Översikt

Fjällvandring med vildmarkskock

Följ med till Nordnorge och den vackra nationalparken Svartisen-Saltfjället. Här på norra västkusten, strax söder om Lofoten, möts vi av höga fjälltoppar, dramatiskt djupa fjordar och karga glaciärer – men också mjuka ljunghedar, glittrande sjöar med smältvatten och glesa skogar med fjällbjörk. Vi vandrar, bor i tält och stugor och upplever midnattssolen. Maten som vi lagar utomhus tillsammans med vildmarkskocken Svein Jæger Hansen är en av höjdpunkterna.

Svartisen är en av Norges största glaciärer och sträcker sig från kalfjället ner till fjorden. Tillsammans med angränsande Saltfjället utgör området nationalparken Svartisen-Saltfjället – och en fantastisk miljö för fjällvandring. Med på vandringen är vildmarkskocken Svein Jæger Hansen som också satt ihop menyn för resan. Vi kan förvänta oss rika matupplevelser utomhus, med smaker, dofter och råvaror hämtade direkt från naturen. Vår fjällguide Marit leder oss tryggt längs vägen under en både utmanande och avkopplande vecka.


Vår vandring bjuder också på många naturupplevelser.
Närheten till havet kombinerat med en varierande berggrund ger förutsättningar för en artrik och säregen fjällflora. Här växer till exempel den exotiska lapprosen, Norges enda vilda rhododendronart.  Här finns också ett rikt djurliv, med chans att se älg och järv. Har vi riktig tur kan vi också få en glimt av de skygga lodjuren som lever uppe på fjället, samt rovfåglar som jaktfalk, fjällvråk, kungsörn och i de rena, klara bergsjöarna finns öring.   

Saltfjället och Svartisen är också en av Norge äldsta bosättningar för samer. Dagens renskötsel har rötter från 1500-talet och i markerna på Saltfjället går det fortfarande att finna gamla tältplatser, samiska offerstenar, djurgravar och andra spännande kulturminnen. Saltfjället också är geologiskt intressant. Stora fyndigheter av marmor bildar fantastiska grottor under mark. 

Egen kock med på vandringen. Vildmarkskocken Svein Jæger Hansen kan konsten att tillaga det naturen har att bjuda på, allra helst råvaror han själv plockat, jagat eller fiskat. Bakom sig har han flera kokböcker, egna viner, ett vildmarkskaffe och Helgelandsbrödet, där en del av vinsten från försäljningen skänks till utsatta barn- och ungdomar i det norska landskapet Helgeland, där han själv bor och är uppvuxen. 

Vår vandringsguide Marit Løvhaug är en genuin friluftsmänniska uppvuxen bland nordnorska fjäll och trivs som allra bäst med vandringskängorna på eller i en kajak på havet. Även skidåkning ligger henne varmt om hjärtat. Marit driver eget företag inom kajakpaddling och har lång erfarenhet av att leda grupper. Hon har vandrat kring Saltfjellet sedan hon var barn, såväl sommar som vinter.

Reseprogram

 • Dag 1 Tågresa till Mo i Rana, med stopp i Trondheim

  Avresa från Stockholm eller annan ort och vidare till Trondheim. På tåget har vi gott om tid att titta på kartor, läsa böcker och utbyta råd inför vårt kommande äventyr. Vi ankommer till Trondheim vid 20-tiden på kvällen och stiger av för att äta en bit mat på stan. Vid 22-tiden hoppar vi sen på vårt nattåg som ska ta oss till Nordnorge och vår slutdestination Mo i Rana där vårt vandringsäventyr börjar. 

 • Dag 2 Vandring till Bjellånes - Tespvannet (14 km)

  Ankomst på morgonen vid Mo i Rana station. Här möter vi upp vår guide Marit och vår vildmarkskock Svein och äter en god hotellfrukost på Meyergården hotell. Vi delar upp tält, friluftskök och mat för vandringen, packar in oss i bilar och blir efter någon timme avsläppta vid Bjellånes och börjar vår vandring norrut in i Saltfjällets vildmark. Vi kommer att röra oss igenom ett storslaget landskap, från Bjellånes i Dunderlandsdalen till Russånes i Saltdalen. Vi går genom vackra Tespdalen, med älven Tespa, och en del av den historiska Telegrafleden. På kvällen lagar vi till en härlig middag över den öppna elden, med Sveins hjälp, och sedan är det dags för den första tältnatten.

 • Dag 3 Vandring Tespvannet - Saltfjelletlstua (13 km)

  Det blir frukost i det fria innan vi packar våra ryggsäckar och fortsätter på stigen som tar oss upp över Lappflyttarskardet. Här ifrån har vi en storslagen utsikt över den majestätiska Bjellådalen där vi ska vandra idag. Längs Telegrafleden ligger Norska Turisföreningens (DNT) övernattningsstugor Krukkistua, Midtistua, Saltfjellstua och Bjellåvasstua. Vid Krukkistua tar vi en utelunch och vandrar sedan vidare mot Saltfjellstua vid sydänden av fjällsjön Bjellåvann. Här övernattar vi i natt, fördelade på rum och tält beroende på hur tillgängligheten ser ut. Bjellåvann är rik på fisk och den som vill kan testa fiskelyckan. Eller göra en eftermiddagsvandring till det imponerande Stallogropaområdet i Riebivággi. Vi avslutar kvällen med en riktigt festmiddag, med flera rätter, nu när vi har tillgång till stugan.

 • En del av upplevelsen Utefika i det fria

  En stärkande kopp kaffe ute i naturen, rykande het från elden, som serveras i en kåsa, njuter vi av varje dag på vandringen. Oavsett vilket väder det är, blir det en skön paus, och en stund vila från ryggsäcken på den mjuka fjällbädden av doftande örter, lavar och mossa.

 • Dag 4 Vandring från Saltfjellstua via Midtistua till Bjellåvasstua (16 km)

  Vi fortsätter vandringen i en storlagen natur längsmed södra Bjellåvann, till slutmålet för dagen vid norra Bjellåvann. Längs vägen stannar vi till vid Midtistua där vi äter en god lunch innan vi försätter vandringen över Bjellåvassfjellet. Nära Bjellåvasstua hittar vi en vacker plats att slå läger på. Tillsammans med Svein lagar vi en välförtjänt middag av goda lokala råvaror innan vi kryper in i våra sovsäckar för en sista natt ute i vildmarken.

 • Dag 5 Vandring från Bjellåvasstua till Russånes (ca 13 km)

  Detta är sista dagen på fjället. Vi fortsätter nordost mot Russånes som ligger i Saltdalen. Den kände äventyraren Lars Monsen har en stuga här och det är ett makalöst vackert område. Vid Hessi-hompan äter vi lunch. Väl framme vid Russånes väntar transfer till Lønsdal och vårt hotell där vi kommer att bo för natten. Ikväll väntar en härlig avskedsmiddag. 

 • Dag 6 Nordlandsbanen till Trondheim

  Nordlandsbanen är en av världens vackraste tågresor, längst den norska västkusten. Det finns tid att både läsa en god bok och njuta av landskapet som passerar utanför fönstret. Vi äter middag i bistron innan vi når Trondheim där vi bor på hotell. I Trondheim finns gott om små ölbryggerier, restauranger med läckerheter från Nordsjön och pubar. Barrunda för de som orkar, annars vila på hotellet.

 • Dag 7 Trondheim via Åre till Stockholm

  Frukost på hotellet och sedan tågresa Trondheim–Åre, med avresa klockan 07.33 och stopp i Storlien på vägen. Väll framme i Åre förvarar vi vårt bagage vid stationen och gör en lunchvandring upp till Åreskutan. Det är skönt att sträcka på benen innan vi fortsätter vår tågresa mot Stockholm eller annan ort. Tåget till Stockholm avgår 15.50 och är framme 22.49.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Under 2022
I priset ingår
 • Tåg till Mo i Rana på utresan och hem med tåg längst Nordlandsbanen längs norska västkusten, en av världens vackraste tågresor
 • Fyra dagars fjällvandring med frukost, lunch och middag utomhus
 • Meny komponerad av Svein Jæger Hansen, som lär oss laga vildmarksmåtider under hela vandringen
 • Tre nätter i tält och stuga i nationalparken
 • En nätter på hotell i Lønsdal
 • En natt i Trondheim
 • Avskedsmiddag i Lønsdal
 • Frukost på hotellet i Mo i Rana, Lønsdal och Trondheim
 • Picknicklunch och vandring i Åre
 • Reseledare från Naturkompaniet
 • Lokal guide under hela vandringen
 • Äventyrslåda med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej

Måltider på tåget, middag i Trondheim (sen ankomst dit)

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Tågresa från Stockholm mot Nordnorge
Dag 2. Vandring till Tespvannet, tält (14 km)
Dag 3. Vandring till Saltfjellstua, stuga/tält (13 km) 
Dag 4. Vandring till Bjellåvasstua, tält (16 km) 
Dag 5. Vandring till Russånes, tält (13 km)
Dag 6. Tåg med Nordlandsbanen till Trondheim, hotell
Dag 7. Tåg hem via Åre, åter i Stockholm på kvällen

Boende

Vi bor en natt på hotell i Lønsdal och tre nätter i tält/stuga ute i nationalparken samt en natt i Trondheim. I Lønsdal bor vi på Saltfjellet Hotell.

Klimat

Tack vare Golfströmmen har Helgeland ett betydligt mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad. Sommaren i Norge är ungefär som i Sverige: långa dagar, korta nätter, och ofta behagliga temperaturer både på land och till havs.

Resans karaktär

Vi har med oss en egen vildmarkskock som lär ut hur man ska tänka när man ska laga mat utomhus. Alla deltagare är välkomna att delta i matlagningen. Du bär själv ditt tält och vi delar upp maten emellan oss. Räkna med att du kommer att bära cirka 20 kilo. Lån av tält och liggunderlag ingår från Naturkompaniet.

Deltagarantal

Mini 10, max 18

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna tält och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrusning som du kan hitta i vår webbshop:

Vandringsbyxor Fjällräven Keb trousers
Vattenflaska Primus Klunken bottle
Sovsäck Pajak Core
Träkåsa
Packbar dunjacka Fjällräven pack down jacket


Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här » 

Inspiration

Så här packar du din ryggsäck