Översikt

Hundspann och toppturer i Abiskofjällen

Det är svårt att beskriva känslan av att glida fram genom ett gnistrande fjällandskap bakom ett spann Huskeys som inte vill annat än att springa. Det går precis lagom fort för att vara händelserikt men utan att man missar någon av detaljerna i snön eller på fjällsidorna som majestätiskt vakar över spannets färd genom dalen. Jämfört med att gå så blir räckvidden enorm och lastkapaciteten gör att alla dom där lyx-artiklarna kan få komma med. Den utökade räckvidden ger möjlighet att nå områden och åk i en vid radie och med naturlig framdrift får man röra sig både i områden med terrängkörningsförbud och in i Norge där skoter och helikoptertrafiken är reglerad. För toppturaren ökar detta upp oanade möjligheter att plocka russinen ur kakan. Det bästa av två världar helt enkelt.

Det krävs ingen förkunskap av att ha kört hundspann. Rent fysiskt är det att jämföra med att topptura, för det mesta går det lugnt till men ibland kan det bli svängar och tvära kast. Du måste vara beredd på att med hjälp av guiderna sköta om dina hundar med allt från matning till att koppla dem. Vi hjälps åt med alla sysslor och hugger i där det behövs. Hundkörningen guidas av erfarna hundspannsförare som ser efter både hundarna och ditt välbefinnande

Den här resan passar de som är i god fysisk form och har erfarenhet av tio toppturer eller mer. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag. Du skall också vara bekväm med att vistas i fjällvärlden vintertid och vara beredd på att vara utomhus heldagar. Din kondition bör minst motsvara att kunna springa 10 kilometer utan att behöva stanna eller gå.Toppturerna guidas av internationellt certifierad bergsguide och även om toppturskidåkning innehåller utmaningar och risker så sätts säkerheten alltid i första hand.

Vår resa leds av den internationellt certifierade bergsguiden Carl Lundberg, med stor erfarenhet av denna typ av skidresor. Calle är känd för sitt stora engagemang inom klimat och miljö. Han kallar sina resor för ekologisk skidåkning, med två huvudsyften. Att minska på utsläppen från både resandet och skidåkningen, och att inspirera deltagarna att göra en omställning även på andra plan. I denna anda tar vi nattåget till fjällen.

Vi är en liten grupp, med enbart 6 deltagare. Detta borgar för en unik, exklusiv upplevelse där vi har stor möjlighet att vara flexibla i våra vägval.

Hundspannsguide

Hundspannen arrangeras av Kiruna Sleddog Tours. De är experter på turer i obanad terräng och Mats som leder företaget har en diger meritlista när det kommer till långlopp. Både hundarnas och gästarnas väl sätts alltid i första hand. Kiruna Sleddog Tours är certifierad Naturturismföretagens hållbarhetscertifiering Natures Best.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa på kvällen

  Vi samlas på Stockholms centralstation för att kliva ombord på nattåget mot Abisko. Detta är en klassisk rutt mot Lapplands fjällvärld. Vi inkvarterar oss i sovvagn och det finns restaurangvagn för den som vill äta ombord.

 • Dag 2 Ankomst till Abisko

  Frukost på tåget innan ankomst. Beroende på snö och väderförhållanden startar vi antingen i  Abisko eller Katterjåkk.
    Första punkten på programmet blir en inbördes presentation och genomgång av veckan. Efter det går vi igenom utrustingen och packar slädarna. Efter lunch klär vi oss, kopplar hundarna och så bär det iväg. Vi lär oss hundspannskörningens ädla konst bit för bit under veckan.
    Dagens mål är fjällstugan Unna Allakas där vi skall övernatta. Väl framme är det alltid hundarna som skall komma till rätta och få mat först. Men är man många kan vi såklart jobba parallellt. 

 • Dag 3 - 5 Ute på fjället

  Frukost, packa lunchpaket och så börjar det. Först på programmet står lavin-räddningsövning, om vi nu inte hann med det igår kväll. Sen kopplar vi hundarna som ylar av iver att komma iväg. Vi låter väder och snöförhållanden styra oss till bästa möjliga åk för dagen. Med hundarna har vi en flera gånger längre räckvidd jämfört med att gå till fots. Väl framme vid lämpligt åk så byter vi till pjäxor, kliver ur överdragskläder och toppturar på vanligt vis. Hundspannsguiden stannar och tar hand om hundspannen och det finns få saker som ser ut att vara så ett med snön som en Huskey ihoprullad i snön.

  Efter dagens skidåkning, utelunch och fikapauser, återvänder vi till stugan för hundfodring och middag.

  Standarden i stugorna är enkel men det brukar snarast kännas som en förmån då omgivningen består av glaciärer och högalpina fjäll. Vi hjälps åt att hämta vatten, laga mat och sköta andra köks- och stugbestyr.

  Första dagen har vi tänkt oss til Storsteinfjället och tillbaka till Unna Allakas. Vi flyttar sedan till Tjätka och kanske Nallo. Om vi stannar eller byter plats styrs av väder, vind och snöförhållanden. Vi kombinerar hundkörning och skidåkning på bästa möjliga vis och kanske passar vi på att stanna till för isfiske om tillfälle ges.

   

 • Dag 6 Hemresa

  Tid att återvända till civilisationen. Att bli ett med ett hundspann och tillsammans korsa fjällvärlden i kombination med toppturer på snötäckta fjällsidor är en oförglömlig resa. Med otaliga minnen i bagaget kopplar vi av hundarna en sista gång och tar hand om slädar utrustning som tjänat oss väl under veckan. En dusch och rena kläder kommer att vara på sin plats och efter farväl till hundar och guider så bordar vi tåget. 

  Restaurangvagn finns med i tågsettet men man kan även prova äventyret att beställa pizza till stationen i Gällivare.

 • Dag 7 Ankomst i Stockholm

  På morgonen finns två val, sovmorgon eller frukost på tåget. Kring 09:00 rullar vi in på Stockholm Central med en fantastisk och hållbar vecka av fjällvärld i bagaget.

Resans höjdpunkter

 • Att dras av starka hundar genom fjällvärlden
 • Skidturer på fjäll där ingen annan vistas
 • Samvaro i stugor och ute på fjället
 • Massor av ny kunskap om fjället och skidturer

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 3/5
Pris Från 33 900 kr
Detaljerade priser

Pris avesr plats i liggvagn.

Sovvagn bokas på efterfrågan; 800:- per person

I priset ingår
 • Tåg med liggvagn Stockholm Central ToR
 • Hundspann med guide
 • Helpension från lunch dag 2 till frukost dag 6
 • Övernattning i flerbäddsrum/tält
 • Överdragskläder, skor och vantar för hundspannskörning.
 • IFMGA/UIAGM/IVBV-certifierad bergsguide
 • Tält för ev övenattning ute
I priset ingår ej

Mat under tågresan

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Anslutningsort

Uppsala
Gävle
Sundsvall
Luleå

Resplan

Dag 1. Avresa från Stockholm eller anslutningsort
Dag 2. Ankomst till Abisko och start av turen
Dag 3 - 5. Toppturer med stöd av hundspann och på skidor
Dag 6. Turen avslutas och hemresa 
Dag 7. Ankomst i Stockholm

Boende

Boende i flerbäddsrum i fjällstugor 

Tält vid behov

Resesätt Tåg
Resans karaktär

Relativt krävande resa för vana skidåkare. Den här resan passar de som är i god fysisk form och har erfarenhet av toppturer. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag.

Deltagarantal

Min 4, max 6 

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Utrustning i stora drag

 • Kläder för topptur
 • Ryggsäck 35 - 50 liter
 • Pjäxor och skidor för topptur
 • Teleskopstavar, stighudar och skarjärn
 • Spade, sond och transceiver
 • Hjälm och ABS-ryggsäck om du så önskar
 • Vandringskängor och oömma kläder.
 • Reselakan

Detaljerad utrustningslista får du från oss 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrustning som du kan hitta i vår webbshop:

Ryggsäck Jetforce Pro Backpack 25L
Skidor G3 Findr102 
Jacka Tierra Roc Blank Jacket 
Aclima Warmwool Overall 
Hjälm Giro Grid Mips 


Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här »