Översikt

Långpaddling i Blekinges skärgårdar

Blekinges skärgårdar är ett avlångt paradis för paddlare som söker riktigt nära naturupplevelser. Vi kommer att färdas närmare fjorton mil under våra sex dagar i kajakerna. Vi passerar både havsbandet, stora fjärdar och tätt liggande små öar, kobbar och skär, vilket gör paddlingen både utmanande och rofylld. Den här turen är ett måste för dig som vill uppleva Sveriges sydligaste skärgårdar på riktigt nära håll.


Blekinges skärgårdar mellan Torhamns udde i öster och Tjärö i väster är ett pärlband som upplevs allra bäst från vattnet. Greppa paddeln och häng med på en fantastisk tur i fantastisk natur och förbi historiska landmärken.


Den närmare fjorton mil långa turen är uppdelad i sex dagsetapper med olika längd, där de flesta etapperna bjuder på lugn, vacker paddling – men där du också kan komma att sättas på prov om vinden tilltar. Dagarna avslutas på olika öar där vi slår läger, gör upp eld, äter och njuter av atmosfären och naturens dofter och ljud.

Turen avslutas med nygräddade våfflor i en trädgård på Järnavik och en båttur till rikskända Tjärö, där vi summerar våra upplevelser på bryggan. Här serveras en härlig avskedsmiddag innan den sista övernattningen, den här gången under tak. En skön avrundning på en lång paddlingsresa.

Bra med paddelvana
Vi passerar flera öar som vetter ut mot öppet hav. Vissa delar av turen är exponerade för havet och skärgårdsvädret kan skifta snabbt. Som deltagare bör du vara i god fysisk form, ha vana av paddling sedan tidigare och känna dig trygg även i sjögång och frisk vind. Klimatet hör till det bästa i Sverige, särskilt Blekinges sydöstra hörn med rekordmånga soldagar och lite nederbörd mellan april och oktober.

Boka din resa

2021-08-24 2021-08-29 15 600 kr Ronneby 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Vi utgår från Ronneby

  Till Ronneby tar du dig på egen hand, det finns goda tågförbindelser ifrån Stockholm, Göteborg och Malmö via Hässleholm. Turen startar klockan 13 med gemensam busstransport till Torhamn utanför Karlskrona. Där går vi igenom utrustningen innan vi ger oss ut på den ganska lugna paddlingen cirka 12 km ut till Utlängan i havsbandet. Har vi tur får vi sällskap av säl på vägen ut, innan vi äter middag och slår upp läger för övernattning.

 • Dag 2 Lång paddling förbi historiskt landmärke

  Morgonen efter paddlar vi västerut i riktning mot Karlskrona. Om vädret tillåter paddlar vi utomskärs och vid lite hårdare vind väljer vi rutten inomskärs. Vi paddlar bland annat förbi Torshamnsskär där den ryska ubåten U137 grundstötte år 1981 och tar sedan sikte på Tjurkö söder om Karlskrona. En paddling på 34 km där de som vill fiska har god chans till napp på Tjurkö. Vi äter middag och övernattar på Tjurkö.

 • Dag 3 Världsarvsstad och läger i havsbandet

  När vi vaknat och fått en välbehövlig och god frukost väntar en kort paddling till Aspö. Där får vi en guidad tur på Drottningsskär kastell som tillsammans med Kungsholms Fort har bevakat inloppet till Karlskrona i över 300 år. Vi äter lunch på Aspö innan vi paddlar in mot Karlskrona och kan njuta av världsarvsstaden från havet, innan vi vänder ut mot havsbandet igen. Vi övernattar på Arpö, en 130 hektar stor skyddad ö längst ut i havsbandet. Cirka 27 km paddling.

 • Dag 4 Paddling vidare in i Listerby skärgård, Ekön och ev. tur till Gåsafeten

  Vi lämnar Arpö och den östra skärgården och paddlar in i Listerby skärgård närmare Ronneby. Här kan vi njuta av de mäktiga öarna med ädellövskog ända ut i havsbandet. Få svenska skärgårdsmiljöer bjuder på en sådan artrikedom som den blekingska skärgården, med hundraåriga ek- och bokträd som växer ända ner till strandkanten. Den här paddlingen kan bli krävande vid pålandsvind. Vi lägger till och övernattar på Stora Ekön med fin utsikt mot Gåsfeten, som är Listerby skärgårds sydligaste ö med en fin insjö mitt på ön. Är det lugnt väder kanske vi till och med vågar oss på en tur vidare till Gåsafeten och fyren som ligger där. Alldeles norr om Stora Ekön ligger också Gribshunden, det danska örlogsskeppet som förliste här på 1400-talet. Givetvis paddlar vi över vraket. Cirka 27 km paddling.

 • Dag 5 Perfekt avslut på härlig paddling

  Den femte dagen lämnar vi Listerby och fortsätter västerut förbi Saltärna, med 35 km paddling i riktning mot Järnavik. På eftermiddagen når vi pensionat Järnavik där vi serveras härliga våfflor i trädgården. Vi lämnar utrustningen på land och tar båten till den kända skärgårdsön Tjärö för övernattning under tak. Här umgås vi tillsammans på bryggan och njuter av den gemensamma avskedsmiddagen, med härlig utsikt över skärgården omkring.

 • Dag 6 Hemresa

  Efter en sista frukost tillsammans tar vi båten tillbaka till Järnavik och fortsätter med buss till Ronneby. Därifrån sker hemresan på egen hand.

 • Att tänka på

  Programmets innehåll kan komma att ändras mellan dagarna av olika anledningar, till exempel väder och vind. Men vi anpassar programmet så att vi ska få ut så mycket som möjligt av vår vistelse i Blekinges skärgårdar.

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Ronneby
Avresor 24/8
Pris Från 15 600 kr
I priset ingår
 • Fem dagars guidade utflykter med kajak
 • Kajakutrustning
 • Fyra nätter/ del i tvåmannatält
 • En natt på pensionat/ del i dubbelrum
 • Helpension under resan - vi tillagar de flesta av måltiderna tillsammans
 • Äventyrslåda med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej
 • Enkelrumstillägg (på förfrågan)
 • Dryck
 • Dricks
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Ankomst Ronneby, buss mot Torhamn, paddling ut till Utlängan.

Dag 2. Paddling ut till Tjurkö. Västerut utomskärs eller inomskärs i riktning mot Karlskrona beroende på väder.

Dag 3. Paddling till Aspö och guidad tur på Drottningsskär kastell. Vidare paddling mot Karlskrona, Arpö.

Dag 4. Paddlar vidare in i Listerby skärgård (Ronneby), Ekön och ev. tur till Gåsafeten.

Dag 5. Fortsätter paddlingen förbi Saltärna, till Järnavik. Lämnar utrustningen på land, tar båten till Tjärö för middag och övernattning.

Dag 6. Båten till Järnavik och fortsätter med buss till Ronneby. Egen hemresa med tåg från Ronneby.

Den som istället vill flyga kan göra så från Ronneby flygplats (SAS trafikerar Arlanda).
Turen kan göras i omvänd sträckning om väderförhållandena så kräver.

Boende

Vi slår läger och bor i tält. Sista natten bor vi på vandrarhemmet på Tjärö.

Klimat

Blekinge – "Sveriges trädgård", präglas av kust- och inlandsklimat. Kännetecknande för kustklimat är kraftigare vindar, mindre nederbörd och mindre temperaturvariationer jämfört med inlandsklimat. Landskapet skiftar natur över korta avstånd med många olika naturtyper som lummig lövskog, djup granskog, åkrar, ängar och hagar. Under sista hälften av juli och augusti månad är väderförhållandena generellt bäst för kajak-aktiviteter, då vattnet är varmare och de flesta fågelskyddsområdena är tillgängliga.

Resans karaktär

Blekinge skärgård skiljer sig ganska markant från övriga svenska skärgårdsområden med stora lövskogar ända ut till kusten. Här paddlar vi genom ett urgammalt kulturlandskap med möjlighet till både vackra passager inomskärs och rejäla havspassager utemot Hanöbukten – även kallat ”Nordens Biscaya” när vinden ligger på. Vissa delar av turen är exponerade för havet och vädret kan ibland skifta snabbt.

Du som deltagare bör vara i god fysisk form, ha vana av paddling sedan tidigare och känna dig trygg även i sjögång och frisk vind. Under turen kommer du att övernatta på olika karaktäristiska boenden, utöva olika aktiviteter som hör till det marina livet och skåda olika världsarv från havet med chans att få betrakta säl om vi har tur!

Deltagarantal

Min 10 Max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Detaljerad utrustningslista får du ca 3 - 4 veckor föra avresa.