Översikt

Bortom lederna i Bunnerfjällen

Följ med på en spännande och unik fjällvandring med utrymme för lärande och utveckling. Under en femdagarstur genom orörd terräng i Bunnerfjällen får du, utöver att njuta av oförglömliga vyer, lära dig och träna på moment som ger dig kunskap och trygghet när du planerar din egen fjällvandring. Vi startar turen i Storulvån men styr sedan kosan bort från de upptrampade vandringslederna för att istället finna vår egen väg över fjället, in i dalgångarna i Bunnerfjällen.

Det här en tur för dig som redan har lite fjällvana och nu vill utvecklas och ta steget vidare när du planerar dina egna framtida fjällvandringar. Under fem intensiva och roliga dagar kommer guiderna under dagsetapperna dela med sig av sina erfarenheter och bland annat träna på vad av strömmande vatten, navigation, vägval, säkerhetsplanering och lägerteknik.

Vi delar in oss i tältlag som bor och lagar mat ihop under de fem dagar och fyra nätter vi är ute. Rutten går nästan uteslutande i oledad terräng och vi ansluter på vandringsleden tillbaka till Storulvån först under de sista kilometrarna av vandringen.

Vi reser med tåg som tar oss från t.ex. Stockholm till Jämtland på ca sex timmar, vi använder nattåg upp och dagtåget ned. Efter ankomst till Duved fortsätter vi med buss upp emot Storulvån, där vi träffar våra guider. Efter genomgång av utrustning och information om de kommande dagarna, börjar vår vandring in mot Bunnerfjällen. 


Om våra färdledare
Jonas Magnusson är fjälledare sommar/vinter  samt Styrelseledamot i SFLO-Svenska Fjälledarorganisationen. Jonas arbetar även  i Friluftsfrämjandets nationella utbildningsteam fjäll  och driver egen guideverksamhet • Bor i Stockholm och Åre.

Björn Mattsson
 är fjälledare sommar/vinter  och arbetar som butikschef på Naturkompaniet i Malmö. Björn har stor erfarenhet av guidning i fjällen, i både Lappland och Jämtland • Bor i Malmö.

Boka din resa

2022-09-02 2022-09-06 9 900 kr Stockholms Central 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1, 2/9 Med tåg till Jämtland

  Avresa från Stockholm på kvällen med nattåg mot Jämtland.
  Måltider: Inga måltider • Dag 2, 3/9 Storulvån och start på vandring

  Vi samlas på Storulvåns fjällstation. Över en fika får vi genomgång av vandringen och kollar av packningen så att allt kommer med. På Storulvån finns möjlighet att komplettera med viss utrustning, dock begränsat utbud. Vi fördelar ut mat för vandringen och hinner bekanta oss med gemensam utrustning som tält och kök. Efter ett dryg kilometers vandring kommer vi att börja leta efter ett lämpligt vadställe över Handölan. Efter en grundlig genomgång och övning kommer vi att korsa vattnet och fortsätta vår vandring upp över fjället Stråten. När vi passerar krönet ser vi ner i västra Bunnerskalet och bort mot Bunnersjöarna där vi slår läger för natten.
  Måltider: Lunch och middag

 • Dag 3, 4/9 Bunnerskalet mot Bunnersjöarna

  Vi startar vandringen mot öster och vandrar ut ur västra Bunnerskalet för att runda fjället och vända in i östra Bunnerskalet. Här vandrar vi omgivna av branta fjällsidor och vi håller god höjd på västra sidan av dalgången. Mot slutet av dagen kämpar vi oss upp mot kvällens lägerplats vid Östra Bunnertjärnen.
  Måltider: Frukost, lunch och middag.

 • En del av upplevelsen Utefika i det fria

  En stärkande kopp kaffe ute i naturen, rykande het från elden, som serveras i en kåsa, får vi njuta av under vandringen. Oavsett vilket väder, tar vi en skön paus och en stunds vila från ryggsäcken värmer en kopp kaffe. Ibland över öppen eld, ibland på våra kök men altid en skön fikastund på den mjuka fjällbädden av doftande örter, lavar och mossa.

 • Dag 4, 5/9 Bunnerstöten till Gåsen

  Vi vaknar vid foten av den mäktiga Västra Bunnerstöten som reser sig brant upp från vattnet. När vi bryter lägret styr vi söderut och hittar en bra passage ner mot det flacka området runt Stäntja. Under dagen håller vi mer västerut, passerar Tjallingtjärnen, och söker nattläger i området norr om Gåsen. Om det finns kraft kvar i benen gör vi en topptur upp på Gåsen, 1427 möh, på kvällen. Om vädret är på vår sida kommer vi få enastående utsikt över västra Jämtlandsfjällen med Sylarna och Helags i blickfånget.
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 5, 6/9 Gåsen till Endalshöjden

  Vi bryter lägret och vandrar fortsatt västerut, nedåt mot Gåsåns vindskydd. Här vadar vi och fortsätter sedan mot bron över Storforsen. Vi lämnar leden som vi följt en kort bit, och tar sikte upp på Östra Endalshöjden där vi lägger oss för natten.  
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 6, 7/9 Endalshöjden till Storulvån och hemåt

  När brutit vårt sista läger fortsätter vi över Endalshöjden och håller nordlig kurs för att komma fram till Spåjme vindskydd. Här är vi tillbaka på den markerade vandringsleden igen och vi har bekväm, enkel vandring utför tillbaka till Storulvåns fjällstation där turen avslutas. Efter ombyte och lite avkoppling tar vi plats i bussen som tar oss mot tåget och hemresan.

  Måltider, frukost

Resans höjdpunkter

 • Att vandra med sprakande höstfärger över hela fjället
 • Att lära hur man hittar fjällvärlden, utanför de markerade lederna
 • Laga mat från egna råvaror
 • Vandra i ett ostört fjällområde

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholms Central
Avresor 2/9
Pris Från 9 900 kr
Enkelrumstillägg Ej tillgängligt
Detaljerade priser

Om du reser på egen hand till och från Storulvån avgår 2000:- på priset

I priset ingår
 • Tåg Stockholm - Duved i sovvagn
 • Tåg Duved - Stockholm i sittvagn
 • Transfer Duved - Storulvån t/r med buss
 • Fem dagars fjällvandring med frukost, lunch och middag utomhus
 • Fyra nätter i fjälltält
 • Helpension från middag dag 2 till frukost dag 6
 • Lokal guide under hela vandringen
I priset ingår ej

Måltider på tåget, egna utgifter.

Extra dagar

Den som vill komma ett par dagar tidigare eller stanna i området efter resan kan med fördel boka boende via Svenska Turistföreningen:
https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/omraden/jamtlandsfjallen/

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Anslutningsort

Uppsala, Gävle, Sundsvall

Resplan

Dag 1. Tågresa från Stockholm mot Åre, nattåg
Dag 2. Buss Duved - Storulvån vandring mot Bunnerskalet, tält 
Dag 3. Vandring Bunnerskalet - Östra Bunnertjärn, tält 
Dag 4. Vandring mot Gåsen, tält 
Dag 5. Gåsen till Endalshöjden
Dag 6. Tillbaka till Storulvån, buss till Duved, dagtåg hemåt

Observera! Vi lägger stor vikt vid planering och säkerhet. Alla våra aktiviteter vilar på en säkerhetsplan som sammanställs inför varje tur. Under turen är det vädret, deltagarnas och gruppens status och slutligen fjälledarens bedömning som avgör om vi kan genomföra turen enligt plan eller behöver göra förändringar.

Våra ledare är certifierade Fjälledare och har utbildning i Första hjälpen och akut omhändertagande. I vår gemensamma säkerhetsutrustning ingår bland annat första hjälpen-kit, nödsändare PLB, GPS med satellituppkoppling för kommunikation via sms och inhämtande av väderprognoser.

Boende

Vi bor fyra nätter i bekväma och rejäla fjälltält.

Klimat

Klimatet i Jämtlandsfjällen under september är svalt och mycket väl lämpat för vandring men som alltid när man vandrar i fjällen bör man förvänta sig att vädret kan förändras med kort varsel och planera för alla väderlekar. Solsken kan ändras till regn eller snö med kort varsel. Räkna med temperaturer på + 15 till någon minusgrad. 

Resans karaktär

Du bör ha fjällvandrat en del tidigare så du har en viss fjällvana och ha bott i tält på fjället tidigare. För att du som deltagare skall få ut så mycket som möjligt av turen är det viktigt att du orkar med dagsetapper på 10 - 14 km med en packning på 15 - 20 kg.

Lån av tält och kök ingår från Naturkompaniet.

Deltagarantal

Minst 8, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna tält och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrusning som du kan hitta i vår webbshop:

Vandringsbyxor Fjällräven Keb trousers
Vattenflaska Primus Klunken bottle
Sovsäck Marmot Sawtooth
Träkåsa
Packbar dunjacka Fjällräven pack down jacket


Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här » 

Inspiration

Så här packar du din ryggsäck