Översikt

Långtur på skidor i Sarek

Sarek omnämns som Europas sista vildmark och mer otillgängligt än någon annan plats i Norden. Att det dessutom är nationalpark borgar för klassisk mark för långturer med fjällskidor, pulka och tält. Därutöver kan konstateras att den som har kapacitet att ta sig fram och övernatta i Sarek får tillgång till en topptursdensitet som saknar motstycke i Sverige.

Sarek erbjuder naturupplevelser utöver det vanliga! Ett väglöst land utan fjällstugor och leder – och ett klassiskt område för långturer med fjällskidor, pulka och tält. Utmed dalgångarna reser sig dessutom fjäll som är perfekta för toppturer, här finns fler toppar på en begränsad yta än någon annan stans i Sverige. Detta är en skidexpedition designad för att uppfylla två drömmar - gå på tur över det orörda fjället och få uppleva Sveriges bästa topptursområde. 

Resan kräver god fysisk form och erfarenhet av både toppturer och vintertältande. Din kondition bör minst motsvara att ledigt kunna springa milen under en timme och du måste ha kunskaper för att vistas i fjällen i flera dygn vintertid. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid varierar snön, så det krävs att du säkert kan ta dig ner även på svåra underlag. 

Resan leds av den internationellt certifierade bergsguiden Carl Lundberg och även om turen innehåller utmaningar och risker så sätts säkerheten alltid i första hand. Carl Lundberg är känd för sitt stora engagemang inom klimat och miljö. Han kallar sina resor för ekologisk skidåkning, med två huvudsyften. Att minska på utsläppen från både resandet och skidåkningen, och att inspirera deltagarna att göra en omställning även på andra plan.

Allt vi behöver på turen tar vi själva med, så det behövs en hel del packning (se utrustningslistan), inklusive en fjällpulka. Ett tips är ha med ett hjulställ av något slag, då pulkor är svåra att få med sig när de inte glider på snö. Ett annat: för de som använder toppturspjäxor med fästen för TEC-bindning går det att köra med ett par pjäxor och två par skidor. Tänk dock på att pjäxorna bör vara väl ingångna för att undvika skavsår.

Reseprogram

 • Dag 1 Tågresa till Gällivare

  För deltagare som kommer söderifrån börjar resan med nattåget från Stockholm. Vi checkar in  och samlas sedan för samtal om vad som väntar, i restaurangvagnen.
  Sedn väntar en god natts sömn innan vi anländer till Gällivare på morgonen.

 • Dag 2 På skidor till Stora Sjöfallets nationalpark

  Frukost och avstigning i Gällivare för vidare färd med buss mot fjällen. Vi väljer Ritsem eller Sourva som utgångspunkt beroende på väderleksprognos. Om det blir start Ritsem, som är plan A, så ankommer vi kring klockan 14. Sedan skidar vi över Ahkkajaure in i Stora Sjöfallets nationalpark, till Ahkka – Lapplands drottning – där vi slår läger vid foten av fjället.

 • Dag 3 Genom porten till Sarek

  Vi rundar Áhkka. Först är det platt, sedan går det stadigt uppför med sikte på den vida porten mellan Gisuris och Nijak. Målet är att passera Kisuriskåtan och slå upp ett fint läger. På vägen passerar vi ännu en nationalparksgräns och är nu inne i Sarek.

   

 • Dag 4 Läger och topptur från Ruohtesvagge

  Målet för dagen är att etablera ett läger i Ruohtesvagge. På vägen väljer vi topptur utefter snöförhållanden. Nijak, Kantberget och Gavelberget ligger nära till hands, med 900–1000 höjdmeter. Snösmältning och frystorkad middag står på programmet kvällstid.

 • Dag 5 Toppturer i Sarek

  Beroende på omständigheterna så bryter vi läger och söker oss vidare, alternativt har kvar lägret som utgångspunkt för toppturer. Nu börjar vi komma in i rutin och kan njuta av den harmoni som orörda uråldriga fjäll kan ge.

 • Dag 6 Mot Sarektjåhkkå

  Uppbrott och turskidåkning genom Routesvagge mellan höga toppar. Målet är Skarja och ny lägerplats vid Sarektjåhkkås södra fot. Detta mäktiga berg har fyra toppar som når över 2 000 meter. Vi går på fjällturskidor när vi drar pulka och använder topptursutrustning de dagar vi gör skidbestigning. 

 • Dag 7 På andra sidan Mihkajignaglaciären

  Vi håller tummarna för att förutsättningarna finns för en heldag till fjälls. Drömmen, Sarektjåhkkås sydtopp, ligger på andra sidan Mihkajignaglaciären, med 1200 höjdmeter från dal till topp. En lång och arbetsam dag, men tält och läger står på plats sen gårdagen.

 • Dag 8 Läger vid Ähpar-massivet

  Vi tar emot väderleksprognoser via sattelittelefon eller kanske via GSM från någon hög topp. Planen för i dag är att flytta vidare söderut och slå läger nordost om förunderligt vackra Ähparmassivet. Finns tid och ork för topptur, så passerar vi Sarvatjåhkkas sydsida, med stora öppna ytor och 800 höjdmeter.

 • Dag 9 Vuojnestjåhkkå och toppturer

  I dag har vi flera topptursalternativ. Vuojnestjåhkkå, med 1100 höjdmeter, bjuder på åk i östlig riktning. Det blir ännu en tältnatt vid Ähparmassiven. Frystorkad mat står på menyn som vanligt.

 • Dag 10 I långturens meditativa trans

  Vi har tagit oss lång väg, men har också ett stycke kvar. Det finns inga genvägar varken till eller från Sarek brukar det heta. Vi bryter läger, packar pulkor, ställer kompassen mot norr och faller in i långturens meditativa trans. En heldag på skidor, sen upp med tälten för sista gången. De olika momenten går på rutin nu, varje pryl har hittat sin perfekta plats.

 • Tillbaka mot civilisationen

  Målet den sista turdagen är att komma med bussen mot Gällivare och sedan nattåget söderut. Det gäller dock att ha marginaler – allt går inte att styra över på en lång fjälltur i Sarek. Våra biljetter är ombokningsbara, och om vädret så betsämmer, kommer vi fram någon dag senare. Vi reser i sovvagn och har därmed tillgång till dusch. Att köpa pizza i Gällivare kan kännas som en lyx, likaså en svalkande öl i restaurangvagnen på tåget. Efter tio dagar på fjället brukar det vara ett väl sammansvetsat gäng som reser hemåt.

 • Dag 12 Hemkomst

  Nattåget ankommer till Stockholm runt klockan 9 på morgonen, och för vissa deltagare väntar transport vidare till andra delar av Sverige. Vi har med oss Sarekminnen för livet hem.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Preliminärt 12 apr 2022
Pris Från 19 500 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholm-Gällivare t/r
 • Bussresa Gällivare - Ritsem t/r
 • Mat för 11 dagar inkl. reserv (hämtas i butik)
 • Spade, sond och transceiver
 • Isyxa, Stegjärn, sele och rep för glaciär
 • GPS, kartor
 • Sattelittelefon för väder och larm
 • Internationellt certifierad bergsguide
 • Packpåse med utvalda produkter från Naturkompaniet

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Tågresa till Gällivare
Dag 2. På skidor till Stora Sjöfallets nationalpark
Dag 3. Genom porten till Sarek
Dag 4. Läger och topptur från Ruohtesvagge
Dag 5. Toppturer i Sarek
Dag 6. Mot Sarektjåhkkå
Dag 7. På andra sidan Mihkajignaglaciären
Dag 8. Läger vid Ähparmassivet
Dag 9. Vuojnestjåhkkå och toppturer
Dag 10. I långturens meditativa trans
Dag 11. Tillbaka mot civilisationen
Dag 12. Hemkomst

Boende

Vi bor i tält under hela turen. Erfarenhet av vintercamping är ett krav.

Resans karaktär

Den här resan passar de som är i mycket god fysisk form och har erfarenhet av både toppturer och vintercamping. Du måste vara kompetent att vistas i fjällen flera dygn i sträck vintertid. Din kondition bör minst motsvara att ledigt kunna springa milen under en timme. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag.

Deltagarantal

Max 6 st

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Valet av exakt väg styrs av väder och vind. 

Basutrustning du ska ha med dig

 • Kläder för vinterfjället dygnet runt
 • Köksutrustning för vintercamping (lånas från Naturkompaniet)
 • 4-säsongstält (lånas från Naturkompaniet)
 • Vintersovsäck och liggunderlag
 • Fjällpulka
 • Pjäxor för TEC-binding och skidor för topptur
 • Skidor, telemark eller splittboard för topptur inkl. stavar, stighudar och skarjärn
 • Ryggsäck 35 - 45 liter
 • Spade, sond och transceiver
 • Hjälm och ABS-ryggsäck om du så önskar

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särsklit föreslå följande utrustning som du kan hitta i vår webbshop:

Dunjacka Mountain Equipment Annapurna
Fjällpulka X-Country 144 Touring Pulka
Merinounderställ tröja Woolnet Crew
Mössa fjällräven Singi Heater
Spade Voile mini Telepro

Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här »