrustning ingår bland annat första hjälpen-kit, nödsändare PLB, GPS med satellituppkoppling för kommunikation via sms och inhämtande av väderprognoser.

Deltagarantal

Minst 8, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna tält och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrusning som du kan hitta i vår webbshop:

Vandringsbyxor Fjällräven Keb trousers
Vattenflaska Primus Klunken bottle
Sovsäck Marmot Sawtooth
Träkåsa
Packbar dunjacka Fjällräven pack down jacket


Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här » 

Inspiration

Så här packar du din ryggsäck