Översikt

Kajak i Nordnorge

Följ med till den vackra Helgelandskusten i norra Norge. Under en vecka i juli gör vi härliga kajakturer vid polcirkeln, med långa ljusa nätter. Ett havsäventyr för dig som är van paddlare. Vi bor i tält på vita sandstränder, i traditionella fiskestugor eller gamla Nordlandshus. Middagarna består ofta av egna fångster från de fiskrika vattnen. Vi paddlar 15–20 km per dag och rutten anpassas utifrån väder och vind. Helgeland är upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Chanserna att få se tumlare, säl, lunnefågel, havsörn och kanske även val är goda. Vi gör också en fjälltur med fantastiska vyer.

Kristallklart vatten, midnattssol, smala fjordar och höga fjälltoppar. Tusentals öar, kobbar och skär. Helgelandskusten räknas som ett av världens vackraste områden för paddling.  Även på land väntar unika naturupplevelser och vi passar på att vandra den branta vägen upp för Lovundfjället, med toppen 625 meter över havet. Belöningen är en hisnande utsikt över Traena i nordväst, Svartisen i öst och till Nordnorges högsta fjäll Oksskolten på 1916 meter över havet. Lovund har också helgelands största koloni av lunnefåglar, med över 200 000 fåglar som häckar fram till slutet av augusti.

I liten grupp om max 12 personer gör vi dagspaddlingar tillsammans med vår lokala kajakguide Marit och vår svenska färdledare Janne . Vi slår upp våra tält på väl utvalda öar och vi fiskar upp middagen från våra kajaker i det fiskrika vattnet. Tillsammans lagar vi till och njuter av fångsten i de ljusa kvällarna. På kvällen kanske vi tar ett uppfriskande dopp innan vi somnar till vattnets skvalpande. Tält samt stabila havskajaker, torrdräkt och annan nödvändig kajakutrustning finns på plats. 

Våra färdledare Jan Ingerlund och Marit Løvhaug
Janne är en egenföretagare som arrangerar grupp- och ledarutvecklingskurser, främst UGL. Sedan mer än tjugo år håller han även i kurser och turer i havskajak och långfärdsskridskoåkning. Utöver Helgelandskusten och Lofoten i Norge är Stockholms och Ålands skärgårdar Jannes favoritvatten när det gäller paddling.

Marit är en genuin friluftsmänniska uppvuxen bland nordnorska fjäll och trivs som allra bäst med vandringskängorna på eller i en kajak på havet. Även skidåkning ligger henne varmt om hjärtat. Marit driver eget företag inom kajakpaddling och har lång erfarenhet av att leda grupper. Hon är certifierad kajakinstruktör genom Norges Padleforbund. 

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Helgelandskusten

  Egen transport till Hemavan. Här träffar vi gruppen vid 15-tiden och reser vidare med minibuss till Nesna, en busstur med mäktiga vyer inklusive den höga Oksskolten i fjärran. Färja tar oss sista biten ut till ön Tomma, en av de vackraste öarna längs Helgelandskusten och vår startpunkt för paddlingen. Här möter vi upp vår lokala guide Marit och äter en välkomstmiddag. Första natten bor vi under tak.

 • Dag 2 Tomma - Risvaer

  Efter en rejäl frukost hämtar vi ut våra kajaker, tält och övrig utrustning. Vi sätter kurs mot Tomsvika, besöker handelsboden för lite extra proviantering och fortsätter sedan vår tur. Efter ett strandhugg för lunch är det dags för överfarten till Risvaer, som tar cirka två timmar. När vi kommer fram letar vi upp den bästa tältplatsen och de som är sugna kan fiska torsk inför kvällens middag. I lägret tillreder vi fisken och lägger i foliepaket på glöden. Kvällarna är långa – så här års blir det aldrig riktigt mörkt vid Helgelandskusten.


 • Dag 3 Exponerat till Sandvaer och Kvitvaer

  På morgonen förbereder vi oss för en exponerad passage till öarna Sandvaer och Kvitvaer. Sträckan kan bara paddlas i gott väder och tar cirka en timme. Kvitvaer är ett litet strandparadis. Vi möts av blomsterdoft från frodiga strandängar mellan kritvita sandstränder. Såväl norra, västra och södra sidan av ön har förstklassiga landningsplatser för oss paddlare. Hela ön erbjuder fina, mjuka sanddyner för vår övernattning. Här kan vi lyxigt välja och vraka. Efter en god fiskmiddag tillagad på Primuskök kan man runda av med ett kvällsdopp i det svalkande vattnet.

 • En del av upplevelsen Grilla färsk fisk

  Efter att ha slagit upp våra tält paddlar vi ut och fiskar torsk från kajakerna. Har vi tur med vädret så kan vi sedan njuta av en god fiskmiddag i den ljusa sommarkvällen. Kanske rundar vi av med ett kvällsdopp i det svalkande vattnet.

 • Dag 4 Langneset i ögruppen Sleneset

  Målet för dagens paddling är Langneset på västra sidan av ögruppen Sleneset – en samling låga öar, kobbar och skär med massor av spännande passager och smala sund. Sträckan mellan Kvitvaer och Sleneset går intill öppet hav, så vi får räkna med sjögång om vinden är frisk. Eftersom det är ljust dygnet runt kan vi välja lämplig tidpunkt för vår överfart. Under överfarten ser vi Dönnemannen, en fjälltopp på ön Donna, 858 meter över havet. 
  Sleneset är en del av Solvaeroyene, som består av cirka 300 öar och skär. På grund av Golfströmmen brukar vårarna vara tidiga och vintrarna snöfattiga här. Öarna har en mycket rik flora med både orkidéer och marina örter, samt ett rikt fågelliv. Mer än femtio av öarna har haft bofast befolkning sedan 1600-talet. På Langneset bor vi antingen i tält eller i hus.

 • Dag 5 Vandring med vyer på Lovund

  Efter frukost tar vi färjan till Lovund, som har Helgelands största koloni med lunnefåglar. Under hösten och vintern håller de till ute i havet, utan landkontakt. När ljuset återvänder närmar de sig häckningsplatserna igen och i mitten av april kommer de i stora flockar och slår sig ned på klipphyllorna på Lovund – en fascinerande syn. Den lilla ön har runt 500 bofasta invånare och är ett av de mest aktiva kustsamhällena i regionen.

  På Lovund har vi möjlighet till två fina turer. Den ena är en vandring upp till toppen av ön, 623 meter över havet. Här behövs det bra skor, vandringskängor är att föredra. Från stranden vid Növika bär det rätt upp. En smal klyfta på fjället leder upp till toppen, men utsikten från både vandringen och toppen är väl värd sin ansträngning. I fint väder ser man ända till det vackra Traena i nordväst, i öster till Svartisen (Norges näst största glaciär) och Oksskolten. I söder ser vi de Sju Systrarna och Dönna med den karaktäristiska Dönnamannen.

  Alternativet till den turen är en lättare vandring till lunnefåglarnas häckningsområde, där vi har chansen att få se de fascinerande fåglarna. 

  Efter vandringen besöker vi Lovund hotell och njuter av något läskande innan vi tar färjan tillbaka till vårt läger på Langneset. Väl tillbaka till Langneset är det dags för middag.


 • Dag 6 Från Langneset till Sandvaer

  Efter frukost väntar en upptäcktsfärd runt vackra Sleneset, som omges av en mängd öar, kobbar och skär. Sleneset har dessutom Europas tätaste bestånd av berguvar. Här finns också ett litet café och en butik där vi kan komplettera vårt matförråd om vi behöver.  

  Målet för dagen är de vackra öarna vid Sandvaer, med en utsatt passage på vägen. Skulle vi ha otur med för hårda vindar kan vi ta Hurtigruten tillbaka till Nesna från Sleneset. Men vi hoppas förstås på bra väder så att vi kan följa vår plan. På Sleneset sätter vi upp våra tält och ger oss ut på ett nytt fiskafänge.

 • Dag 7 Tillbaka till Tomma

  Detta är vår sista paddeldag och vi sätter kurs mot Tomma. Efter ett par timmars paddling är vi framme vid öarna på Tommas västra sida. Där gör vi paus för lunch innan vi paddlar sista etappen tillbaka till platsen där vi startade vårt äventyr för en vecka sen. Det har hunnit bli eftermiddag och vi tömmer våra kajaker och återlämnar all utrustning. När vi är klara med det tar vi färjan över till Nesna där vi sover sista natten på en camping. På kvällen äter vi en härlig avskedsmiddag tillsammans.

 • Dag 8 Hemresa

  I dag är det dags att ta farväl av vår lokala guide och lämna detta vackra kust- och havslandskap. Efter frukost reser vi med minibuss över gränsen in i Sverige och vidare till Hemavan där resan avslutas.

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Hemavan
Avresor juli 2023 (preliminärt)
Pris Från 21 200 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan
I priset ingår
 • Buss från Hemavan - Nesna t/r
 • 6 dagars guidade utflykter med kajak och fjällvandring på Lovund
 • All kajakutrustning av mycket bra kvalité inkl. torrdräkt
 • 2 -3 nätter i hus eller stuga/del i dubbelrum
 • 4 -5 nätter del i tvåmannatält
 • Frukost alla dagar
 • Middag dag 1 och 7
 • Helpension under resan - vi tillagar måltiderna tillsammans
 • Certifierad norskktalande kajakguide
 • Svensk färdledare, Jan Ingerlund
 • Färja t/r Lovund
 • Övriga transport enligt programmet
 • Äventyrslåda med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej
 • Enkelrumstillägg (på förfrågan)
 • Dryck
 • Dricks
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Mot Helgelandskusten
Dag 2. Från Tomma till Risvaer 
Dag 3. Exponerat till Sandvaer och Kvitvaer
Dag 4. Langneset i ögruppen Sleneset
Dag 5. Vandring med vyer på Lovund
Dag 6. Från Langneset  till Sandvaer
Dag 7. Tillbaka till Tomma
Dag 8. Hemresa

Klimat

Tack vare Golfströmmen har Helgeland ett betydligt mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad. Sommaren i Norge är ungefär som i Sverige: långa dagar, korta nätter, och ofta behagliga temperaturer både på land och till havs. I Nordnorge kan det vara lite svalare och man kan uppleva midnattssolen från mitten av maj till slutet av juli. 

Resans karaktär

Dagsprogrammet för veckan kan komma att ändras beroende på väder och vind. Du bör vara beredd på det och att behålla en positiv inställning även om det skulle kärva. Vissa delar av turen är exponerade för havet och vädret kan ibland skifta snabbt. Du som deltagare bör vara i god fysisk form, ha vana av paddling sedan tidigare och känna dig trygg även i sjögång och frisk vind. Du bör vara beredd på att paddla etapper på en - två timmar utan paus. Första dagen kommer vi att fokusera på säkerhet och även träna på kamraträddning. Ta med egen sovsäck och liggunderlag!

Deltagarantal

Min 10, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna tält och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 6 - 8 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrusning som du kan hitta i vår webbshop:

Vattensäck Dromlite bag
Handskar Hestra Neoprene Glove
Lätt dunjacka Tierra Belay Jacket
Vattentät packpåse Big River Drysack


Hyr utrustning i butik
Mer utrustning finns också att hyra läs mer här »