Översikt

Kajak i Nordnorge

Följ med till den vackra Helgelandskusten i norra Norge. Under en knapp vecka i juli gör vi härliga kajakturer vid polcirkeln, med långa ljusa nätter. Ett havsäventyr för dig som har paddlat tidigare . Vi har vår bas på Røssøya där vi bor på trevliga Røssøygården som ligger med perfekt läge nere vid vattnet mitt på Helgelandskusten. Vi slår också upp våra tält på en av de närliggande öarnas vita sandstränder och njuter av den ljumma kvällen medans vi tillsammans tillreder middagen över öppen eld. Middagarna består ofta av egna fångster från de fiskrika vattnen. Vi paddlar 15–20 km per dag och rutten anpassas utifrån väder och vind. Helgeland är upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Chanserna att få se tumlare, säl, lunnefågel, berguvar och havsörn är goda. Vi gör också en fjälltur med fantastiska vyer.

Kristallklart vatten, midnattssol, smala fjordar och höga fjälltoppar. Tusentals öar, kobbar och skär. Helgelandskusten räknas som ett av världens vackraste områden för paddling.  Även på land väntar unika naturupplevelser och vi passar på att vandra uppför Lurøyfjellet 685 meter över havet. Belöningen är en hisnande utsikt över Traena i väst, Svartisen i öst och till Nordnorges högsta fjäll Oksskolten på 1916 meter över havet. På Lovund besöker vi Lundeura Naturreservat som har Helgelands största koloni av lunnefåglar, med över 200 000 fåglar som häckar fram till slutet av augusti.

I liten grupp om max 12 personer gör vi dagspaddlingar tillsammans med vår lokala kajakguide Marit och vår svenska färdledare. Vi utgår från vårt bekväma boende på Røssøya, ett perfekt utgångsläge på helgelandskusten. På kvällen kanske vi tar ett uppfriskande dopp eller en extra tur i kajaken i den ljusa natten. Vi fiskar upp middagen från våra kajaker i det fiskrika vattnet när tillfälle ges och en dag ger vi oss ut på en heldagsutflykt där vi slår upp våra tält på en öde sandstrand. Tillsammans lagar vi till och njuter av fångsten i den ljusa kvällen innan vi kryper in i våra tält och somnar till vattnets skvalpande. Tält samt stabila havskajaker, torrdräkt, sko och annan nödvändig kajakutrustning finns på plats. 

Vår svenska färdledare är Maria Malm
Maria jobbar till vardags som butikschef på en av Natukompaniets butiker i Stockholm och har stort intresse och kunskap om friluftsliv. Hon trivs som allra bäst i en kajak och är utbildad kajakinstruktör. 

Vår lokala färdledare är Marit Løvhaug
Marit är en genuin friluftsmänniska uppvuxen bland nordnorska fjäll och trivs som allra bäst med vandringskängorna på eller i en kajak på havet. Även skidåkning ligger henne varmt om hjärtat. Marit driver eget företag inom kajakpaddling och har lång erfarenhet av att leda grupper. Hon är certifierad kajakinstruktör genom Norges Padleforbund.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Helgelandskusten

  Egen transport till Hemavan. Här träffar vi gruppen vid 15-tiden och reser vidare med minibuss till Stokkvågen belägget mitt på vackra Helgelandskusten, en busstur med mäktiga vyer inklusive den höga Oksskolten i fjärran. Färja tar oss sista biten ut till ön Onøya. Här möter vi upp vår lokala guide Marit. Från Onøya tar vi en mindre båt över till Røssøya där vi checkar in på Røssøygården som kommer vara vår bas under resan på helgelandskusten. När vi checkat in väntar en gemensam välkomstmiddag.

  För de som vill sträcka på benen kan promenera till den närliggande stranden och ta ett uppfriskande kvällsdopp.
  Måltider: Middag  

 • Dag 2 Bukkøya, Køtterøya, Nordsørvær och Sørsørvær

  Efter en rejäl frukost hämtar vi ut våra kajaker, och övrig utrustning. Vi sätter kurs västöver mot Bukkøya, Køtterøya, Nordsørvær och Sørsørvær. Under turen tar vi ett badstopp eller två och äter vår medtagna lunch på en av alla vackra stränder vi passerar under turen och njuter av utsikten mot Hestmannen. På eftermiddagen är vi tilbaka på Røssøya.

  För de som vill finns det möjlighet att bestiga Lurøyfjellet på 685 meter över havet. Vi paddlar över till Olavika som ligger på ön Lurøy, ca.15 minuters padling från Røssøygården. Från toppen är det en fantastisk utsikt över Helgelandskusten. Vid klarsikt kan man se hela vägen till Lofotveggen i nord och Torghatten i söder. Väll tillbaka Røssøygård väntar en god middag efter en aktiv dag.
  Måltider: Frukost, lunch och middag • Dag 3 Kvitvaer och Sandvaer

  På morgonen förbereder vi oss för en exponerad passage till öarna Kvitvaer och Sandvaer. Sträckan kan bara paddlas i gott väder och tar cirka en timme innan vi når Kvitvaer. Vi fortsätter sedan vidare en bit till Sandvaer som är ett litet orört strandparadis. Vi möts av blomsterdoft från frodiga strandängar mellan kritvita sandstränder. Såväl norra, västra och södra sidan av ön har förstklassiga landningsplatser för oss paddlare. Hela ön erbjuder fina, mjuka sanddyner för vår övernattning. Här kan vi lyxigt välja och vraka efter den bästa tältplatsen då vi har hela ön för oss själva.
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • En del av upplevelsen Grilla färsk fisk

  Efter att ha slagit upp våra tält paddlar vi ut och fiskar torsk från kajakerna. Har vi tur med fisket så kan vi sedan njuta av en god fiskmiddag i den ljusa sommarkvällen. I lägret tillreder vi fisken och lägger i foliepaket på glöden. Kanske rundar vi av med ett kvällsdopp i det svalkande vattnet. Kvällarna är långa – så här års blir det aldrig riktigt mörkt vid Helgelandskusten.

 • Dag 4 Reløya och Sleneset i ögruppen Solværøyene

  Efter en god frukost packar vi kajakerna och fortsätter vår paddeltur västöver mot Reløya och Sleneset i ögruppen Solværøyene – en samling låga öar, kobbar och skär med massor av spännande passager och smala sund. Sleneset har dessutom Europas tätaste bestånd av berguvar. Sträckan mellan Sandvaer, Reløya och Sleneset går intill öppet hav, så vi får räkna med sjögång om vinden är frisk. Eftersom det är ljust dygnet runt kan vi välja lämplig tidpunkt för vår överfart. 
  Reløya och Sleneset är en del av Solvaeroyene, som består av cirka 300 öar och drygt 1500 holmar och skär. På grund av Golfströmmen brukar vårarna vara tidiga och vintrarna snöfattiga här. Öarna har en mycket rik flora med både orkidéer och marina örter, samt ett rikt fågelliv. Mer än femtio av öarna har haft bofast befolkning sedan 1600-talet.

  Efter en spännande paddlingsdag sätter vi kursen mot Røssøygård där en härlig dusch väntar innan vi äter middag tillsammans på gården.
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 5 Vandring med vyer på Lovund

  Efter frukost tar vi färjan till Lovund, som har Helgelands största koloni med lunnefåglar. Själva turen med färjan är en upplevelse i sig själv. På Lovund blir det en lättare vandring till lunnefåglarnas häckningsområde i Lundeura naturreservat, där vi har chansen att få se de fascinerande fåglarna. Lundeura ligger nedanför Lovundfjellet 625 meter över havet. Medan vi njuter av vår omgivning intar vi vår medtagna lunchpaket.

  Under hösten och vintern håller lunnefåglarna till ute i havet, utan landkontakt. När ljuset återvänder närmar de sig häckningsplatserna igen och i mitten av april kommer de i stora flockar och slår sig ned på klipphyllorna på Lovund – en fascinerande syn. Den lilla ön har runt 500 bofasta invånare och är ett av de mest aktiva kustsamhällena i regionen.

  Från Lovund har man utsikt till vackra Traena i nordväst, i öster till Svartisen (Norges näst största glaciär) och Oksskolten (Nordnorges högsta fjäll 1916 meter över havet). I söder ser vi de Sju Systrarna och Dönna med den karaktäristiska Dönnamannen.

  Under vårt besök på Lundeura gör vi ett litet stopp och besöker ett kaffebryggeri och en riktigt god kopp kaffe. Vi passar också på att besöka Emaus Pub & Spiseri och njuter av något läskande innan vi tar färjan tillbaka till vårt boende på Røssøya. På kvällen äter vi en härlig avskedsmiddag tillsammans.
  Måltider: Frukost, lunch och middag • Kvällstur under magisk himmel

  För de som önskar blir det kvällspaddling, vid fint väder är en kvällstur under midnattssolen en magisk upplevelse och en perfekt avslutning på denna härliga resa.

 • Dag 6 Hemresa

  I dag är det dags att ta farväl av vår lokala guide och lämna detta vackra kust- och havslandskap. Efter frukost tar vi färjan tillbaka till Stokkvågen och reser med minibuss över gränsen in i Sverige och vidare till Hemavan där resan avslutas.
  Måltider: Frukost

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan.

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Hemavan
Avresor Sommaren 2024
Pris Från 27 600 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan
I priset ingår
 • Buss från Hemavan - Stokkvågen t/r
 • Färja Stokkvågen - Onøy t/r
 • Båttransport Onøy - Røssøy t/r
 • 4 dagars guidade utflykter med kajak och fjällvandring på Lovund
 • All kajakutrustning av mycket bra kvalité inkl. torrdräkt
 • 4 nätter på Røssøygård i del i dubbelrum
 • 1 natt i del i tvåmannatält
 • Helpension under resan
 • Under tältnatten tillagar vi måltiderna tillsammans
 • Certifierad norskktalande kajakguide
 • Svensk färdledare
 • Färja t/r Lovund
 • Övriga transport enligt programmet
 • Äventyrslåda med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej
 • Resan till Hemavan
 • Enkelrumstillägg (på förfrågan)
 • Dryck
 • Dricks
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Tillägg

Gör ett stopp i Mo i Rana på hemvägen och åk en av världens vackraste tågresa hem med Nordlandsbanan via Trondheim.

Resplan

Dag 1. Mot Helgelandskusten
Dag 2. Bukkøya, Køtterøya, Nordsørvær och Sørsørvær
Dag 3. Mot Kvitvaer och Sandvaer  
Dag 4. Reløya och Sleneset i ögruppen Solværøyene
Dag 5. Vandring med vyer på Lovund
Dag 6. Hemresa

Boende

Vi bor bekvämt på Røssøygården med perfekt läge vid vattnet på Helgelandskusten. Härifrån gör vi dagsutflykter med våra kajaker för att upptäcka vackra Helgeland. En dag gör vi en heldagsutflykt till en av de närliggande öarna där vi slår upp våra tält på en öde sandstrand.

Klimat

Tack vare Golfströmmen har Helgeland ett betydligt mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad. Sommaren i Norge är ungefär som i Sverige: långa dagar, korta nätter, och ofta behagliga temperaturer både på land och till havs. I Nordnorge kan det vara lite svalare och man kan uppleva midnattssolen från mitten av maj till slutet av juli. 

Resans karaktär

Dagsprogrammet för resan kan komma att ändras beroende på väder och vind. Du bör vara beredd på det och att behålla en positiv inställning även om det skulle kärva. Vissa delar av turen är exponerade för havet och vädret kan ibland skifta snabbt. Du som deltagare bör vara i god fysisk form, ha erfarenhet av paddling sedan tidigare och känna dig trygg även i sjögång och frisk vind. Du bör vara beredd på att paddla etapper på en timma utan paus. Då vi utgår i från vår bas på Røssøygården och gör dagsutflykter finns det möjlighet att anpassa turerna efter deltagarna men man bör ha erfarenhet av paddling sen innan. Vi har alltid två kajakinstruktörer med oss under kajakturerna. Ta med egen sovsäck och liggunderlag!

Deltagarantal

Min 10, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna tält och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 6 - 8 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrusning som du kan hitta i vår webbshop:

Vattensäck Dromlite bag
Handskar Hestra Neoprene Glove
Lätt dunjacka Tierra Belay Jacket
Vattentät packpåse Big River Drysack


Hyr utrustning i butik
Mer utrustning finns också att hyra läs mer här »

Boende

 • Røssøygården, Helgelandskusten

  Røssøygården på den norska Helgelandkusten är den optimala utgångspunkten för alla äventyr du kan tänka dig. Med sitt vackra läge nära vatten, fjäll och natur är möjligheterna till spännande och aktiva upplevelser stora. Här trivs såväl familjen, kamratgruppen som ensamresenären i den avslappnade miljön. Rummen är välinredda och mysiga och utrustade med allt som behövs för att göra vistelsen behaglig. Till gården hör även en strand som ger möjlighet till uppfriskande bad på morgonen eller efter dagens aktiviteter.