Översikt

Abisko - Foto i Polarnatten

I januari når solen aldrig över horisonten runt Abisko – då skapas ett helt unikt ljus. På isstäckta Torneträsk och fjällen omkring ligger gnistrande vit snö som reflekterar månen, stjärnorna och norrskenen. Från den ”blå timmen” till dygnets mörkaste timmar – polarnatten i Abisko lockar fotoentusiaster och norrskensresenärer från hela världen. Vi tillbringar tre dygn här, där vi fångar polarnattens ljus, testar vinteraktiviteter som isklättring och tar igen oss på den bekväma fjällstationen.

Under resan till Abisko får du ta del av en unik upplevelse – polarnatten när den är som mörkast. Med endast månsken, stjärnor och norrsken som belysning får du testa olika vinteraktiviteter. Samtidigt får du lära dig hur du kan fånga och dela dessa unika upplevelser. Om du vill får du låna fotoutrustning hela vistelsen, eller anväda din egen telforn och se dess möjligehet och begränsningar under dessa förhållanden. Du får också låna utrustning för våra olika vinteraktiviteter. På kvällarna ger vi oss ut i vildmarken där du våra kunniga färdledare och guider lär dig  vinterliv i naturen, medan naturens egen ljusshow pågår runt omkring.

Abisko har tack vare sitt läge ett mikroklimat som ger fler dagar med klar himmel än på någon annan plats i norrskenszonen. Vi bor intill nationalparken på Abisko Turiststation, med utsikt över Abiskoalperna, hemmafjället Nuolja, Lapporten och sjön Torneträsk.

Här har man erbjudit norrskensresor i mer än tio år. Även om man aldrig kan garantera detta naturfenomen, så är chanserna stora den här perioden. Under de dagar vi är på plats i januari månad är det som mörkast. Tidpunkten i kombination med platsen ger unika upplevelser - även en vanlig skidtur blir något extra i polarnatten! (Klicka här så kan du se norrsken som fångats på video under säsongens första månad.)

Det blir ett fullspäckat program med aktiviteter under dag- och kvällstid, men självklart också tid för goda måltider och trivsam samvaro. Vi har egen matsal och ett eget samlingsrum för genomgångar.

Vår lokale färdledare Chad Blakley är en amerikansk fotograf som lockades av polarnattens och norrskenens magiska värld – och stannade kvar. Med sitt familjeföretag har han guidat tusentals människor till att uppleva det fantastiska ljusspelet aurora borealis. Chad Blakley och hans kollegor lär ut hur man på bästa sätt fångar norrskenen och polarnatten på bild.

"It is my honour to invite you to the Arctic and I truly look forward to seeing you in my favourite place on Earth - Abisko National Park" Chad Blakley

Boka din resa

2022-01-06 2022-01-09 19 900 kr Abisko 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Ankomst i Abisko

  Ankomst till Abisko på förmiddagen. De som kommer med tåg möts av personal från turiststationen, som ligger en kort promenad bort. Efter lunch träffas vi för genomgång av väder samt en norrskensprognos. Vi går igenom vad som kommer att hända under dagarna i Abisko. Alla som vill får låna kamerautrustning; varsin spegelreflexkamera och stativ som vi har med oss de kommande dagarna. (Med spegelreflexkamerans långa slutartider fångar du lättare norrskenet på bild.) Men det går också bra att bara använda sin egen telefon eller medhavd kamera för att lära hur dessa fungerer uder de spåecialla förhållanden vi möter ppå plats

  Resten av eftermiddagen kan vi upptäcka närområdet och samlas sedan för middag.

  Efter middagen beger vi oss ut på kvällstur i Abiskodalen. Vi tar plats i skoterslädarna med värmande renfällar. Sedan bär det av igenom björkskogen ut i vildmarken. Framme vid vår lägerplats är vi helt ensamma under stjärnorna! 

 • Dag 2 Aktivitetsdag

  Efter frukost delar vi in oss i två grupper. Den ena gruppen kommer att ha en aktivitetsdag på turskidor. Under dagen provar vi också isklättring. Aktiviteterna ger också chans att pröva utmaningarna med att fotografera aktiviteter under komplicerade ljusförhållanden .
  Den andra gruppen gör en tur i Abisko nationalpark, där vi vi får känna på att röra ute i naturen under polarnatten.  Skulle vädret inte vara med oss gör vi en dagsutflykt för att upleva en unik vintermiljö inomhus – nämligen på Icehotel i Jukkasjärvi.

  På fetermiddagen samlas på Turiststationen och kan jämföra våra upplevelser och ta en bastu. Efter middagen tar vi plats i skoterslädarna för en ny utfärd, nu bär det av inåt i Abiskodalen för ett besök till ett sameläger. Magiska vyer och en stund runt lägerelden blir temat för kvällen.

 • Dag 3 Aurora Sky Station

  I dag växlar grupperna aktiviteter, så att de som igår åkte skidor och klättrade kommer idag att ägnar sig åt att uppleva  polarmörkret och vice versa. På eftermiddagen blir det bastu eller annan vila på Turiststationen.

  På kvällen är det dags för resans höjdpunkt, i dubbel bemärkelse: ett besök med middag på internationellt kända STF Aurora Sky Station. Med linbana tar vi oss upp på berget Nuolja där vi kan njuta av en fantastisk utsikt, samtidigt som vi är långt borta från all ”ljusförorening” som kan störa polarnattens ljus. Efter en guidad tur uppe på fjället njuter vi av en härlig måltid i restaurangen. Vår varma overaller går det möjligt att gå ut och bara lägga sig en stund i snön ocn njuta av norrskenet som förhoppningsvis gnistrar på himlen innan vi tar linbanan ned igen, efter en magisk kväll på fjället.

 • Dag 4 Avskedslunch med bildvisning

  Efter frukost möter vi upp och tar del av varandras bilder och erfarenheter från de gångna dagarna.  Sedan är det dags att ta bege sig hemåt. De som reser med tåget får sitt bagage transporterat över till stationen. Med oss hem (och gissningsvis i sociala medier) har vi unika bilder som gör att även familj och vänner kan ta del av våra upplevelser.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Abisko
Avresor 6/1
Pris Från 19 900 kr
I priset ingår
 • Privat fotoguide från Lights over Lapland
 • Logi på STF Abisko Turiststation i dubbelrum
 • Helpension från lunch ankomstdag till lunch avresedag.
 • Lån av fullständ kamerautrustning, batteri, stativ, ryggsäck, pannlampa
 • Varma förstärkningskläder
 • Egen lokal för möten och bildvisningar
 • 2 dagsaktiviteter; skidtur och prova på isklättring
 • Utrustning för dags-aktiviteter
 • Kvällsbesök på STF Aurora Sky Station
 • Äventyrslådan med utvalda produkter från Naturkompaniet
I priset ingår ej
 • Tågresan till Abisko
 • Egna utgifter

Resevillkor
Läs våra fullständiga resevillkor här »

Resplan

Dag 1. Resan börjar i Abisko
Dag 2. Aktivitetsdag och landskapsfotografering
Dag 3. Aktivitetsdag och Aurora Sky Station
Dag 4. Avskedslunch och bildvisning

Boende

Vi bor tre nätter på Abisko Turiststations hotelldel som ligger mitt i Nationalparken med utsikt över Abiskoalperna, berget Nuolja, Lapporten och sjön Torneträsk. Hotellet ligger ett stenkast ifrån tågstationen och erbjuder optimala förutsättningar för att studera och dokumentera norrsken.

Deltagarantal

Min 8, max 12

Medlemskap i kundklubb 365 krävs
Bli medlem i Naturkompaniets kundklubb här » 

Rådgivning om utrustning
Boka rådgivning med personlig säljare i butik här »

Bra att veta

På den här resan får du låna fullsändig kamerautrustning, batteri, stativ, ryggsäck, pannlampa och varma förstärkningskläder/vinteroverall.

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista från oss ingår. I vår webbshop finns bla:

Hyr utrustning i butik
Utrustning finns också att hyra läs mer här » 

Inspiration

Så här packar du din ryggsäck