Översikt

Första utehelgen – vandring i Tiveden

Turen vänder sig till dig som vill prova på att vandra med packning och övernatta ute i det fria. Vi vandrar under fyra dagar och sover tre nätter i Tiveden. Nationalparken med sin trolska skog är en höjdpunkt på turen. Under kunnig ledning får du lära dig hur man slår upp tält och sover i hängmatta, hur man lagar mat och annat som gör din vistelse i naturen till en skön upplevelse i stället för en prövning. Med på vandringen har vi utrustning som du får testa och lära mer om. Efter resan ska du känna dig redo för egna tältturer i skog och mark.

Detta är en resa för dig som vill pröva på uteliv för första gången. Vi samlas vid vandrarhemsbyn Tivedstorp och påbörjar nästa dag vår vandring. Under vandringen igenom Tiveden och gammelskogarna i nationalparken provar vi olika tält, kök och annan friluftsutrusning. Vår färdledare berättar och visar, och det finns många tillfällen att ställa frågor och diskutera.

Vandringen består av relativt korta dagsetapper i lättvandrad terräng, så du behöver ingen särskild fysik eller kondition för att följa med på färden. Mot slutet återvänder vi till Tivedstorp, och summerar våra erfarenheter över en härlig grill lunch.Boka din resa

2022-06-02 2022-06-05 5 800 kr Tiveden 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Samling vid Tivedstorp

  Du tar dig på egen hand till Tivedstorp. Här samlas vi för en genomgång av programmet. Vi kommer också att visa den utrusning som du kommer att få pröva på. Sedan väntar en vällagad middag i kaffestugan.
  Övernattning på Tivedstorp vandrarhem, eller i tält för den som så vill.

 • Dag 2 Hällmarker och små skogssjöar

  Frukost serveras i Kaffestugan, där vi också hämtar upp dagens lunchpaket. Dagens etapp börjar på Bergslagsleden och efter någon timme når vi nationalparken. I området kring Ämtensjöarna slå vi vårt första nattläger. Vi lär oss var och hur man bäst sätter upp sitt läger, hur man hanterar hygienen i det fria och annat som kan kännas obekant för den som inte har gjort det förut. Middagen lagas gemensamt med hjälp av de olika kök vi har med. Efter middagen diskuterar vi dagens upplevelser kring lägerelden, innan vi kryper till kojs. Alla kommer att få prova minst två olika typer av friluftsboende under vandringen.

 • Dag 3 Gammelskog i Tivedens nationalpark

  Frukost i lägret, där vi också gör i ordning matsäck till lunch. Vi går igenom hur man packar ihop sitt läger och hur vi lämnar platsen utan att lämna några spår. Dagens etapp fortsätter igenom Tivedens nationalpark, där vi kommer att få uppleva parkens mäktiga urskog. Här är det lätt att förstå gamla tiders tro på skogsrån och tomtar. Vandringen varvas med att vår färdledare lär ut mer om friluftsliv i skogsmiljöer. Mot kvällen kommer vi till stranden vid Vitsand, där vårt förråd av råvaror fylls på. Tillsammans lagar vi en riktig festmåltid i det fria. 

 • Dag 4 Vandring och avslutande lunch

  Frukost och lunchpaket väntar. Friluftsköken börjar kännas välbekanta. Vi följer sedan den andra sidan av sjön Trehörningen innan det är dags att komma in i nationalparken igen. Stigen leder tillbaka mot Tivedstorp. Där väntar en härlig grill lunch, och vi diskuterar igenom våra upplevelser under de gångna dagarna. Hemresa på eftermiddagen eller möjlighet att stanna en extra natt på Tivedstorp.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Tiveden
Avresor 2/6
Pris Från 5 800 kr
I priset ingår
 • Fyra dagars skogsvandring med guide
 • Tre nätter i tält eller stuga
 • Helpension
 • Lån av utrustning
 • Äventyrslåda med utvalda produkter från Naturkompaniet

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Information om avresor

Åker du kommunalt till Tiveden kan vi ordna med transport från Laxå station till Tivedstorp. Meddela oss vid bokningstillfället så stämmer vi av tågtider och upphämtning.

Resplan

Dag 1. Samling vid Tivedstorp vid 15 tiden, övernattning i skogen
Dag 2. Vandring i Tiveden, övernattning i skogen
Dag 3. Vandring i Tiveden, övernattning Tivedstorp
Dag 4. Vandring och avslutande lunch

Boende

En natt på vandrarhem där vi har hyrt hela stället för vår grupp, två nätter i tält eller hammock/hängmatta.

Resans karaktär

Denna resa passar nybörjare som inte har någon tidigare erfarenhet. Vi testar på alla aspekter av friluftsliv med lättare vandring i Sveriges vackra urskog.

Deltagarantal

Min 6, max 16

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Vandringen består av relativt korta dagsetapper men kräver god grundkondition då du vandrar med full packning genom kuperad terräng. Du får låna och pröva olika sorters utrustning som tält, kök och hammock av Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särsklit föreslå följande utrustning som du kan hitta i vår webbshop.

Hanwag GTX Kängor 
Handskar
Sovsäck
Första hjälpen set
Fjällräven Fleece


Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här »