Översikt

Kajak och matglädje i Sankt Anna och Gryt

Följ med till Sankt Annas och Gryts vackra skärgårdar. Dessa grannar i östgötaskärgården räknas till Skandinaviens bästa paddelvatten och är välkända internationellt. Den fem dagar långa turen innehåller också många tillfällen att laga fantastisk mat från skogens skafferi och andra lokala läckerheter. Vi tar del av östgötaskärgårdens kulturarv och rör oss förbi miljöer med unikt fågelliv och har kanske turen att få syn på säl.

Sankt Anna skärgård ligger utanför Vikbolandet nära Norrköping och är en av världens mest finsvarvade arkipelager. Här finns tusentals mindre öar och skär och flera fina naturreservat som garanterar en upplevelse utöver det vanliga.


Vi varvar paddling igenom trånga passager i lummig, grönskande innerskärgård med tuffare sträckor i den kalare ytterskärgården, där havet öppnar sig i öster. Paddlingen sker i genuin skärgårdsmiljö, där kor fortfarande betar fritt på vissa öar. Vi rundar fågelskyddsområden på behörigt avstånd och får möjligheten att spana efter häckande kust- och sjöfåglar – samt kan få sällskap av en och annan säl längs vägen.

Söder om Sankt Anna ligger Gryts skärgård, som är mindre känd men också väl värd ett besök i kajak. Här gör vi bland annat ett strandhugg i det gamla fiskeläget Harstena, en av de mest välbevarade skärgårdsbyarna längs östkusten.

Matglädje längs vägen

Det här är verkligen en resa för den matintresserade. Redan första dagen gör vi ett strandhugg på en havsstrandäng där vi får chansen att plocka med oss bergsyra, kärleksört, enbär, berberis och lära oss mer om vilka läckerheter naturens skafferi kan erbjuda. Vi kommer att använda oss av växterna i matlagningen de kommande dagarna. Utöver möjligheten att tillaga det vi plockat bjuds vi även på lammkorv från en gård i området, lokalt fångad abborre och kallskuren vildsvinsstek där vår egen enbärs- och berberismajonnäs kommer väl till pass.

På kvällarna slår vi upp våra tält på noga utvalda skärgårdsöar och njuter av ljuden, dofterna och sällskapet.

Reseprogram

 • Dag 1 Paddling i unik natur

  Vi lämnar Norrköping klockan 10 för en timmes bilfärd till Nedre Yxnö i den inre delen av Sankt Anna skärgård. (Har du egen bil möts vi klockan 11 där). Här packar vi om kläder och utrustning, lastar kajakerna och går igenom säkerhet och dagens rutt. Efter en stärkande lunch påbörjar vi vår paddling, genom fina ösamlingar mot den trånga passagen mellan Vrångö och Risö. Här tar vi del av den ovanliga naturtypen havsstrandäng, en gammal kulturmark där vi bland annat plockar med oss saltarv, bergsyra, kärleksört, enbär och berberis som vi ska använda i matlagningen senare på resan.

 • Dag 2 I sällskap av sjöfåglar och säl

  Efter frukost paddlar vi norrut genom de små öarna och skären söder om Aspöja, ett av skärgårdens vackraste områden med ett otroligt rikt fågelliv. Här får vi ofta syn på havsörn, fiskgjuse och många andra sjöfåglar. Vi paddlar vidare mot Marön där vi stiger i land och går upp på Marö kupa med sin storslagna utsikt över Tyxholmarnas fågelskyddsområde och ytterskärgården. Söderut ligger fågelskyddsområden med ett myller av öar och skär som öppnar upp i slutet av juli. Vi avslutar dagen vid Melskär och Kalskär där vi spenderar extra tid på att förbereda lite mer tidskrävande mat för kommande dagar. På Melskär finns en restaurerad jaktstuga från 1700-talet och här förbereder vi också flatbread, majonnäs med enbär och berberis och inlagd saltarv och sill till kommande dagar.

 • Dag 3 Labyrint av öar och skär

  I dag väntar den internationellt kända Missjöarkipelagen, med sina hundratals små öar och skär i ytterskärgården och den blå horisonten i öster. Missjö är en av Sveriges allra mest finmejslade skärgårdar och hemvist för häckande kustfåglar. Kustlabb, svärta, roskarl och tobisgrissla är vanliga här liksom strandskata och skäggdopping. Har vi tur får vi även sällskap av sälar här. Efter en relativt ansträngande paddling i oskyddad ytterskärgård når vi Kupa Klint, en av de mest besökta platserna i Sankt Annas skärgård och ett navigeringsmärke för sjöfarare i över 300 år. Vi slår läger på någon av de fina öarna häromkring.

 • Dag 4 Vidare till Gryts skärgård

  Vi tar lite sovmorgon och lagar upp en brunch innan vi beger oss ut och paddlar. Vi korsar en ganska öppen färd och styr kosan mot Harstena. Nu är vi i Gryts skärgård och den gamla fiskebyn är vida berömd för sina idylliska skärgårdsmiljöer. Vi besöker museet i den gamla folkskolan, knatar runt i byn och avslutar med kanelbullar från bageriet. Vi får också med oss nyrökt fisk från rökeriet till kvällens middag. Vi paddlar sydost mot Ytterön och Innerön nära havsbandet, här präglas naturen av släta klipphällar, knotiga tallar och en känsla av otyglade naturkrafter. Efter en härlig middag somnar vi in till vågsvall.

 • Dag 5 Härlig avslutning innan hemfärd

  I dag beger vi oss in i mellanskärgården med lä och många fina trånga passager. Bland öarna hittar vi Mats rustika pub. Mats är en riktig sjöbjörn och mångsysslare här ute, det här besöket blir garanterat unikt och ett kärt minne. Mats och hans kock lagar en god lunch med ingredienser som han fiskat eller jagat i närområdet, här finns också pingisbord och volleybollnät om andan faller på. Efter lunchen väntar en kort paddling till fastlandet där vi packar ur våra kajaker och fikar på Gunvors lilla café. Vi tar oss sedan tillbaka till Norrköping för vidare färd hem.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Norrköping
Avresor 3-6 aug 2023 (preliminärt)
I priset ingår
 • Fem dagars guidade utflykter med kajak
 • All kajakutrustning av mycket bra kvalité
 • Lokal kajakguide
 • Fyra nätter i del i tvåmannatält
 • Helpension under resan - vi tillagar de flesta av måltiderna tillsammans
 • Äventyrslåda med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej
 • Dryck
 • Dricks
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Från nedre Yxnö börjar vi paddla mot ösamlingarna genom den trånga passagen mellan Vrångö och Risö, vidare mot Styrsö och Tjärholmen. 

Dag 2. Paddling söder om Aspöja, därefter Marön. Vandring kring Tyxholmarnas fågelskyddsområde, vidare mot Melskär och Kalskär. 

Dag 3. Paddling genom Missjöarkipelagen, vidare mot Norrbådarna och Ådskär om vädret tillåter. Därefter når vi Kupa Klint. 

Dag 4. Paddling vidare mot Harstena. Vi utforskar ön och byn till fots. Vidare paddling mot Ytterön och Innerön. 

Dag 5. Paddling nordväst in i mellanskärdgården. Vi utforskar de vackra öarna genom olika aktiviteter, därefter paddlar vi vidare mot Tyrislöt och fastlandet. 

Boende

Vi slår läger och bor i tält fyra nätter ute i skärgården. 

Klimat

På ön Sankt Anna förekommer maritimt klimat.
I genomsnitt är det högst 20° varmt i augusti, och minst runt 14° grader. 

Sankt Anna skärgård ligger mitt i den ljuvliga Östgötaskärgården och är en av världens mest finskurna arkipelager med tusentals öar och vikar samt många vackra naturreservat.

Gryts skärgård karaktäriseras av den dramatiska kontrasten mellan innerskärgårdens lummiga grönska och ytterskärgårdens kala klipphällar mot öppet hav. Här finns många öar, flera stora naturreservat och genuina skärgårdsmiljöer.

Resans karaktär

Denna resa vänder sig till dig som önskar att få uppleva vår skärgårds matkultur via kajakpaddling. Vi paddlar ca 3.5-5 timmar varje dag ”effektiv tid”, men pausar för fika och lunch. 

Ingen tidigare paddlingserfarenehet krävs men det är bra om du har testat på att paddla tidigare. Vi anpassar tempot efter gruppen och styr med paddlingspartners så att det blir likvärdigt starka paddlingspar i kajakerna. Vi håller oss till relativt lätta förhållanden och undviker motvind och utsatta områden. Dock så kräver vi simkunnighet. Vi kommer färdas genom trånga sund, täta ösamlingar för att också styra kosan mot havsbandet och dess småöar och kobbar i ytterskären.

Matglädje, tillsammans med fantastisk paddling och en insikt i hur djur- och naturbestånden ser ut är fokus för denna resa.

Vi kommer själva plocka och ta vara på naturens eget skafferi i form av växter och grödor som vi sedan kommer använda oss av i vår matlagning som vi tillsammans tillagar under de kommande dagarna. Under turen kommer vi att testa olika aktiviteter, campa på olika utvalda öar och inspireras av många matglada gastronomer längs vår väg till havs.

Deltagarantal

Min 4, max 8

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särsklit föreslå följande utrustning som du kan hitta i vår webbshop.