Översikt

Björnsafari i Finland

Gömslena i östra Finlands ödemarker lockar naturfotografer från hela världen. Vi beger oss dit för att få uppleva de stora nordiska rovdjuren på riktigt nära håll – framför allt björnen. Att få se dessa bjässar närma sig över myren i solnedgången, utan att de förnimmer närvaron av människa, är en stor naturupplevelse. Snart kan vargarnas ylande börja och har vi tur syns även järv.

Rovdjurssafari i myrmarkerna utanför Kuhmo i Finland rankas som en av Finlands bästa naturresor. Men det är inte bara djuren som lockar – även skogarna och myrarna är värda ett besök. Vårt basläger under resan är en stor timmerstuga, där vi intar måltiderna, ser på arrangören och den prisbelönte fotografen Lassi Rautiainens bildvisning, badar bastu och sover ut i våra sängar. Stugan ligger vid en sjö med storlom, fiskgjuse och tranor som enda grannar. Vi vandrar i en månghundraårig skog för att leta efter klorevor, spillning och björnspår. Kanske hittar vi ett ide att ta en titt i.


Två nätter tillbringar vi i små inredda gömslen.
Vi delar upp oss, till några gömslen är det en bit att gå över myrmark, men resan kan genomföras av alla som orkar och kan sitta still i ett göm­sle. Har vi tur får vi se tre, fyra eller fem björnar komma för att äta från åtlarna, våra utlagda lockbeten. Under natten hör vi vargar yla och kanske en djärv liten järv, vågar sig fram nästa morgon. Nästa natt är det dags för ett nytt gömsle.

Vi reser i slutet av augusti då vädret brukar vara behagligt med dagstemperaturer på 10–20 grader och plusgrader på natten. Myggen har normalt blivit fåtaliga. Vi besöker ”ingenmansland” vid gränsen mot Ryssland, så ta med pass. Innan vi återvänder till civilisationen kan vi också ro i ekor på sjön, fiska, bada och vandra i de omgivande ödemarkerna.

Du bidrar till rovdjurens bevarande. Rovdjursturismen i östra Finlands vildmark skapar ett ekonomiskt incitament att låta djuren bevaras i sin naturliga miljö. Det ger också välkomna arbetstillfällen i glesbygden. Vår arrangör Lassi Rautiainen är en engagerad naturvårdare, som har arbetat många år med att få djuren att vänja sig vid vår närvaro vid åtlarna.

Reseprogram

 • Dag 1 Flyg till Kajaani och buss till campen

  Flyg med Finnair från Arlanda till Helsingfors klockan 6:50. Vår färdledare möter gruppen vid utgångsgaten på Arlanda. Byte för inrikesflyg till Kajaani klockan 10:15. Där möts vi av en minibuss som kör oss de 16–17 milen till Kuhmo. Sedan lunch på vildmarkscampen. Är förutsättningarna bra far vi efter lunchen ut till gömslena med fina chanser till björn-, varg- och järvobservationer. (Alternativt blir det föredrag med bildvisning om björnar samt övernattning på vildmarkscampen denna kväll, i stället för sista kvällen.) Gemensam middag på kvällen.


 • Dag 2 Gömsle vid myren

  På morgonen vaknar myren upp till liv igen. När morgondimman klarnar brukar djuren finnas kvar och ge en sista chans till bilder. Vi tar oss tillbaka från gömslet till campen, och kan göra en vandring i gammelskog, med picknicklunch. Den som vill kan i stället basta och bada i sjön intill. Vila på eftermiddagen, och efter en tidig middag åker vi ut till myrarna igen. Ännu en natt i gömsle med goda chanser att se och fotografera de stora rovdjuren.


 • Dag 3 Björnspaning

  Återfärd till campen, vila och kanske en tur till andra sidan sjön med eka. Bastun är redo för den som vill. Om vi inte kunde övernatta i gömslena redan första natten, så gör vi det nu i stället. Annars stannar vi och ser på Lassis föredrag och bildvisning. De som vill kan boka en tredje natt i gömsle i mån av plats, det kostar 100 euro.

 • En del av upplevelsen Bastu och bad i sjön

  På vår camp finns både bastu och brygga. Här råder tystnad och vi är omgivna av dofter från skogen. Att bada utomhus ger utöver naturupplevelsen en rad hälsofördelar. Den nederländska äventyraren Wim Hof är omskriven av sina forksningsteorier om hur kalla utomhusbad kan förbättra immunförsvar och öka den mentala styrkan. Med lugna och djupa andetag kan man träna kroppen att anpassa sig till temperaturen, något som vi får tillfälle att prova på idag.

 • Dag 4 Sista morgonen i ödemarken och hemresa

  Tidig hämtning av de som eventuellt övernattat i gömsle. Därefter blir det frukost och genomgång av våra upplevelser. Efter en kortare vandring, ett sista dopp eller fler fototips från Lassi reser vi vid 11-tiden till Kajaanis flygplats. Lunch längs vägen. Flyg hem vid 17:30 och ankomst till Arlanda vid 20:30-tiden.

 • Obs!

  Programmets innehåll kan som nämnts komma att kastas om mellan dagarna av olika anledningar, t.ex. väder och vind. Eller p.g.a att Finnair byter flygtider. Men vi anpassar programmet så att vi ska få ut så mycket som möjligt av vår vistelse i vildmarken.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 27/8
Pris Från 15 900 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Kajaani i norra Finland t/r
 • Transfer till vildmarkscampen utanför Kuhmo
 • Övernattning i gömsle för att försöka få uppleva och fotorgrafera björn
 • Övernattningar på vildmarkscamp med bastu
 • Bildvisning med djurfotografier från området
 • Vandring i urskogen där vi lär oss om spår och tecken
 • Svensk färdledare under hela resan
 • Helpension på resmålet
 • Mycket kunniga lokala guider
 • Klimatkompensation av flygresan
 • Packpåse med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej

Extranatt i gömsle i stället för campen, 100 euro. 
Sovsäck ingår ej, går hyra för 10 euro natt.
Båttur och bastu 5 euro per tillfälle vardera.

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Flyg till Kajaani, buss till vildmarkscamp, natt i gömsle
Dag 2. Björnspaning, natt i gömsle
Dag 3. Björnspaning, vildmarkscamp och bastu
Dag 4. Tips om naturfotografering, hemresa flyg

Boende

2 nätter i specialinredda gömslen och en natt i bekväm vildmarkscamp.

Resesätt Finnair
Klimat

Vi reser i slutet av augusti då vädret brukar vara behagligt med dagstemperaturer på 10–20 grader och det fortfarande är plusgrader på natten. Både solsken och regn kan förekomma. Myggen har normalt blivit fåtaliga. Vi delar upp oss på flera gömslen, till några är det en bit att gå över myrmark. Resan kan genomföras av alla som orkar och kan sitta still i ett göm­sle. Vandringarna är frivilliga och går i behaglig och lättgången terräng. Vi besöker "ingenmansland", därför behövs allas födelsedatum samt pass.

Resans karaktär

Övernattning två nätter i små, funktionellt inredda gömslen samt en natt på en bekväm vildmarkskamp med del i dubbelrum, toa, och tillgång till dusch och bastu.

Deltagarantal

Min 10, max 15 deltagare

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista från oss ingår. I vår webbshop finns bla

Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här »

Inspiration

Tack till Bengt-Göran Skoog som spelade in filmen under en av våra Rovdjurssafaris i Ingemansland.