Översikt

Upplev hösten i Skäckerfjällen

Fjällvandring är ofta omgärdat av mystik och berättelser om strapatser. Men för den som är förberedd och får rätt introduktion är det något som de allra flesta kan genomför och njuta av. Under tre dagar utforskar vi Skäckerfjällen, strax norr om alpinmetropolen Åre. Här får vi en introduktion i hur man packar och förbereder sig, sedan går vi ut på några dagsetapper och lär oss allt väsentligt om fjällvandring, hur vi slår läger, lagar mat i det fria och mycket mer.

Skäckerfjällen, är trots närheten till fjällmetropolen Åre, något av ett bortglömt fjällområde. Fjällmassivet är ett naturreservat och här finns varierad fjällterräng med branta bergssidor men ändå lättvandrade dalar samt toppar som bjuder på en vidunderlig utsikt.

De högsta topparna i Skäckerfjällen är runt 1200 meter över havet, Sockertoppen som vi passerar, är bara 1 202 meter över havet, men det känns ändå som att vara i högfjället. Här är fjällsidorna är branta och dramatiska. I lägre terräng finns områden med urskog där man stöter på kraftiga barrskogar eller glesa blandade barrskogar utifrån om man vistas på dalens syd eller norrsida

I området bedriver Kalls sameby renskötsel och här finns tydliga spår av renskötsel med allt från gamla lämningar fångstkulturens dagar till modern renskötsel. Vi kan stöta på renar i stor del av reservatet under vår vandring så att lära aktsamhet så vi inte stör renarna är ett viktigt inslag i det vi lära oss under turen.

Vi reser med tåg som tar oss från t.ex. Stockholm till Åre på ca sex timmar, vi använder nattåg på resan upp och dagtåg på hemresan. I Åre så får vi möjlighet att komplettera vår utrustning och lära mer om vad som kan vara bra att ha med på en fjällvandring när vi besöker Naturkompaniets butik där. 

Efter besöket i Åre åker vi buss upp emot Anjan och där börjar vår vandring in mot Skäckerfjällen. Vi går i lungt tempo och tar oss tid att anpassa ryggsäckarana så vi bär bekvämt. Efter en stund kommer vi in i fjällvandringens mediativa lugn och kan njuta av  det makalösa landskapet runt oss. Våra dagsetapper är relativt korta för att vi ska få god tid på oss att lära att finna bra tältplatser och slå upp vårt läger för kvällen. Likaså lägger vi gott om tid på laga mat och kunna njuta av härliga måltider i det fria, men för den som känner att man vill vandra lite mer, finns gott möjligheter att gå upp på närbelägna toppar och njuta av utsikten.

 

Vår färdledare Per Jonsson bor i Åredalen och ha sedan länge arbetat med vandringar och skidturer i fjällen. Under våra dagar på fjället kommer han att dela med sig av sina kunskaper så att vi efter denna tur kan vara väl förberedda på fjälläventyr på egen hand

Reseprogram

 • Dag 1 Med tåg till Åre

  Avresa från Stockholm på kvällen med nattåg mot Åre.
  Måltider: Inga måltider • Dag 2 Åre och start på vandring

  Vi börjar dagen med att besök på Naturkompaniets butik i Åre där vi får en genomgång av utrustning för fjällvandring. Under sena förmiddagen tar vi oss med buss mot Anjan där vår vandring ska börja. Efter en sista genomgång av utrustningen påbörjar vi vandringen. Vi vandrar i lugnt tempo och tar pauser med jämna mellanrum Dagens mål är Sockertoppen. Vi letar fram en lämplig lägerplats och vår färdledare visar var och hur vi ska slå upp tälten. Tillsammans lagar vi sedan en härlig måltid på våra friluftskök. Efter middagen kan vi jämföra våra upplevelser av dagen och gå igenom morgondagens vandring. Sedan kommer det att kännas skönt att krypa ner i sovsäcken.  
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 3 Sockertoppen till Åttfotingen

  Efter frukost har vi genomgång om hur man bryter lägret utan och lämna några spår och hur man packar, så att men undviker smuts och väta på sin utrustning. Vi påbörjar dagen vandring och vi stannar och lagar lunch tillsammans. Efter lunch gör vi en kortare vandring upp på höjd med lättar packning för at få en fin utsikt över fjällområdet runt oss. Vi fortsätter sedan till vår nästa lägerplats där vi hjälps åt att tillreda maten som vi sedan njuter av som belöning för dagens vandring ute på fjällen.
  Måltider: Frukost, lunch och middag.

 • En del av upplevelsen Utefika i det fria

  En stärkande kopp kaffe ute i naturen, rykande het från elden, som serveras i en kåsa, njuter vi av varje dag på vandringen. Oavsett vilket väder det är, blir det en skön paus, och en stund vila från ryggsäcken på den mjuka fjällbädden av doftande örter, lavar och mossa.

 • Dag 4 Åttfotingen till Kolåsen

  Idag har vi vår längsta vandring under turen men i gengäld är det ganska lättvandrat. Efter lunch lämnar vi fjällandskapet bakom oss och fortsätter i lite flackare terräng för att slutligen komma fram till målet för dagen, Kolåsens fjällhotell. Här väntar en dusch följt av en härlig middag på fjällhotellet där vi så småningom kan sjunka ned i sköna sängar.
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 5 Kolåsen – Åre, hemresa

  Idag lämnar fjällvärlden bakom oss för att påbörja resan hemåt. Under förmiddagen hämtar buss för färd åter mot Åre där vi sedan går ombord på tåget som tar oss söderut. 
  Måltider: Frukost

 • Observera Väderförhållanden

  Vid alla fjällaktiviteter är det väderförhållandena som avgör om vi kan genomföra en tänkt aktivitet eller ej. Vädret kan slå om mycket snabbt i fjälltrakterna och vi håller konstant uppsikt över alla tecken på förändringar. Vind och nerderbörd ställer inte bara till med obehag, utan kan även leda till direkt säkerhetshotande situationer. Detta är gäller på även på sommaren och särskilt sent på säsongen, där låga temperaturer kan skapa besvärliga situationer.

  Därför kan våra färdledare komma att behöva lägga om programmet med mycket kort varsel för att värna både om säkerheten och att skapa en så komfortabel upplevelse som möjligt.

Resans höjdpunkter

 • Att lära hur man hittar fram i fjällvärlden
 • Pröva på att slå läger och laga mat i i det fria
 • Vandra i ett ostört fjällområde
 • Avrundning med en skön natt på Kolåsens fjällhotell

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholms Central
Pris Från 9 600 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholm - Åre t/r, sovvagn på vägen upp
 • Tre dagars fjällvandring med frukost, lunch och middag utomhus
 • Två nätter i tält
 • En natt på Kolåsens fjällhotell
 • Helpension från middag dag 2 lunch till frukost dag 5
 • Lokal guide under hela vandringen
I priset ingår ej

Måltider på tåget, egna utgifter.

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Anslutningsort

Uppsala, Gävle.

Möjlighet finns att anlsuta direkt i Åre mot rabatt på resans pris. Kontatakta oss för mer detaljer.

Resplan

Dag 1. Tågresa från Stockholm mot Åre, nattåg
Dag 2. Buss från Åre, vandring mot Sockertoppen, tält (7-9 km)
Dag 3. Vandring Sockertoppen - Åttfotingen, tält (7 km) 
Dag 4. Vandring till Kolåsen , tält (8 km) 
Dag 5. Buss från Kolåsen till Åre, vidare med tåg mot Stockholm

Boende

Vi bor två nätter i tält och en natt på hotell i Kolåsens Fjällhotell.

Klimat

Klimatet i Jämtlandsfjällen under september är svalt och mycket väl lämpat för vandring men som alltid när man vandrar i fjällen bör man förvänta sig att vädret kan förändras med kort varsel och planera för alla väderlekar. Solsken kan ändras till regn eller snö med kort varsel. Räkna med temperaturer på + 15 till någon minusgrad. 

Resans karaktär

Resan går ut på att lära mer om fjällvandring. Alla deltagare förväntas att delta i att slå upp tält och matlagning. Du är indelad i tältlag där ni själva bär tält och delar upp maten emellan oss. Lån av tält och kök ingår från Naturkompaniet.

Deltagarantal

Minst 8, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna tält och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrusning som du kan hitta i vår webbshop:

Vandringsbyxor Fjällräven Keb trousers
Vattenflaska Primus Klunken bottle
Sovsäck Pajak Core
Träkåsa
Packbar dunjacka Fjällräven pack down jacket


Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här » 

Inspiration

Så här packar du din ryggsäck