Översikt

Fjällvandring med vildmarkskock i Norge

Följ med till Europas största högfjällsplatå och Nordens största nationalpark - Hardangervidda, i södra Norge. I väst spanar vi ut över ett dramatiskt landskap med glaciärer, höga fjälltoppar och djupa dalar medan utsikten i öst bjuder på vidsträckta vyer och flackare terräng. Med på vandringen är vildmarkskocken Anders Rosenvinge, som även satt ihop resans meny. Tillsammans lagar vi mat på färska råvaror och plockar ätbara ingredienser längs med vägen som vi sedan tillreder över öppen eld eller på våra medtagna kök. Vi reser hit med tåg och den sista sträckan av tågresan är något alldeles extra. Tåget tar oss ända upp över kalfjället. Här rör sig flockar med vildrenar över de ljungbeklädda herdarna och vi omges av karga, höga bergsväggar. Vi passerar förbi små raviner med smältvatten som strilar ner i vattenfall längs bergssidorna på vår väg ner mot fjordens blanka vattenspegel.

Hardangervidda nationalpark är Europas största högfjällsplatå och Nordens största nationalpark och sträcker sig 3 422 kvadratkilometer inom Buskerud-, Telemark- och Hordaland fylke i Norge. Naturen här bjuder på stora variationer från höga fjälltoppar till djupa dalar och karg bergsplatå med storslagna vyer. Här finner vi gott om ätbara växter, rika fiskevatten och området är känt för sina unika växt- och djurarter med vilda renhjordar. Inom nationalparken finner man flera större glaciärer och på vår vandring passerar vi Norges sjätte största glaciär Hardangerjøkulen som vi får möjlighet att bekanta oss med på närmare håll.

Vi reser med tåg ifrån Sverige som tar oss från ex. Stockholm till Oslo på ca sex timmar. I Norge väntar inte mindre än två spektakulära tågresor under vår vistelse, Bergenbanen och Flåmbanen som bjuder på fantastiska vyer över landets fantastiska natur. Bergenbanen byggdes på 1800-talet och tar dig 490 km från Oslo till Bergen på lite mer än sex timmar. Denna tågsträcka tar en fram genom skiftande natur upp för kanjoner, över floder och bergstunnlar och ger oss fantastisk utsikt över Hardangerviddas högfjällsplatå och vidsträckta glaciär. Vi avslutar resan med att åka den historiska Flåmsbanen - en av världens vackraste tågresor och ett UNESCO världsarv. Den tar oss från Myrdal ner till den vackra fjordstaden Flåm och den berömda Nærøyfjorden, som hämtat från ett vykort. Flåmsbanen tog cirka 16 år att bygga och blev klar år 1940. Med en lutning på 5,5 % är tågspåret ett av Europas brantaste med en höjdskillnad på 864 meter. På cirka 50 minuter i långsam takt, slingrar sig tåget ner förbi kulturlandskap, raviner och vattenfallet Kjosfossen där man tar en fem minuters fotopaus för att sedan fortsätta färden ner för Flåmdalen. Detta är en minst sagt spektakulär tågresa!

 
Vår färdledare och vildmarkskock Anders Rosenvinge har en stor passion för friluftsliv och ger sig gärna ut på fjället för att tälta och prova fiskelyckan så fort tillfälle ges. Han har korsat Svalbard på skidor och tar sig gärna fram i både kajak och på cykel. Han är kock till yrket och har jobbat på både Sydneys operahus och Hotell Bristol och har hållit i olika slags matlagningskurser i över 10 år. Anders kan konsten att tillaga det naturen har att bjuda på, allra helst råvaror han själv plockat, jagat eller fiskat. Under resan lär hans oss vad som är ätbart längs med vägen och hur vi kan laga mat utöver det vanliga på både stormkök och över öppen eld.

Boka din resa

2022-09-04 2022-09-10 24 500 kr Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Med tåg till Oslo och Haugastøl

  Avresa från Stockholm tidig morgon med snabbtåg mot Oslo. Där byter vi till Bergensbanen som tar oss till Haugastøl där vår guide och kock Anders möter upp oss. Vi spenderar vår första natt på hotell där vi äter en god middag tillsammans och går igenom kommande dagars vandring. Måltider: Middag • Dag 2 In i Hardangervidda, vandring 7 - 9 km

  Vi stiger in genom porten till Hardangervidda nationalpark och börjar med en lättare vandring där vi tar god tid på oss att njuta av omgivningarna. Efter en stigning på 200 m öppnar de spektakulära vidderna upp sig framför oss. Vi slår upp våra tält på en lämplig plats vid sjön Ørteren och de som vill kan testa fiskelyckan i de fiskrika vattnen. Vi lagar en härlig måltid på våra medtagna kök med färska råvaror. Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 3 Ørteren – Krækkja ca. 13 km

  Efter frukost vandrar vi mot Krækkja hytta där vi stannar och lagar lunch tillsammans över öppen eld. Vi hjälps alla åt att tillreda och grilla maten som vi sedan njuter av som belöning för förmiddagens vandring ute på fjällen. Vi packar ihop och fortsätter vår vandring mot fjällsjön Finnsbergsvattnet där vi slår upp våra tält för natten. Ikväll väntar ytterligare en härlig middag som vi tillreder på vårt medtagna kök, har vi tur hittar vi ingredienser längs med vägen. Måltider: Frukost, lunch och middag.

 • En del av upplevelsen Utefika i det fria

  En stärkande kopp kaffe ute i naturen, rykande het från elden, som serveras i en kåsa, njuter vi av varje dag på vandringen. Oavsett vilket väder det är, blir det en skön paus, och en stund vila från ryggsäcken på den mjuka fjällbädden av doftande örter, lavar och mossa.

 • Dag 4 Krækkja – Finse ca 14 km

  Idag har vi vår längsta vandring under turen men vid bra väder bjuder den på majestätisk utsikt över glaciären Hardangergjøkulen. Vi tar oss fram mellan bäckar och små åar och spångar för att slutligen komma fram till målet för dagen, Finse där vi slår upp våra tält nära vattnet. En kilometer bort ligger Finsehytta ditt man kan gå om man längtar efter en dusch.
  Ikväll lagar vi en trerätters middag över öppen eld nere vid vattnet och njuter av kvällen tillsammans. Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 5 Finse – Myrdal station 12 km

  Idag lämnar vi våra stora ryggsäckar kvar vid tältplatsen och packar lite god mat för att vandra till ”Blåisen” - en av glaciärens blåskimrande förgreningar. Här vandrar vi upp en bit på den 1 000 år gamla isen för att beundra alla vackra färger och nyanser. Dagens klimatförändringar påverkar glaciären dramatiskt och fortsätter temperaturökningen i samma takt tros glaciären ha smält bort helt innan år 2100. Vi lagar lunch vid foten av isberget på vårt kök och vandrar sen tillbaka till våra tält för att packa ihop våra saker för att ta tåget från Finse till Myrdal station varifrån vi gör en kortare vandring till Vatnahalsen. Här bor vi två nätter på hotell där vi avslutar kvällen med en trerätters middag på hotellets restaurang innan vi kryper ner i våra sängar för en härlig nattsömn. Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 6 Flåmsbanen

  Idag väntar en av världens vackraste tågresor, Flåmbanen ett UNESCO världsarv som tar oss på ett spektakulärt sätt ned till Flåm. Tågresan slingrar sig långsamt ner i sakta takt och utsikten från tåget över fjällvärlden och den magiska naturen är något utöver det vanliga. Nere i Flåm finns den världsberömda Nærøyfjorden, också den med på UNESCO världsarvslista och fjorden är verkligen storslagen. Ett av de bästa sätten att uppleva fjorden är från en kajak och för dem som önskar paddlar vi ut på fjorden för att uppleva den fantastiska natur som omger oss.  Inga förkunskaper krävs. Väl tillbaka i Flåm tar vi tåget tillbaka till Vatnahalsen för en sista natt på hotell och en härlig avskedsmiddag. Måltider: Frukost, lunch och middag.

   

 • Dag 7 Bergensbanen Myrdal - Oslo

  Efter en härlig frukost på hotellet hoppar vi på Bergensbanen som ska ta oss från Myrdal till Oslo på ca 5 timmar. Bergensbanen har kallats världens vackraste tågresa av Lonely Planet och förbinder västra och östra Norge genom en 490 km lång järnväg. På vägen bjuds vi på varierad utsikt över Norges fantastiska natur. Mellan Finse och Geilo har vi utsikt över högfjällsplatån där vi bara dagar innan vandrade och här ligger även högsta punkten på linjen på 1 237 meter över havet. Väl framme i Oslo byter vi tåg mot Sverige och det är dags att ta farväl av Norge för denna gång. Måltider: Frukost  

Resans höjdpunkter

 • Att vandra i Norges vackra och varierade natur
 • Tälta och laga mat tillsammans i Hardangerviddas fjäll
 • Vildmarkskocken Anders som lär oss laga god mat både på stormkök och över öppen eld
 • Vandra vid glaciären Hardangerjøkulen
 • Att resa på Bergensbanen och Flåmsbanen, två spektakulära tågresor
 • Att paddla kajak på världsberömda Nærøyfjorden

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 4/9
Pris Från 24 500 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholm - Oslo t/r
 • Tåg Oslo - Haugastøl, Myrdal -Oslo med Bergensbanen, en av världens vackraste tågresor
 • Tåg med Flåmbanen t/r
 • Fyra dagars fjällvandring med frukost, lunch och middag utomhus
 • Meny komponerad av Anders Rosenvinge, som lär oss laga vildmarksmåtider under hela vandringen
 • Tre nätter i tält i nationalparken
 • En natt på hotell i Haugastøl
 • Två nätter på hotell i Vatnahalsen
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 7
 • Lokal guide under hela vandringen
I priset ingår ej

Måltider på tåget, egna utgifter.

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Tågresa från Stockholm mot Oslo, Bergensbanen till Haugastøl, hotell
Dag 2. Mot Hardangervidda nationalpark, tält (7 - 9 km)
Dag 3. Vandring Ørteren - Finnsbergvatnet, tält (13 km) 
Dag 4. Vandring till Finsevannet , tält (14 km) 
Dag 5. Vandring till Blåisen glaciär och vidare till Myrdal station, hotell (12 km)
Dag 6. Tåg Myrdal - Flåm t/r, hotell
Dag 7. Tåg Myrdal - Oslo med Bergensbanen. Tåg Olso - Sverige, åter i Stockholm på kvällen

 

Boende

Vi bor en natt på hotell i Haugastøl och tre nätter i tält ute i nationalparken samt två nätter i Vatnahalsen. 

 

Klimat

Klimatet på Hardangervidda skiljer sig inte mycket från juli - sep och som alltid när man vandrar i fjällen bör man förvänta sig att vädret kan förändras med kort varsel och planera för alla väderlekar. Solsken kan ändras till regn eller snö med kort varsel. Räkna med temperaturer på + 15 till - 2 grader. Sommaren i Norge är ungefär som i Sverige: långa dagar och korta nätter med enstaka regnskurar men ofta behagliga temperaturer. I Flåm och Vatnahalsen kan vi förvänta oss mildare temperaturer. 

Resans karaktär

Vi har med oss en egen vildmarkskock som lär ut hur man ska tänka när man ska laga mat utomhus. Alla deltagare är välkomna att delta i matlagningen. Du bär själv ditt tält och vi delar upp maten emellan oss. Lån av tält och kök ingår från Naturkompaniet ingår.

Deltagarantal

Minst 8, max 14

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna tält och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrusning som du kan hitta i vår webbshop:

Vandringsbyxor Fjällräven Keb trousers
Vattenflaska Primus Klunken bottle
Sovsäck Pajak Core
Träkåsa
Packbar dunjacka Fjällräven pack down jacket


Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här » 

Inspiration

Så här packar du din ryggsäck