Översikt

Första utehelgen – vandring i Tiveden

Turen vänder sig till dig som vill prova på att vandra med packning och övernatta ute i det fria. Vi vandrar under fyra dagar och sover tre nätter i Tiveden. Nationalparken med sin trolska skog är en höjdpunkt på turen. Under kunnig ledning får du lära dig hur man slår upp tält och sover i hängmatta, hur man lagar mat och annat som gör din vistelse i naturen till en skön upplevelse i stället för en prövning. Med på vandringen har vi utrustning som du får testa och lära mer om. Efter resan ska du känna dig redo för egna tältturer i skog och mark.

Detta är en resa för dig som vill pröva på uteliv för första gången. Vi samlas vid gänsen till Tiveden och vid vår första lägerplats går vi igenom planen för de kommande dagarna. Under vandringen igenom Tiveden och gammelskogarna i nationalparken provar vi olika tält, kök och annan friluftsutrusning. Vår färdledare berättar och visar, och det finns många tillfällen att ställa frågor och diskutera.

Vandringen består av relativt korta dagsetapper i skogsterräng. Du behöver ingen kaftig fysik eller extrem kondition för att följa med på färden, men du böra ha prövat att gå med en ryggsäck om ca 15 kg, runt 5 kilometer.Boka din resa

2024-05-23 2024-05-26 5 900 kr Tiveden 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Samling i Tiveden

  Du tar dig på egen hand till Tiveden. Exakt samlingsplats meddelas för varje avgång då vi ändrar rutterna allt eftersom. Här samlas vi för en genomgång av programmet. Vi kommer också att visa den utrusning som du kommer att få pröva på. Sedan väntar en vällagad middag i det fria.
  Övernattning i tält eller under bar himmel, för den som så vill.

 • Dag 2 Hällmarker och små skogssjöar

  Frukost lagar vi tillsammans ute i det fria. Dagens etapp tar in i Tivedens trolska skogar. I området kring Ämtensjöarna slår vi vårt andra nattläger. Vi lär oss var och hur man bäst sätter upp sitt läger, hur man hanterar hygienen i det fria och annat som kan kännas obekant för den som inte har gjort det förut. Middagen lagas gemensamt med hjälp av de olika kök vi har med. Efter middagen diskuterar vi dagens upplevelser kring lägerelden, innan vi kryper till kojs. Alla kommer att få möjligt att pröva olika typer av tält och även hängmatta, under vandringen.

 • Dag 3 Gammelskog i Tivedens nationalpark

  Frukost i lägret, där vi också gör i ordning matsäck till lunch. Vi går igenom hur man packar ihop sitt läger och hur vi lämnar platsen utan att lämna några spår. Dagens etapp fortsätter igenom Tivedens nationalpark, där vi kommer att få uppleva parkens mäktiga urskog. Här är det lätt att förstå gamla tiders tro på skogsrån och tomtar. Vandringen varvas med att vår färdledare lär ut mer om friluftsliv i skogsmiljöer. Mot kvällen kommer vi fram till vårt sista nattläger som ligger naturskönt ute i skogen nära nationalparken. Tillsammans lagar vi en riktig festmåltid i det fria. 

 • Dag 4 Vandring och avslutande lunch

  Frukost och lunchpaket väntar. Friluftsköken börjar kännas välbekanta. På vindlande stigar snirklar vi oss tillbaka mot vår startpunkt. Turen börjar lida mot sitt slut och det känns att benen fått jobba. Väl tillbaka väntar ett härligt lunchpaket med lokala ingredienser från traktens entreprenörer. Detta avnjuter vi ute i skogen medan vi knyter ihop alla erfarenheter från vårt äventyr och diskuterar igenom våra upplevelser under de gångna dagarna. Hemresa på eftermiddagen.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Tiveden
Avresor 23/5
Pris Från 5 900 kr
I priset ingår
 • Fyra dagars skogsvandring med guide
 • Tre nätter i tält eller stuga
 • Helpension
 • Lån av utrustning

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Samling vid 15 tiden, övernattning i skogen
Dag 2. Vandring i Tiveden, övernattning i skogen
Dag 3. Vandring i Tiveden, övernattning i skogen
Dag 4. Vandring och avslutande lunch

Boende

Tre nätter i tält eller hammock/hängmatta.

Resans karaktär

Denna resa passar nybörjare som inte har någon tidigare erfarenhet, men du bör ha viss vana att gå med packad ryggsäck. Vi testar på alla aspekter av friluftsliv med lättare vandring i Sveriges vackra urskog.

Deltagarantal

Min 8, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Vandringen består av relativt korta dagsetapper men kräver god grundkondition då du vandrar med full packning genom kuperad terräng. Du får låna och pröva olika sorters utrustning som tält, kök och hammock av Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särsklit föreslå följande utrustning som du kan hitta i vår webbshop.

Hanwag GTX Kängor 
Handskar
Sovsäck
Första hjälpen set
Fjällräven Fleece


Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här »