Översikt

Första vinterturen

Drömmer du om att vara med om ett riktigt vinteräventyr och vill lära dig mer om friluftsliv på vinterfjäll? Då är det här resan för dig. Under fyra spännande dagar i fjällen mellan Storulvån och Blåhammaren får du lära dig grunderna i hur man på ett komfortabelt och säkert sätt färdas över och bor på vinterfjället . Du bor två nätter på bekväm fjällstation och två nätter i tält. All mat och gemensam utrustning ingår i priset.

Den här kursen ger dig möjlighet att tillsammans med våra erfarna guider njuta av ett storslaget fjällandskap i vinterskrud. Under kursen får du lära dig och träna på grunderna för hur man färdas säkert och bekvämt över vinterfjället. Vi inleder kursen på Storulvåns fjällstation där vi i lugn och ro går igenom turens upplägg och tränar på viktiga moment som vindsäck, hantering av kök och uppsättning av tält innan vi ger oss iväg.

Med packade pulkor rör vi oss i ett lagom tempo över fjället och har gott om tid att stanna för olika övningsmoment. Under turen kommer vi bland annat träna på navigering och vägval, hur man undviker lavinterräng, lägerteknik, hantering av olika typer av kök mm.
Under två nätter bor vi i våra tält ute på fjället och har vi riktig tur kanske vi belönas med magiska norrsken i den svarta vinternatten. Tredje dagen anländer vi till Blåhammarens fjällstation där bastu och avslutningsmiddag väntar. Sista dagen skidar vi tolv kilometer ner till Storulvåns fjällstation. Där finns det tid till dusch och klädbyte innan hemresorna startar under

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa på kvällen

  Vi samlas på Stockholms centralstation för att kliva ombord på nattåget mot Åre/Duved. Detta är en klassisk rutt mot Jämtlands fjällvärld. Vi inkvarterar oss i sovvagn, två personer per kupé

 • Dag 2 Ankomst till Jämtland

  Vid ankomst till Duved byter vi till transfferbussen som tar oss till Storulvån. Vi samlas på Storulvåns fjällstation för gemensam lunch och incheckning. Under eftermiddagen går vi igenom all packning och plockar ut hyrd utrustning. Under eftermiddagen gör vi en skidtur och går igenom och tränar på hantering av vindsäck. Vi lagar gemensam middag i självhushållet och ägnar resten av kvällen åt att gå igenom turen och göra slutgiltig planering baserat på vädret de kommande dagarna.

 • Dag 3 Ut på fjället

  Efter frukost genomför vi övningar och träning i hur man sätter upp tält i snö. Vi kommer också träna på att hantera olika typer av kök för vinterbruk, och att få in rutinen att smälta snö för att få vatten. Efter lunch ger vi oss iväg och efter några timmar hittar vi vår första lägerplats där vi stannar över natten.

   

 • Dag 4 Fjällkunskap

  Vi vaknar och äter vår frukost. Efter att vi rivit lägret och packat alla vår utrustning går vår färd vidare. Under dagen stannar vi då och då för att träna på olika moment. Det finns alltid tid för frågor och önskemål om att pröva på särskilda kunskapsmoment. Mot slutet av dagen letar vi upp en bra lägerplats och sätter upp våra tält. Nu har vi börjat få in rutin på flera av momenten som tex att snabbt komma igång och smälta snö

 • Dag 5 Mot Blåhammaren

  Nu styr vi mot dagens slutmål, Blåhammarens fjällstation. Under etappen kommer vi leta upp en lämplig snödriva där vi tränar på att bygga en snöka, en snögrotta som man kan övernatta i. Mot slutet av dagen anländer vi till stationen där duschar, bastu och middag väntar. Köket på Blåhammaren är vida känt för sin vällagade och goda trerätters middag. Vi bor inomhus i delat boende.

 • Dag 6 Hemresa

  Sista dagen packar vi ihop vår utrustning och påbörjar färden ner till Storulvåns fjällstation. Efter sex kilometer passerar vi vindskyddet Ulvåtjärn där vi tar en paus. Vid lunch beräknas vi vara framme och turen är över. På stationen finns möjlighet att duscha och byta kläder innan hemfärden börjar.

 • Observera! Väderförhållanden

  Vid alla fjällaktiviteter är det väderförhållandena som avgör om vi kan genomföra en tänkt aktivitet eller ej. Vädret kan slå om mycket snabbt i fjälltrakterna och vi håller konstant uppsikt över alla tecken på förändringar. Vind och nerderbörd ställer inte bara till med obehag, utan kan även leda till direkt säkerhetshotande situationer. Detta är gäller i extra hög grad på vintern när låga temperaturer snabbt kan skapa besvärliga situationer.

  Därför kan våra guider och färdledare komma att behöva lägga om programmet med mycket kort varsel för att värna om säkerheten i alla lägen.

Resans höjdpunkter

 • Du lär dig grunderna för vinterturer
 • Två nätter boende på bekväm fjällstation
 • Två nätter boende i tält på fjället
 • Erfarna guider som delar med sig av sina kunskaper och tips
 • Träna på vindsäck, bensinkök, lägerteknik och vägval mm
 • All mat och gemensam utrustning ingår
 • Digital förträff

Karta

Resfakta

Reslängd 6
Avreseort Stockholm
Avresor 18/4
Pris Från 14 900 kr
Detaljerade priser

För den som vill ta sig till och från Storulvån på egen hand avgår 2500:- i rabatt. Säg till vid bokning.

I priset ingår
 • Tåg med sovvagn Stockholm Central - Duved
 • Dagtåg Duved - Stockholm
 • Boende på Storulvån och Blåhammaren
 • Boende i tält på fjället
 • Alla måltider
 • Gemensam köksutrustning
 • Gemensam säkerhetsutrustning
 • Guider
I priset ingår ej
 • Personlig utrustning (kläder, sovsäck, skidor etc.)
 • Mat under tågresan
 • Dryck på fjällstation
 • Reseförsäkring/Avbokningsskydd

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Anslutningsort

Uppsala
Gävle
Sundsvall
Östersund

Resplan

Dag 1; 18/4 Avresa med nattåg
Dag 2; 19/4 Ankomst till Duved. Vidare till Storulvåns fjällstation
Dag 3; 20/4 Ut på fjället. Övernattning i tält
Dag 4; 21/4 Heldag på fjället. Övernattning i tält
Dag 5; 22/4 Till Blåhhamren. Bastu, avkoppling och middag
Dag 6; 23/4 Tillbaka mot Storulvån. Dagtåg mot Stockholm. Åter i Stockholm på kvällen

Boende

Flerbäddsrum på fjällstation

Tält (tvåmans)

Resesätt Tåg
Resans karaktär

För att kunna njuta till fullo av denna tur bör du har normalt god kondition, en viss friluftsvana och ha prövat att gå på turskidor;  du kanske har fjällvandrat på sommaren eller gått en stugtur på vintern. 

Deltagarantal

Min 4, max 6

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

 En vintertur ställer lite högre krav på utrustningen. En utrustningslista kommer att skickas ut till deltagarna i god tid innan turen och vi kommer genomföra en digital förträff där det finns möjlighet att ställa frågor och diskutera utrustning. I priset ingår del i högfjällstält och i gemensamt kök. På Storulvån finns möjlighet att hyra viss utrustning t.ex. turskidor och pjäxor. I vår gemensamma säkerhetsutrustning ingår bla spadar, vindsäckar, förstahjälpen- kit, lavinutrustning, nödsändare.

 

Hyr utrustning i butik

Utrustning finns också att hyra läs mer här »