Översikt

Friluftshelg vid Omberg och Vättern

Följ med på en riktig aktivitetshelg till Omberg och Vätterns stränder. Under tre dagar får du möjlighet att testa på mountainbike, kajakpaddling och vandring – hela tiden i natursköna landskap. Vi bor på hotell nära vattnet i pittoreska Borghamn, som ligger vid foten av Omberg med sina grönskande skogar och dramatiska branter. Den här resan lämpar sig utmärkt för dig som är nybörjare och vill introduceras till friluftsliv, samt äta gott och bo vackert i kulturhistorisk miljö.

Den här resan är för dig som vill testa på mer friluftsliv och nya aktiviteter som kanske kan bli framtida intressen. Vi kommer att vistas i storslagen miljö vid Vättern och Omberg, i ett av landets artrikaste skogslandskap med sällsynta naturmiljöer som vacker bokskog, jätteekar i beteslandskap och färgsprakande slåtterängar.


Mountainbike, paddling och vandring

Under tre dagar kommer vi att ge oss ut på en mountainbiketur i böljande landskap och paddla kajak på Vätterns blanka yta, till några av Ombergs femton grottor. Vi kommer även att få möjlighet att vandra på egen hand med medhavd matsäck på någon av de fina vandringslederna som finns i området. Om du vill, så kan du även testa på friluftsmatlagning på turen.
Alla aktiviteter är anpassade för dig som är nybörjare, men även lite mer erfarna paddlare och mountainbikecyklister kommer att tycka om naturen och utmaningen som aktiviteterna erbjuder.

Boende vid Vätterns strand
Vi kommer att bo på Borghamn Strand som ligger intill den lilla hamnen i Borghamn vid Vättern, strax söder om Vadstena. De nya ägarna på hotellet lägger stort fokus på ekologiska och närproducerade råvaror i matlagningen och brinner för hållbar utveckling.
Följ med på denna härliga långhelg – med roliga aktiviteter, god mat och fint boende!

Boka din resa

2021-08-26 2021-08-28 8 900 kr Borghamns Strand 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Paddlingsintroduktion och middag

  Vi anländer till Hästholmens strand på eftermiddagen och bjuds på välkomstfika och en introduktion till den första aktiviteten, paddling. Vi kommer att bekanta oss med kajakerna, lära oss ta våra första paddeltag i hamnen och hur vi ska agera om vi mot förmodan skulle hamna i vattnet. Med våra nya färdigheter i bagaget bjuds vi sedan på närodlad och ekologisk middag på Borghamn Strand, hotellet där vi bor.

 • Dag 2 Paddling till Ombergs unika grottor

  Efter en härlig hotellfrukost greppar vi paddeln igen för en utflykt med lunchpaket till Ombergs omtalade grottor, en riktig naturupplevelse. Vi håller tummarna för bra väder och styr kosan de 30–40 minuterna till den mest kända av grottorna i Omberg, Rödgavel. På vägen dit paddlar vi förbi Alvastra Klosterruin och författarhemmet Ellen Keys Strand.

  Skulle vi på grund av vädret inte få till någon paddling erbjuds du i stället en spännande tur med Ombergs zipline uppe bland bokskogens trädkronor. På eftermiddagen står en lättare vandring på schemat innan det bjuds på ekologisk middag med lokala råvaror på Borghamn Strand.

 • Dag 3 Grunderna i mountainbike

  Efter frukost och utcheckning ger vi oss av från Borghamn Strand på mountainbike. Vi får med oss picknickpaket och cyklar en runda som anpassats efter gruppens önskemål och förmågor. Den första timmen testar vi olika tekniker och miljöer där vi får cykla nedför, uppför och på lite mer knixiga stigar för att hitta känslan på cykeln. Därefter ger vi oss ut på en upplevelsecykling på Omberg med den hänförande naturen och härliga utsikten. Efter lunch summerar vi helgen innan vi skiljs åt för avfärd hemåt.

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Borghamns Strand
Avresor 26/8
Pris Från 8 900 kr
I priset ingår
 • Tre dagars guidade multiaktiviteter med kajak, vandring och MTB
 • Två nätter på hotell/ del i dubbelrum
 • Helpension
 • Äventyrslåda med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej
 • Enkelrumstillägg (på förfrågan)
 • Dryck
 • Dricks
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Ankomst och välkomstfika på Borghamn Strand under eftermiddagen, introduktion till kajakpaddling och  tur. Middag på Borghamn Strand.

Dag 2. Kajakpaddling till Ombergs grottor, Rödgavel. Eftermiddagen, vandring på Omberg. Middag på Borghamn Strand.

Dag 3. Mountainbiketur på Omberg Strand under förmiddagen. Guidad MTB-runda i olika miljöer som kräver olika tekniker. Avslutas med en 1,5 h upplevelsecykling på berget. På eftermiddagen återvänder vi till Borghamn. 

Boende

Vi bor två nätter i del i dubbelrum på Borghamn Strands hotell.

Klimat

Omberg ligger i Östergötland vid Vätterns strand och är landets artrikaste skogslandskap med många sällsynta naturmiljöer. Den vackra bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, jätteekarna i beteslandskapet och de färgsprakande slåtterängarna är några av dem. Under vår och sommar möts du av en fantastisk blomsterprakt, här finns bl.a. ett naturreservat med orkidéer. 

Resans karaktär

Pröva en ny aktivitet och fördjupa dina kunskap inom friluftsliv. Tillsammans med vår guide får du testa på att paddla kajak, cykla mountainbike och vandra i Ombergs skogslandskap och kring Vätterns kust.

Deltagarantal

Min 8, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Detaljerad utrustningslista får du ca 3 - 4 veckor föra avresa.

*(Om kajakpaddling inte kan genomföras under helgen, inte ens om vi lyckas kasta om i schemat - så kommer den att ersättas med en guidad tur i Omberg Zipline istället. Oavsett så kommer deltagarna få prova på kajak i den skyddade hamnen på fredagskvällen).