Översikt

Bortom lederna i Bunnerfjällen

Följ med på en spännande och unik fjällvandring med utrymme för lärande och utveckling. Under en femdagarstur genom orörda Bunnerfjällen kommer du förutom oförglömliga vyer att få lära dig och träna på moment som ger dig kunskap och trygghet när du planerar din egen fjällvandring. Vi samlas i Storulvån men styr sedan kosan bort från de upptrampade vandringslederna för att istället finna vår egen väg över fjället, in i dalgångarna i Bunnerfjällen

Det här en tur för dig som redan har lite fjällvana och nu vill utvecklas och ta steget vidare när du planerar dina egna framtida fjällvandringar. Under fem intensiva och roliga dagar kommer guiderna under dagsetapperna dela med sig av sina erfarenheter och bland annat träna på vad av strömmande vatten, navigation, vägval, säkerhetsplanering och lägerteknik.

Vi delar in oss i tältlag som bor och lagar mat ihop under de fem dagar och fyra nätter vi är ute. Rutten går nästan uteslutande i oledad terräng och vi ansluter på vandringsleden tillbaka till Storulvån först under de sista kilometrarna av vandringen.

Vi reser med tåg som tar oss från t.ex. Stockholm till Jämtland på ca sex timmar, vi använder nattåg upp och dagtåget ned. Efter ankomst till Duved fortsätter vi med buss upp emot Storulvån, där vi träffar våra guider. Efter genomgång av utrustning och information om de kommande dagarna, börjar vår vandring in mot Bunnerfjällen. 

Vi är glada och stolta över att kunna erbjuda en tur in i Bunnerfjällen som ligger mellan Storulvån och Vålådalen. Sedan bron över Handölan försvann 2016 är det få besökare som hittar till det här området som präglas av sin ödslighet, sina vackra djupa dalgångar och ett flertal fjälltoppar på över 1500 möh. Våra guiderna ser fram emot att få visa detta vackra och lite svåråtkomliga område. Det här är en tur som kommer att ge många fina minnen och en rad nya erfarenheter och kunskaper.

För att du som deltagare skall få ut så mycket som möjligt av turen är det viktigt att du orkar med dagsetapper på 10 - 14 km med en packning på 15 - 20 kg. Du bör ha en viss fjällvana och ha bott i tält på fjället tidigare.

Om våra färdledare
Jonas Magnusson är fjälledare sommar/vinter  samt Styrelseledamot i SFLO-Svenska Fjälledarorganisationen. Jonas arbetar även  i Friluftsfrämjandets nationella utbildningsteam fjäll  och driver egen guideverksamhet • Bor i Stockholm och Åre.

Björn Mattsson
 är fjälledare sommar/vinter  och arbetar som butikschef på Naturkompaniet i Malmö. Björn har stor erfarenhet av guidning i fjällen, i både Lappland och Jämtland • Bor i Malmö.

Reseprogram

 • Dag 1, 7/9 Med tåg till Jämtland

  Avresa från Stockholm på kvällen med nattåg mot Jämtland.
  Måltider: Inga måltider • Dag 2, 8/9 Storulvån och start på vandring

  Vi samlas på Storulvåns fjällstation för genomgång av vandringen och kollar av packningen så att allt kommer med. På Storulvån finns möjlighet att komplettera med viss utrustning. Vi fördelar ut maten för vandringen och gemensam utrustning som tält och kök. Sedan är det dags för transport till Handöl där vandringen startar. Vi följer Västerån upp på kalfjället och viker sedan österut. Efter ytterligare någon timmes vandring slår vi läger för natten.


  Måltider: Lunch och middag

 • Dag 3, 9/9 Bunnerskalet mot Bunnersjöarna

  Vi startar vandringen österut och vandrar ut ur västra Bunnerskalet för att runda fjället och vända in i östra Bunnerskalet. Här vandrar vi omgivna av branta fjällsidor och vi håller god höjd på västra sidan av dalgången. Vi korsar sedan Bunnran och vandrar på bekväma grusåsar på den östra sidan. Mot slutet av dagen kämpar vi oss upp mot kvällens lägerplats vid Östra Bunnertjärnen.
  Måltider: Frukost, lunch och middag.

 • En del av upplevelsen Utefika i det fria

  En stärkande kopp kaffe ute i naturen, rykande het från elden, som serveras i en kåsa, får vi njuta av under vandringen. Oavsett vilket väder, tar vi en skön paus och en stunds vila från ryggsäcken värmer en kopp kaffe. Ibland över öppen eld, ibland på våra kök men altid en skön fikastund på den mjuka fjällbädden av doftande örter, lavar och mossa.

 • Dag 4, 10/9 Bunnerstöten till Gåsen

  Vi vaknar vid foten av den mäktiga Västra Bunnerstöten som reser sig brant upp från vattnet. När vi bryter lägret styr vi söderut och hittar en bra passage ner mot det flacka området runt Stäntja. Under dagen håller vi mer västerut, passerar Tjallingtjärnen, och söker nattläger i området norr om Gåsen. Om det finns kraft kvar i benen gör vi en topptur upp på Gåsen, 1427 möh, på kvällen. Om vädret är på vår sida kommer vi få enastående utsikt över västra Jämtlandsfjällen med Sylarna och Helags i blickfånget.
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 5, 11/9 Gåsen till Endalshöjden

  Vi vaknar tidigt för att hinna med en topptur upp på Gåsen, 1427 möh. Om vädret är på vår sida kommer vi att få en enastående utsikt över västra Jämtlandsfjällen med Sylarna och Helags i blickfånget. Vi vandrar med lätt packning och beräknas nere igen vid lunch då vi bryter lägret och vandrar vidare västerut. Nattläger söker vi väster om Tjallingklumpen och kanske ser vi ljusen från Storulvåns fjällstation glimma långt borta på kvällen.  
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 6, 12/9 Åter till Storulvån och hemåt

  När vi brutit vårt sista läger fortsätter vi ner till Tjallingen där vi passerar Handölan via bron. Restan av dagen följer vi Handölan nedströms tillbaka till Storulvåns fjällstation där vandringen avslutas. Det finns tid för dusch och ompackning innan det är dags att gå på bussen tillbaka till Duved där nattåget söderut väntar.

  Måltider, frukost

Resans höjdpunkter

 • Att vandra med sprakande höstfärger över hela fjället
 • Att lära hur man hittar fjällvärlden, utanför de markerade lederna
 • Laga mat från egna råvaror
 • Vandra i ett ostört fjällområde

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Pris Från 10 500 kr
Enkelrumstillägg Ej tillgängligt
Detaljerade priser

Om du reser på egen hand till och från Storulvån avgår 2000:- på priset

I priset ingår
 • Tåg Stockholm - Duved i sovvagn
 • Tåg Duved - Stockholm i sittvagn
 • Transfer Duved - Storulvån t/r med buss
 • Fem dagars fjällvandring med frukost, lunch och middag utomhus
 • Fyra nätter i fjälltält
 • Helpension från middag dag 2 till frukost dag 6
 • Lokal guide under hela vandringen
I priset ingår ej

Måltider på tåget, egna utgifter.

Extra dagar

Den som vill komma ett par dagar tidigare eller stanna i området efter resan kan med fördel boka boende via Svenska Turistföreningen:
https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/omraden/jamtlandsfjallen/

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Anslutningsort

Uppsala, Gävle, Sundsvall

Resplan

Dag 1. Tågresa från Stockholm mot Åre, nattåg
Dag 2. Buss Duved - Storulvån vandring mot Bunnerskalet, tält 
Dag 3. Vandring Bunnerskalet - Östra Bunnertjärn, tält 
Dag 4. Vandring mot Gåsen, tält 
Dag 5. Gåsen till Endalshöjden
Dag 6. Tillbaka till Storulvån, buss till Duved, dagtåg hemåt

Observera! Vi lägger stor vikt vid planering och säkerhet. Alla våra aktiviteter vilar på en säkerhetsplan som sammanställs inför varje tur. Under turen är det vädret, deltagarnas och gruppens status och slutligen fjälledarens bedömning som avgör om vi kan genomföra turen enligt plan eller behöver göra förändringar.

Våra ledare är certifierade Fjälledare och har utbildning i Första hjälpen och akut omhändertagande. I vår gemensamma säkerhetsutrustning ingår bland annat första hjälpen-kit, nödsändare PLB, GPS med satellituppkoppling för kommunikation via sms och inhämtande av väderprognoser.

Boende

Vi bor fyra nätter i bekväma och rejäla fjälltält.

Klimat

Klimatet i Jämtlandsfjällen under september är svalt och mycket väl lämpat för vandring men som alltid när man vandrar i fjällen bör man förvänta sig att vädret kan förändras med kort varsel och planera för alla väderlekar. Solsken kan ändras till regn eller snö med kort varsel. Räkna med temperaturer på + 15 till någon minusgrad. 

Resans karaktär

Du bör ha fjällvandrat en del tidigare så du har en viss fjällvana och ha bott i tält på fjället tidigare. För att du som deltagare skall få ut så mycket som möjligt av turen är det viktigt att du orkar med dagsetapper på 10 - 14 km med en packning på 15 - 20 kg.

Lån av tält och kök ingår från Naturkompaniet.

Deltagarantal

Minst 8, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna tält och friluftskök från Naturkompaniet.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. För denna resa vill vi särskilt föreslå följande utrusning som du kan hitta i vår webbshop:

Vandringsbyxor Fjällräven Keb trousers
Vattenflaska Primus Klunken bottle
Sovsäck Marmot Sawtooth
Träkåsa
Packbar dunjacka Fjällräven pack down jacket


Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här » 

Inspiration

Så här packar du din ryggsäck