Översikt

Långhelg med klättring i Bohuslän

Bohusläns granitklippor är kända för att erbjuda fantastisk klättring, i gränslandet mellan kust och djupa skogar. Mitt bland branter och stup ligger Brodalen och charmiga Villa Bro. Tillsammans med auktoriserade klätterinstruktörer har vi satt samman två kurser, den ena i att lära sig lägga egna säkringar och den andra i att klättra leder som består av flera replängder. Du får möjlighet att träna, utmana dig själv och umgås runt klättring. På kvällen väntar härliga smaker från köket på Villa Bro.

Tillsammans med auktoriserade klätterinstruktörer från området arrangerar vi klätterhelger i Brodalen, med start torsdag kväll och avslutning med gemensam lunch på söndag. Bohusläns granitklippor lämpar sig bäst för klättring med egna säkringar – alltså utan borrbultar – så kallad ”tradklättring”. Vi kommer att ha två kurser att välja mellan: ”Att bli en trad-klättrare” och den lite mer avancerade ”Att bli en multi-pitchare”. (Multi pitch är ett engelskt klätteruttryck som säger att en led består av flera replängder.) Upplevelser blandas med kunskap och du får möjlighet att träna, utmana dig själv och umgås runt klättring.

Villa Bro ligger strategiskt placerat nära flera av Sveriges bästa klätterklippor, med namn som Häller, Hallinden och Välseröd. Den gamla trävillan med tolv rum är en samlingsplats för klättrare och folk som gillar aktiviteter i naturen. Lokala, ekologiska råvaror är en del av Villa Bros strävan efter att erbjuda ett hållbart boende.


Guider och föredragshållare Bobo Gustavsson
Instruktörer under dagarna är Petter Åsander och Johanna Wernqvist , båda med bred erfarenhet att leda och utbilda klättrare med varierande erfarenheter och kunskaper. Ett inledande föredrag hålls av Nils Ragnar ”Bobo” Gustavsson. Bobo bor i Bohuslän och har jobbat som instruktör inom klättring och havskajak i över tjugo år. Han är också lärare och håller kurser om ledarskap och friluftsliv. Bobo är författare till böckerna "Stora boken om klättring " och "Avancerad klättring och repteknik" som används som kurslitteratur för Svenska Klätterförbundets kurser.

Reseprogram

 • Dag 1 Träff på Villa Bro

  På torsdag kväll är det samling, introduktion och presentation. Vi kollar in Bro Boulder, Bohusläns Klätterklubbs boulderhall i Brodalen, och gör en rundvandring för att bekanta oss med omgivningen. Vi kan se det mäktiga berget Häller från Villa Bro och de som önskar kan ta en promenad dit eller en sväng på kulturstigen.

 • Dag 2 Klättring i två grupper

  Efter frukost åker vi till vackert belägna klippor i närområdet. Var vi åker beror på väder och vind men det finns många i närområdet att välja bland. Vi är indelade i två grupper: ”Trad-klättrare” och ”Multi-pitchare”.  I varje grupp finns en auktoriserad instruktör. Vi klättrar på två olika klippor under dagen, med avbrott för skön vila och lunch i det fria. På kvällen samlas vi kring lägerelden och byter erfarenheter och pratar om dagens upplevelser.

 • En del av upplevelsen Vi samlas kring lägerelden

  På kvällen samlas vi kring lägerelden och byter erfarenheter och pratar om dagens upplevelser.

 • Dag 3 Nya utmaningar på klippan

  Lördagen börjar med frukost och sedan avfärd till nya klippor, där utbildningen fortsätter. Vi kommer att hålla till på en vacker klippa med härlig utsikt över landskapet. Dessutom lär vi oss hur man agerar i ett ”replag” och hur man klättrar upp för lite större väggar. Mot slutet av den andra dagen är målet att ni verkligen behärskar utrustningen och på egen hand skulle kunna åka ut och klättra. 

   

   

 • Dag 4 Kunskaperna testas i praktiken

  På söndagen får vi möjlighet att själva ledklättra uppför en större klippa. Med vägledning av instruktörerna kommer vi att lägga säkringar allt eftersom vi kommer högre och högre. Vi kommer att bilda självgående replag – allt på en vacker klippa där det är lätt att hitta bra säkringsmöjligheter. Vi avslutar med lunch.

   

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Villa Bro
Avresor 29/4 och 20/5
Pris Från 8 300 kr
I priset ingår
 • 3 nätter på Villa Bro i dubbelrum
 • Helpension
 • Selar och nödvändig klätterutrustning
 • Instruktörer under varje pass
 • Föredrag om klätterteknik
 • Packpåse med utvalda produkter från Naturkompaniet

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Träff på Villa Bro
Dag 2. Klättring i två grupper, "trad" (grund) och "multi-pitch" (erfaren)
Dag 3. Klättring, nya utmaningar på klippan
Dag 4. Kunskaperna testas i praktiken

Boende

3 nätter på vandrarhem, som vi disponerar exklusivt för vår grupp.

Resans karaktär

Gruppen delas upp i två, den ena fokuserar på grunderna i tradklättring och den andra på "multi-pitch", dvs klättring i flera replängder. Bultade leder finns också.

Deltagarantal

Max 15 deltagare

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Detaljerad utrustningslista från oss ingår. I Naturkompaniets webbshop finns bla

Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här »